מגה קלינטק
חדשות
חדשות אנרגיה
לעמוד קודם

כנס אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת

07/03/2024
זמן קריאה: 4 דק'

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, פתחה את כנס אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת שהתקיים בעיר אילת, בהשתתפות בכירים במשרדי הממשלה ובמשק האנרגיה והסביבה וגורמי מקצוע במשרד להגנת הסביבה.

בפתיחת הכנס אמרה השרה: "אנו עדים לשינויים בטמפרטורות, לאירועי מזג אוויר קיצוניים ולפגיעה קשה במגוון הביולוגי. ישראל, כמדינה השוכנת באזור ים תיכוני, חשופה במיוחד להשפעות משבר האקלים, ולכן עלינו לנקוט צעדים ממשיים כדי להפחית את פליטות גזי החממה ולהביא את המעבר לכלכלה דלת פחמן.

"המשרד להגנת הסביבה שם דגש בקידום פתרונות חדשניים וירוקים לטיפול בפסולת, תוך ייצור אנרגיה נקייה. כחלק מכך אנו פועלים לקידום הקמה של מיתקני עיכול אנ-אירובי, המאפשרים הפחתת פליטות מתאן - גז חממה חזק - ויצירת חשמל מפסולת אורגנית. אנו מקדמים גם הקמת מיתקני השבה, המאפשרים ניצול אנרגטי של פסולת ביתית ותעשייתית. פריצת דרך בתחום הושגה לאחרונה עם פרסום מכרז ראשון להקמת מיתקן השבה באזור נאות חובב.

"בימים אלו אנו מקדמים מס פחמן בשיתוף משרד האוצר, שיצרף את מדינת ישראל למרבית מדינות ה-OECD ביישום מס פחמן על הזיהום הנפלט משרפת דלק. המס נועד למסות את עלות הנזק הנוצר לציבור בשל שרפת דלק פוסילי. מיסוי הזיהום, אשר נמצא בעבודה משותפת של המשרדים, הוא הדרך היעילה והזולה ביותר לגרום למפעלים ולעסקים להשקיע בייעול צריכת אנרגיה ולהפחית את זיהום האוויר ואת גזי החממה שלהם, ובכך לקדם את המשק כולו. מס הפחמן אמור לגרום לפרויקטים של אנרגיות מתחדשות, אגירה ועוד, להיות יעילים יותר אנרגטית וכדאיים יותר. אלו תמריצים נכונים שאנו רוצים לראות.

"תוכנית להתייעלות אנרגטית הכרחית לישראל. אחד הצעדים האפקטיביים הוא שינויי תעריף בצורה של תעריף דיפרנציאלי בחשמל ביתי, המתאים לכמויות הצריכה. מי שצורך הרבה, ישלם יותר. זה יכול להיות צעד אפקטיבי מאוד לחיסכון אנרגטי, ובהיבט הסביבתי - מקטין פליטות. זה נושא שצריך לעבוד עליו ולבחון, אבל יש להביאו בחשבון ואני מקווה שנוכל לעבוד על זה עם משרד האנרגיה."

עוד ציינה השרה: "התוכנית החלופית לביטחון אנרגטי בגוש דן שאושרה לאחרונה על ידי משרד האנרגיה ורשות החשמל, היא דוגמה מצוינת לאופן שבו מובילים שינוי. אנו רואים בה פוטנציאל אדיר להרחבה לכל רחבי ישראל, תוך המשך שיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ורשות החשמל.

"חוק האקלים שאושר בממשלה, הוא צעד היסטורי בהתמודדותה של מדינת ישראל עם משבר האקלים. החוק קובע יעדים לאומיים מחייבים להפחתת הפליטות של גזי חממה, הן בהיבט של מניעת פליטות הן בהיבט של היערכות לשינויים שכבר מתרחשים. חוק האקלים יהיה כלי ממשי להגנה על בריאות הציבור, משאבי הטבע והמגוון הביולוגי, ויחזק את מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית."

מלבד חוק האקלים ציינה השרה סילמן, כי המשרד מקדם בימים אלו חוקים סביבתיים חשובים כגון חוק פסולת בניין וחוק רישוי משולב, שיוסיפו למאבק ולהיערכות של מדינת ישראל למשבר האקלים וישפרו את איכות החיים של אזרחי ישראל.

השרה סילמן ציינה בנאומה פתרונות נוספים שיש לקדם, בהם הקמת מיתקני ייצור אנרגיה סולרית מבוזרים תוך יצירת תמריצים כלכליים ותהליכים פשוטים יותר לקבלת היתרים, קידום פתרונות אגירת אנרגיה המאפשרים ניצול יעיל יותר של אנרגיות מתחדשות, מעבר לתחבורה חשמלית וקידום יעילות אנרגטית הן במשק הפרטי הן במשק הציבורי.

עוד מדברי השרה: "האנרגיות המתחדשות הן המפתח לעתיד ירוק יותר. זה נצרך ונכון בעידן של משבר האקלים. נמשיך לעבוד קשה, להסיר חסמים ולקדם תעשייה איכותית ומתקדמת, פרנסה לאזרחי ישראל. נעבוד כתף לכתף לקידום תעשייה נקייה יותר, פחות מזהמת ויותר סביבתית, השומרת על האיזונים והדואגת לבריאות אזרחי המדינה.

"אנרגיה נקייה משמעותה שיפור באיכות החיים שלנו ובשמירה על בריאותנו ובריאות ילדינו. בימים שבהם משבר האקלים הולך ומחמיר, ההבנה כי עלינו לפעול במהירות ובנחישות הולכת ומתעצמת. אנרגיות מתחדשות מציעות פתרון בר-קיימה וידידותי לסביבה. הן תורמות לביטחון האנרגטי שלנו, פותחות אפשרויות תעסוקה חדשות, מחזקות את הכלכלה ומאפשרות ביזור אנרגטי בכל המדינה שנכון גם בהיבט הביטחוני. בכך תתאפשר רציפות תפקודית של חשמל למשק."

 

מנכל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט. צילום: ניר שמול

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, בפתיחת כנס אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת. צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, השתתף במושב משותף עם מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות בנושא התמונה הגיאופוליטית של אנרגיה, סביבה וכלכלה במזרח התיכון שלאחר מלחמת אוקטובר 2023. המושב התנהל בכנס אילת-אילות לאנרגיה מתחדשת באילת.

במושב קרא סמט לציבור ולמשק לנצל גגות ושטחים פנויים אחרים במבני מגורים ובעסקים כדי להתקין מיתקני אנרגיה מתחדשת ומיתקני אגירה כפתרון סביבתי ויעיל להבטחת אספקת חשמל בעתות שגרה וחירום.

סמט הרחיב על הצורך שיש במעבר להישענות על אנרגיות מתחדשות והפסקת השימוש בתחנות כוח פיקריות שהן בזבזניות ומזהמות. סמט הדגיש, כי מעבר למשק חשמל מבוזר מבוסס אנרגיות מתחדשות ואגירה, הוא הבסיס לאסטרטגיה העולמית להפחתת פליטת מזהמי אוויר וגזי חממה ולהתמודדות עם משבר האקלים.

סמט בכנס: "מערכת סולרית לאספקה עצמית היא הפתרון היעיל והכלכלי לאזרחים, שיישאר איתם שנים. בשגרה היא תייצר תשואה לבעליה, ובחירום תספק חשמל שוטף במקום שימוש בגנרטורים מזהמים שזמן הספקת החשמל מהם מוגבל. כדוגמה, אפשר להפוך את חבל אילת-אילות לאי אנרגטי מאופס פליטות על ידי השקעה בפתרונות מבוססי אגירת אנרגיה. פתרונות אלו יעילים, כלכליים וסביבתיים, ויסייעו בהפחתת הפליטה של מזהמי אוויר וגזי חממה ובהתמודדות עם משבר האקלים."

ההצדקה ההיסטורית לשימוש בתחנות כוח פיקריות הפועלות במחזור פתוח היא גמישותן גבוהה יחסית לתחנות כוח גדולות יותר ויכולתן לספק חלק משירותי הייצוב של מערכת החשמל. אולם תחנות כוח אלו מאופיינות בחוסר יעילות אנרגטית, בזיהום אוויר גבוה ובעלויות תפעול גבוהות, והן נחותות בהרבה משירותי ייצוב של מערכת החשמל בטכנולוגיות אגירה חדשות. לשם השוואה, טורבינות גז יכולות להגיב ולתת שירותים לרשת החשמל בתוך 10-5 דקות, ואילו מיתקני אגירה סטנדרטיים נותנים מענה בחלקיק שנייה ובכך משפרים את איכות החשמל ומוזילים עלויות.

סמט הביא לדוגמה את העיר אילת, אשר יכולה להישען על אנרגיות מתחדשות ולנטוש את השימוש בהפעלת טורבינות פיקריות מזהמות ויקרות, וכך תוך מספר שנים להיות עצמאית בייצור אנרגיה ושימוש בה. באילת פועלות כיום 3 טורבינות פיקריות ישנות אשר נועדו לתת מענה לשיאי ביקוש חשמל. אפשר להחליפן במיתקני אגירה יעילים וחדשים, בהספק מצטבר של 92 מגה-ואט, אשר ייתרו את הצורך באותן טורבינות, ובשילוב מיתקנים סולריים יוכלו לייתר את התלות של אילת בטורבינות הפיקריות.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן