מגה קלינטק
חדשות
חדשות הידרו
לעמוד קודם

היתרי כרייה במים עמוקים: ההשלכות

26/07/2023
זמן קריאה: 2 דק'

הרשות הבינלאומית לקרקעית הים (ISA), גוף האומות המאוחדות שאחראי להסדרת קרקעית האוקיינוס, נמצאת על סף חידוש המשא ומתן שעלול לסלול את הדרך לכרייה במים עמוקים, כולל מיצוי חומרים קריטיים למעבר האנרגיה הירוקה. כאשר המשא ומתן מגיע לנקודה קריטית, מועלה חשש לגבי ההשפעות הפוטנציאליות על מערכות אקולוגיות ימיות שנחקרו מעט ועל בתי הגידול במעמקי הים.

כריית ים עמוקה כוללת הפקת מרבצי מינרלים ומתכות מקרקעית הים. ישנם שלושה סוגים עיקריים: קצירת גושים פולי-מתכתיים עתירי משקעים מקרקעית האוקיינוס, כריית מרבצי גופרית מסיביים מקרקעית הים והסרת קרומי קובלט מסלעים. מרבצים אלה מכילים חומרים כגון ניקל, אדמה נדירה וקובלט, החיוניים לסוללות, לטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת ולמכשירים יומיומיים כגון טלפונים סלולריים ומחשבים.

ההנדסה והטכנולוגיה המשמשות לכרייה במים עמוקים עדיין מתפתחות. חברות בוחנות שיטות, בהן שאיבת חומרים מקרקעית הים, שימוש בבינה מלאכותית להנחיית רובוטים במים עמוקים באיסוף גושים ושימוש במכונות מתקדמות לכריית חומרים מהרים תת-מימיים ומהרי געש.

כל מדינה מנהלת את הטריטוריה הימית שלה ואת האזורים הכלכליים הבלעדיים לה. עם זאת הים הפתוח וקרקעית האוקיינוס הבינלאומית נשלטים על ידי אמנת האומות המאוחדות לחוק הים. על פי אמנה זו, קרקעית הים ומשאבי המינרלים שלה נחשבים ל"מורשת המשותפת של האנושות", ויש לנהל אותם באופן שמגן על האינטרסים של האנושות, מקדם מחקר מדעי ימי ושומר על סביבות ימיות.

חברות כרייה המעוניינות לנצל ים עמוק משתפות פעולה עם מדינות כדי לקבל רישיונות חיפוש. עד כה הונפקו יותר מ-30 רישיונות חיפוש, בעיקר באזור השבר של קלריון-קליפרטון, המשתרע על 1.7 מיליון מיילים רבועים (4.5 מיליון קמ"ר) בין הוואי למקסיקו.

מדוע הלחץ לקבוע תקנות עכשיו? הבקשה של מדינת האי באוקיינוס השקט, נאורו, בשיתוף חברת הכרייה Nauru Ocean Resources Inc, הפעילה סעיף באמנת האו"ם, המחייבת את ה-ISA לסיים את התקנות לניצול ים עמוק עד יולי 2023. אי עמידה במועד זה מאפשרת לנאורו להגיש בקשה לכרייה ללא תקנות מינהליות, ומדינות אחרות וחברות פרטיות יכולות להתחיל להגיש בקשה לקבלת רישיונות זמניים. עם זאת מומחים אומרים, כי תהליך הרגולציה עשוי להימשך מספר שנים.

 

 

אנשי שימור הביעו דאגה לגבי ההשפעות הסביבתיות הפוטנציאליות של כרייה במים עמוקים. מאחר שרק חלק קטן מקרקעית הים העמוקה נחקר, ההשלכות ארוכות הטווח על המערכות האקולוגיות נותרו לא ברורות. הנזקים הפוטנציאליים הם רעש, רעידות וזיהום אור, דליפות ושפיכת דלק וכימיקלים המשמשים בתהליך הכרייה.

אחד החששות העיקריים הוא יצירת פלומות משקעים במהלך פעולות הכרייה. לאחר מיצוי חומרים יקרי ערך, משקעים נשפכים לפעמים חזרה לים. הם עלולים לפגוע במינים כגון אלמוגים וספוגים ולחנוק אורגניזמים אחרים או להפריע להם.

מדענים מזהירים, כי כרייה במים עמוקים עלולה להביא לאובדן של המגוון הביולוגי ולנזקים אקולוגיים בלתי הפיכים. כפי שמדגיש כריסטופר קלי, ביולוג המתמחה באקולוגיה של מים עמוקים, מוקדם מדי לעסוק בכריית מים עמוקים כאשר ההבנה של הביולוגיה, הסביבות והמערכות האקולוגיות, עדיין מוגבלת.

לדיונים המתמשכים סביב כרייה במים עמוקים יהיה תפקיד חשוב בקביעת עתידה של תעשייה מתפתחת זו והשפעתה הפוטנציאלית על המערכות האקולוגיות השבריריות והמורכבות של הים העמוק.

 

לפרטים נוספים

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן