מגה קלינטק
חדשות
חדשות מבנים
לעמוד קודם

פטור מהיתר להקמת מיתקני אגירה קטנים

21/01/2024
זמן קריאה: 2 דק'

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, בראשות היו"ר הרב נתן אלנתן שהוא גם יו"ר מטה התכנון הלאומי, לאחר תיאום ושיתוף עם משרד האנרגיה והתשתיות, החליטה ב-9 בינואר 2024 לקדם שינוי לפרק מיתקני אגירת אנרגיה (תמ"א 1/19/1) כדי לאפשר הרחבת הפלח של מיתקני אגירה קטנים ללא הליך פרסום. המהלך נועד לעודד הקמת מיתקני אגירה בשטחים עירוניים ברחבי הארץ.

מדובר במיתקני אגירת חשמל קטנים (עד 600 קילו ואט-שעה) בגודל ממוצע של 5-4 מ"ר, לעומת הפטור הניתן כיום למיתקני אגירה בגודל של עד 100 קילו ואט-שעה, כלומר גודל של 1.5 מ"ר.

התוכנית נועדה לעודד הקמת מיתקני אגירה בשטחים עירוניים ברחבי הארץ. מיתקן אגירת חשמל בגודל 600 קילו ואט-שעה יכול לספק חשמל לבניין מגורים של כ-8 קומות. אגירת החשמל נותנת מענה לפער בעלויות הפקת החשמל בין שעות השפל (בעיקר בבוקר ובצוהריים) לשעות שיא (שעות הערב). בבוקר ובצוהריים הביקוש לחשמל נמוך יחסית, והדבר מביא לעלויות נמוכות בייצור החשמל. בשעות הערב הביקוש לחשמל גדל, וכך נוצר עומס על רשת החשמל.

במקומות שבהם יוקמו מיתקני האגירה, יוכלו להטעין אותם בשעות השפל במחיר נמוך ולמכור את החשמל בשעות השיא לחברת החשמל. בבנייני מגורים, מיתקני האגירה, שהם למעשה סוללה גדולה, יכולים לשמש גם כגיבוי לדיירים שיחליטו להתקין אותם במקרים של הפסקת חשמל.

בשל פערי הביקוש לחשמל בשעות היום, הרחבת השימוש במיתקני אגירה ברמה הארצית תאפשר להקטין את כמות תחנות הכוח המזהמות לייצור חשמל בישראל, וכן את הצורך בשדרוג תשתיות רשת החשמל.

לאחרונה אושרה תוכנית המתאר הארצית לאגירה (תמ"א 1/19) שהסדירה את האופן שבו יתאפשר לאשר מיתקני אגירה ברחבי הארץ, ואחריה אושר במועצה הארצית לתכנון פטור מהיתר למיתקנים זעירים עד 100 קילו ואט-שעה. התוכנית הנוכחית היא תוספת לתוכנית הקיימת.

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: "לאגירת אנרגיה יש חשיבות ראשונה במעלה לעמידה ביעדים של ישראל להפחתת פליטות, באמצעות שמירה על החשמל שיוצר באמצעות אנרגיה מתחדשת ופריקתו בשעות שבהן היא לא מיוצרת. תמ"א זו מגדילה את השימושים שבהם אפשר לקדם אנרגיה מתחדשת ואגירה, ובכך מייעלת את השימוש בקרקע ומעודדת הקמת אנרגיות מתחדשות בדו-שימוש."

הרב אלנתן: "המהלך נועד לתת מענה לביקושים ההולכים וגדלים לחשמל, בכלל זה מרכז הארץ וגוש דן. הקמת המיתקנים היא סוג של WIN WIN שבו שני הצדדים מרוויחים. מצד אחד לאגור חשמל בשעות השפל ולהזרים אותו לרשת החשמל בשעות השיא, ומצד שני התושב ירוויח על החשמל."

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מינהל התכנון רואה באנרגיה מתחדשת אחד היעדים החשובים. ההחלטה שהתקבלה היא חלק מתוכניות נועדו לעודד את השימוש באנרגיה מתחדשת."

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן