מגה קלינטק
חדשות
חדשות אנרגיה
לעמוד קודם

טורבינת רוח בעלת ציר אנכי

29/02/2024
זמן קריאה: 1.5 דק'

בתחום אנרגיית הרוח, המראה של טורבינות מתנשאות בציר אופקי ושולטות בנופים נמצא בכל מקום. אלא שבתוך הנוף המוכר הזה מתקיים עיצוב פחות קונבנציונלי - טורבינת רוח בעלת ציר אנכי, המציע הבטחות ואפשרויות חלופיות. המצדדים מציגים יתרונות כגון תחזוקה פשוטה, יציבות משופרת והפחתת השפעות התעוררות, אלא שהמציאות בשוק מציבה אתגרים אדירים לאימוץ נרחב.

Aerogenerator X, שנחזה במקור כפתרון מהפכני על ידי Grimshaw והמהנדסים Arup בבריטניה ב-2010, ייצג את תפיסת הציר האנכי ומתגאה בתפוקת כוח גדולה יותר ובעיצוב ייחודי. אבל למרות יתרונותיו הנחשבים, Aerogenerator X מעולם לא התממש מעבר ללוח השרטוטים. במקום זאת, תעשיית הרוח הייתה עדה לדומיננטיות המתמשכת של טורבינות בציר האופקי, ושחקנים גדולים כמו GE וחברות סיניות פרצו את גבולות הקיבולת.

הפיתוי המתמשך של טורבינות רוח בציר אנכי טמון ברקורד הקבוע שלהן ליישומים ביבשה בקנה מידה קטן וביתרונות לכאורה במיתקנים צפים מהחוף. לטורבינות רוח כמו אלה של Whirlwind צירים אנכיים המותאמים למשב רוח. הן קלות להתקנה ומושכות שווקי נישה מסוימים. יתרה מזו, התומכים טוענים שציר אנכי עשוי לפשט את התחזוקה, במיוחד בפלטפורמות צפות.

סטארט-אפים חדשניים בהשראת Aerogenerator X בוחנים גישות חדשות לטכנולוגיית רוח בציר אנכי. World Wide Wind of Norway ו-Hydro Wind Energy הם בין אלה שמפתחים מודלים מתקדמים בציר אנכי לשימוש ימי, תוך מינוף עיצובים ייחודיים, ומבטיחים יעילות וחסכוניות רבות יותר. באופן דומה, התפיסה מבוססת המגדלים של אודין אנרג'י שואפת לרתום הפרשי לחץ כדי לשפר את מהירות הרוח וייצור החשמל.

למרות ההתקדמות האלו, שוק טורבינות הרוח בציר האנכי נותר נישה, ומוערך בשבריר של ענף אנרגיית הרוח הרחב יותר. הספקנים מפקפקים ביעילות ובכדאיות הכלכלית שלו בהשוואה לטורבינות מסורתיות בציר אופקי, במיוחד לייצור חשמל בקנה מידה גדול. יתרה מזו, שרשראות אספקה מושרשות ותקני תעשייה מעדיפים טורבינות בציר אופקי, והדבר מציב חסמים ממשיים לאימוץ של דגמי ציר אנכי.

אמנם קיימות הזדמנויות, כמו בשווקים מתעוררים כגון חוות רוח צפות מהחוף, אך הדומיננטיות של השחקנים והטכנולוגיות המבוססים מציבה מכשולים אדירים. מפתחים אירופים, עם ניסיונם הרב בטורבינות ציר אופקי, ממשיכים להוביל את תחום הרוח הימי, ומטילים ספק בסיכויים המיידיים של טכנולוגיות ציר אנכי.

נראה אם כן שעל אף שטורבינות רוח בציר אנכי מציעות אפשרויות מסקרנות ליישומים מסוימים, האימוץ הנרחב שלהן עומד בפני אתגרים ממשיים. ככל שתחום אנרגיית הרוח מתפתח, הפיתוי המתמשך של צירים אנכיים נמשך, אך מימושם בקנה מידה גדול נותר לא ברור בתוך הדומיננטיות המושרשת של טכנולוגיית הצירים האופקיים.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן