מגה קלינטק
חדשות
חדשות הידרו
לעמוד קודם

הצגת תרחישים לעליית מפלס הים על גבי מפה

04/06/2023
זמן קריאה: 1 דק'

בעשורים האחרונים גובר השיח סביב ההתחממות הגלובלית והשלכותיה על כדור הארץ והביוספרה. אחת מהשלכות ההתחממות היא עליית מפלס הים. המכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) פרסם מסמך המכיל מספר תרחישים אפשריים לעליית מפלס הים התיכון, על בסיס כמה מודלים. כל תרחיש חושב לשלוש שנות יעד: 2050, 2070, 2100.

עלייה של פני הים גורמת תזוזה של קו החוף פנימה, לתוך היבשה. המרכז למיפוי ישראל (מפ"י) פיתח תהליך שממחיש את התרחישים האפשריים בדרך גרפית, על ידי הפקת קווי מפלס פני הים אשר ייצגו את גובה פני הים הממוצעים לכל אחד מהתרחישים אשר הופיעו בדו"ח של חיא"ל ולתרחישי קיצון, תוספת של 80 ס"מ לחלק מהתרחישים. כל אחד מהתרחישים הוגבה ב-14.9 ס"מ בשל הממוצע הרב שנתי של מצוף המדידה בחדרה. התהליך משתמש במודל ספרתי המתאר את גובה פני השטח (DSM) ברזולוציה של 50 ס"מ הקיים במפ"י.

הצגת הקווים שחושבו על גבי מפות, על ידי שימוש במערכות מידע גאוגרפי (ממ"ג), תאפשר לזהות מבנים, מיתקנים, תשתיות, נמלים ומעגנות, חופי רחצה, מצוקים, בתי גידול טבעיים ופרטים אחרים שעשויים להיות מושפעים מעליית המפלס.

המפות ישמשו בסיס לבחינת ההשפעות של תוכניות בינוי קיימות ולקבלת החלטות תכנוניות עתידיות. על כן מדובר בכלי תומך להחלטות מושכלות ומבוססות למשרדי ממשלה וגופים ציבוריים המתמודדים עם שינויי האקלים הצפויים: המשרד להגנת הסביבה, המנהלת להיערכות לשינוי אקלים; המכון לחקר ימים ואגמים; מנהל התכנון; החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון; רשויות מקומיות; ועוד.

השכבה המכילה את קווי המפלס המחושבים, הועלתה לאתר מאגרי המידע הממשלתיים בקישור: data.gov.il

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן