מגה קלינטק
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ביטחון אנרגטי בחירום כפתרון לתרחיש העלטה

14/04/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

בוועידה הבינלאומית לאגרו וולטאי, ביוזמת מכון המחקר מיגל, אשר התקיימה ב-3 באפריל במועצה אזורית עמק המעיינות, ציין נשיא המדינה יצחק הרצוג: "אחד הלקחים שהמלחמה הנוכחית מלמדת אותנו הוא שאסור לזלזל באויבנו ועלינו להיערך לכל תרחיש. האיום החמור במיוחד הוא תרחיש עלטה. הפתרון המוצלח ביותר לכך הוא פיתוח ביטחון אנרגטי בחירום, כלומר יכולת להשתמש במקורות אנרגיה חלופיים, בראשם אנרגיה סולרית, כדי שלא נצטרך להיות תלויים לחלוטין בחשמל המסורתי. תחום האגרו וולטאי אידיאלי, מכיוון שהוא מנצל שטח לשני שימושים - ביטחון אנרגטי וביטחון תזונתי. זו מטרה משותפת לאנושות כולה."

יעקב בכר, סגן יו"ר קק"ל: "כל המדינה מדברת על איום העלטה באמצעות טילים מדויקים של 500 קילוגרם נפץ שמאיימים להכות בתחנת הכוח 'אורות רבין' והמדינה תשותק ב-50-40 אחוזים מהחשמל. אם בישראל היו כבר היום 100 אלף דונם של מיתקני אגרו וולטאי, הם היו יכולים להחליף תחנת כוח. איום זה עלה כבר ב-2010, גם אז התרענו כי חובה לקדם מערכות אגרו וולטאי. בשנת 2020 היינו אמורים להיות עם 20% אנרגיה מתחדשת, אך בפועל היו 6% בלבד, שהגיעו רק מהחקלאים.

"בקק"ל הקמנו את אגף האקלים שתוקצב במאה מיליון שקלים, כי זיהינו פיגור אדיר בתחום מול הרגולטורים. כעת אין יותר זמן. בשל המצב הביטחוני בישראל, תחום זה צריך לקבל תאוצה הרבה יותר דרמטית."

ויקטור וייס, ראש חטיבת אקלים במשרד ראש הממשלה: "אי אפשר לעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות של ישראל ליעדים שאפתניים באנרגיה מתחדשת בלי אגרו וולטאי. לכן זה אחד הפתרונות המהותיים ביותר. אם לא נאיץ זאת נהיה בפיגור גם בהקשר של הביטחון האנרגטי. אם אנחנו רוצים להפחית את התלות באנרגיה פוסילית ולהגדיל את הפיזור במשק האנרגיה, המפתח הוא אגרו וולטאי. המהלך לקידום התחום צריך להיעשות לא רק על ידי הממשלה וגופי מחקר ואקדמיה אלא על ידי כל האקוסיסטם."

ד"ר מיכל לוי, המדענית הראשית במשרד החקלאות: "משרד החקלאות החליט להקים את 'קהילת האגרו וולטאית הישראלית' באופן פורמלי. היא תאגד את כל הגופים הרלוונטיים תחת קורת גג אחת עם מכון המחקר מיגל ומו"פ צפון. הקהילה תצטרף לשתי הקהילות שמשרד החקלאות כבר מוביל בתחום. כך נוכל לשתף בידע, בחידושים ובדרכים לשלב הכול באופן מיטבי לייצור חשמל ולייצור מזון לחקלאות, לטובת צמיחת התחום והחיבור למקור החוסן שלנו."

 

 

ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים של בית הנשיא: "ב-7 באוקטובר גם קונספציית האנרגיה של ישראל קרסה. אנו מבינים כעת שאל לנו להיות תלויים בתחנות כוח פגיעות או במאגרי הגז בים. כשפרצה המלחמה בעזה השבתנו את מאגר 'תמר'. אם תפרוץ מלחמה בצפון נשבית גם את המאגרים הצפוניים. אנו זקוקים למהפכה דחופה שתאפשר לנו חוסן אנרגטי מבוסס אנרגיה סולרית, לרבות אגרו וולטאי."

אורי בן הרצל, סמנכ"ל מכון המחקר מיגל: "דווקא כעת, בזמן המלחמה, במיגל מסתכלים קדימה, בוחרים לקדם את תחום האגרו וולטאי וממשיכים את הפעילות המחקרית של מיגל, אשר פונה עקב המלחמה מהגליל, במוסדות מחקר בארץ. אנו מקדמים נושאים אסטרטגיים כגון ביטחון מזון, אנרגיה וסביבה."

הוועידה התקיימה בשיתוף משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד האנרגיה, משרד החקלאות, פורום האקלים של בית הנשיא, קק"ל, מו"פ צפון, innovalley, מרכז כנרת לחדשנות ועשרות גופים וחברות מהמובילים בתחום האנרגיה המתחדשת, בהם דוראל, אנלייט, טריגו, שיכון ובינוי, EDF, סולארג'י, קבוצת לוצטו, KIC, סאן אגרי, גולן סולאר, איגוד התעשייה הקיבוצית, מרגלית סטארטאפ סיטי, החברה לפיתוח הגליל, אשכול גליל מזרחי ובנק הפועלים.

 

דוד זיגדון, מנכל מכון המחקר מיגל | יעקב בכר, סגן יו"ר קק"ל

מימין: אורי בן הרצל, סמנכ"ל פיתוח עסקי מכון המחקר מיגל; ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים של בית הנשיא; דוד זיגדון, מנכ"ל מכון המחקר מיגל; פרופ' גדי שוסטר, מנהל מדעי מכון המחקר מיגל

מימין: אריק בן מאיר, מנהל תחום אגרו וולטאי במיגל מופ צפון; ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים של בית הנשיא; ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי בקק"ל

מימין: פרופ' אליעזר שלו, נשיא המכללה האקדמית תל-חי; איתמר מטיאש, ראש מועצת עמק המעיינות; דוד זיגדון, מנכ"ל מכון המחקר מיגל; ד"ר מיכל לוי, המדענית הראשית במשרד החקלאות

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן