מגה מיכשור
מדורים
בינה מלאכותית
לעמוד קודם

אימוץ עקרונות בינ"ל לשימוש ב-AI

03/01/2024
זמן קריאה: 3 דק'

בהמשך להחלטות הממשלה (212 מיום 1 באוגוסט 2021 ו-173 מיום 24 בפברואר 2023) ובהמשך לתוכנית הלאומית לבינה מלאכותית, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומחלקת ייעוץ חקיקה (משפט כלכלי) במשרד המשפטים, מפרסמים מסמך בנוגע למדיניות הרגולציה והאתיקה בתחום הבינה המלאכותית, אשר תנחה את משרדי הממשלה והרגולטורים לפעול על פי עקרונות אלה.

המסמך מנחה את הרגולטורים לפעול במספר מישורים: לפעול בשלב זה במסגרת רגולציה ענפית ולא במסגרת רגולציה רוחבית; לפעול בהתאמה, ככל האפשר, לרגולציה במדינות מפותחות וארגונים בינלאומיים; לקיים הליך של ניהול סיכונים לגבי פיתוח טכנולוגיה ושימוש בה והתאמת הרגולציה לסיכון; שימוש בכלי רגולציה מתקדמים וגמישים שיאפשרו להפיק את התועלות החברתיות והכלכליות מהטכנולוגיה תוך כדי למידתה כגון עקרונות אתיים, תקינה, רגולציה עצמית, ומודולריות ונסיינות; פיתוח הרגולציה תוך שיתוף בעלי ידע, מומחים ובעלי עניין (נציגי תעשייה, אקדמיה, חברות אזרחיות והציבור בכללותו) כדי לייצר תשתית מקצועית וטכנולוגית אשר תבטא איזון בין הזכויות והאינטרסים.

המסמך מפרט גם עקרונות אתיים בתחום התואמים את עקרונות ה-OECD שלפיהם יהיה מקום לפעול בעת פיתוח, שימוש וקביעת רגולציה של בינה מלאכותית: שימוש אחראי בבינה מלאכותית כדי לאפשר עידוד צמיחה ופיתוח בר-קיימה, רווחה חברתית וקידום המובילות הישראלית בתחום החדשנות; פיתוח בינה מלאכותית בהתאם לחוק, זכויות יסוד ואינטרסים ציבוריים, ובעיקר שמירה על כבוד האדם ופרטיותו תוך שמירה על שוויון ומניעת אפליה; קידום שקיפות והסברתיות לגבי החלטות ופעילות של מערכות בינה מלאכותית; פיתוח מערכות בינה מלאכותית אמינות ובטיחותיות כך שיפעלו ללא סיכון בטיחותי בלתי סביר; פיתוח והפעלה של טכנולוגיית בינה מלאכותית באופן תקין ותוך קיום העקרונות האתיים.

בהתאם להחלטת ממשלה 173, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט כלכלי) במשרד המשפטים, יקים מוקד ידע ותיאום ממשלתי בתחומי הבינה המלאכותית. מוקד זה ייתן מענה בכל הקשור לנושאים רגולציה, מדיניות מידע ונתונים, סוגיות אתיות, שת"פ בינלאומי אזרחי והטמעה במגזר הציבורי והאזרחי. את פעילות מוקד הידע תלווה ועדת היגוי שתפקידה להמליץ לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה על אסטרטגיה לאומית בתחום הבינה המלאכותית ולעדכנה מעת לעת, לבחון את הצורך בשינוי מדיניות מדי זמן מה, לייעץ בכל הנוגע לתוכנית עבודה שנתית של מוקד הידע ולהמליץ על יעדים.

בהתאם למדיניות המוצעת, כל רגולטור יפעל לזיהוי ומיפוי של השימושים במערכות בינה מלאכותית על ידי גופים מפוקחים ואחרים בתחום שעליו הם אמונים, האתגרים והסיכונים הכרוכים בכך והמענים האפשריים. זאת בהתאם לאתגרים המפורטים במסמך העקרונות (אפליה; מעורבות אנושית; הסברתיות; גילוי; אמינות, עמידות, אבטחה ובטיחות; אחריותיות; ופרטיות) וליישם את דרכי ההתמודדות המקובלות.

 

 

שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס: "לאחר השלמת עבודת מטה מקיפה ומקצועית, החלטתי לאמץ את מסקנותיו של המסמך שעניינו מדיניות רגולציה ואתיקה בתחום הבינה המלאכותית בישראל. הפוטנציאל המהפכני של הטכנולוגיה משפיע על אזרחי מדינת ישראל בתחומים רפואה, מדע, טכנולוגיה, חקלאות, חינוך, ביטחון ועוד. אולם לצד היתרונות הרבים ישנם סיכונים רבים: יש לוודא כי האדם נשאר במרכז קבלת ההחלטות לצד ערכת עקרונות אתיים. עקרונות אלו מאפשרים לפתח להשתמש באופן אחראי, תוך הקפדה על שמירת זכויות יסוד ואינטרסים ציבוריים, כבוד האדם ופרטיותו, שוויון ומניעת אפליה ושקיפות מלאה.

"עם השלמת העבודה על מסמך המדיניות ופרסומו לציבור, בכוונתי לקדם החלטת ממשלה שתאפשר לאמץ את המדיניות על ידי ממשלת ישראל, תנחה את הרגולטורים לפעול בהתאם לה ותאפשר את יישומה של המדיניות האמורה. זאת לשם חיזוק מעמדה של מדינת ישראל כמובילה טכנולוגית וכדי לאפשר קידום מדיניות של חדשנות אחראית."

המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), מאיר לוין: "טכנולוגיית הבינה המלאכותית מתפתחת במהירות שיא ומייצרת הזדמנויות חסרות תקדים לחברה ולכלכלה. עידוד החדשנות תוך שילובה האחראי בתחומי החיים, מחייב אותנו להתאים את הכלים המשפטיים והאסדרתיים למציאות שבה פעולות 'אנושיות' יבוצעו בידי אלגוריתמים. אנחנו ניגשים למשימה זו בזהירות ובאחריות המתבקשת, מצד אחד תוך נטילת יוזמה להבטיח שהשילוב של הבינה המלאכותית ייעשה באופן אחראי ובהלימה לאינטרס הציבורי, ומצד אחר תוך ניסיון לפעול באופן הדרגתי ובהלימה לנעשה בעולם כדי לא לייצר חסמים שעלולים למנוע מהציבור הישראלי שירותים ומוצרים חדשניים או להגביל את התעשייה בישראל.

"הדוח והמלצותיו הם אבן דרך בהתקדמותה של ישראל בתחום הבינה המלאכותית. יש בהם כדי לתת ודאות ולסמן כיוון להמשך העבודה הנדרשת בתחום הן ברמה המעשית לגבי אופן אסדרת התחום והן לגבי העבודה העתידית הנדרשת בתחום."

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן