רובוט להכנת המבורגרים
חברת ABB Robotics, מהמובילות בתחום האוטומציה והפתרונות הרובוטיים, הציגה קונספט פורץ דרך בשם BurgerBots - מסעדה חכמה שהוקמה בלוס גאטוס שבקליפורניה ומשלבת רובוטים מתקדמים להכנת המבורגרים מושלמים במהירות ובאופן עקבי. הרעיון נועד להעניק מענה לאתגרים המרכזיים של תעשיית המזון המהיר: מחסור בכוח אדם, עלויות עבודה גבוהות ושמירה על איכות המזון ובטיחותו בתנאי עבודה דינמיים.
BurgerBots משלב שני רובוטים מובילים: רובוט פלקס פיקר (FlexPicker) מהיר ומדויק לבחירת תוספות עם תנועה מהירה וסביבת עבודה היגיינית, ורובוט יומי (YuMi), מכשיר משולב שמבצע שלבי הרכבה עדינים.
התהליך מתחיל בהכנת קציצה שטוחה מבשר טרי שמונח על לחמנייה בקופסת המבורגר. קופסה זו מסומנת ב־QR ומתקדמת על מסוע. פלקס פיקר בוחר תוספות לפי ההזמנה, ויומי משלים את ההרכבה הסופית. כל התהליך נמשך 27 שניות - מהיר יותר מרוב שיטות ההכנה המסורתיות.
המערכת מתחברת למערכות ניהול מלאי חכמות ומבצעת מעקב בזמן אמת אחר חומרי גלם - בצל, חסה, עגבניות, גבינות ורטבים - כדי למנוע עיכובים ולאפשר חיזוי מדויק של צריכת המלאי.
רובוט כתגובה למחסור
תעשיית האירוח בארה"ב סובלת מבעיות כוח אדם חריפות: לפי נתוני 2024, שלושה מתוך ארבעה עובדים עוזבים את תפקידם בתוך שנה, ועלויות העבודה ממשיכות לעלות. הדבר מייצר לחץ על רווחיות המסעדות. האוטומציה מציעה פתרון כפול: היא ממלאת את הפערים בכוח האדם וגם משפרת את חוויית העבודה. רובוטים מטפלים במשימות מונוטוניות, ואילו העובדים מתמקדים בשירות הלקוח.
סקר שנעשה בעבור ABB Robotics בקרב 2,000 אנשי תעשייה בארה"ב מצא, כי 89% מהמנהלים ו־73% מהעובדים פתוחים לשילוב רובוטים במטבח, 67% מהעובדים מאמינים שרובוטיקה צריכה להפחית עבודות "מלוכלכות ומשעממות" ו־65% מהנשאלים ישמחו לשלב רובוטים אם הדבר ישפר את בטיחות העבודה.
מלבד שיפור של חוויית הסועד, BurgerBots מבטיחה יתרונות ממשיים לבעלי עסקים: שקיפות בניהול עלויות המזון, חיזוי מדויק של צריכה ומלאי וצמצום טעויות אנוש תוך שיפור איכות המזון.
ציוד רובוטי מתקדם
BurgerBots היא לא היוזמה היחידה מסוג זה בתחום. ABB Robotics תומכת בפרויקטים נוספים, בהם RoboEatz ARK - מטבח רובוטי עצמאי שמסוגל להכין מאות מנות במינימום מגע אנושי, ו־Makr Shakr - מערכת רובוטית שמערבבת קוקטיילים בבר אוטומטי. פתרונות אלה נועדו להפוך את תעשיית המזון למהירה, מדויקת והיגיינית יותר, תוך שיפור חוויית הלקוח.
החזון של ABB Robotics ברור: הקמת מטבחים היברידיים שבהם רובוטים עובדים לצד בני אדם, עם פוטנציאל להתרחבות למסעדות רשת, מזנונים בשדות תעופה ואפילו פתרונות ניידים לאירועים. BurgerBots פועלת כיום רק במסעדה אחת, אך הצפי הוא למודל עסקי רחב היקף שיכלול פריסות נוספות בארה"ב ואף בקנה מידה גלובלי.
צילום: Mithy Evans