מגה קלינטק
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

החלק האחרון של הדוח השישי של IPCC

23/03/2023
זמן קריאה: 2.5 דק'

החלק האחרון והמסכם של הדוח השישי של הפאנל הבין ממשלתי לשינוי אקלים, IPCC שפורסם לאחרונה, הוא סינתזה של שלושה דוחות רחבים שפורסמו בסוף 2021 וב-2022, וסקרו את התחזיות לשינוי האקלים, ההשלכות ואיך להיערך אליהן, ואת הדרכים להפחית את פליטות גזי החממה, וכן שלושה דוחות קטנים יותר שפורסמו בתקופה הזו. הדוח מתמקד בשלושה נושאים: המצב הנוכחי והמגמות, תחזיות לעתיד הרחוק כולל השלכות ותגובות נדרשות, ותגובות נדרשות בעתיד הקרוב.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "הדוח קובע, כי ההתחממות הגלובלית, שלא הייתה כמותה בהיסטוריה של כדור הארץ, נובעת מפליטות גזי חממה בגלל פעילות האדם. למרות תוכניות ופעולות היערכות המקודמות בכל מדינות העולם, הפער בהיערכות עדיין גדול מאוד, וימשיך להתרחב אם לא נגביר מאוד בכל העולם את הקצב וההיקף של הפעולות. העולם לא ערוך, ונמצא בסכנה. ביכולתנו להשפיע. ההחלטות שנקבל והפעולות שנבצע, ישפיעו עלינו ועל הדורות הבאים. הדוח מחדד את הצורך לקדם בדחיפות את חוק האקלים וההיערכות של ישראל."

המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, פרופ' נגה קרונפלד-שור: "ההתחממות הגלובלית כבר גרמה שינויים מהירים ונרחבים בים, ביבשה ובקטבים, והשפיעה על החיים על פני כל כדור הארץ. מזג האוויר נעשה קיצוני יותר, וקצב השינויים גבוה בהרבה משהיה צפוי על פי הדוח החמישי של הפאנל, חלקית בגלל השפעה הדדית בין ההשלכות.

"לשינויים שמוזכרים בדוח יש השלכות הרסניות על סביבה הטבעית ועל בני האדם. הפגיעה המהותית ביותר היא באוכלוסיות חלשות, שחלקן בהתחממות הגלובלית קטן. הפערים בין המדינות האלו למדינות המפותחות הולכים וגדלים. 3.5 מיליארד בני אדם חיים כיום באזורים פגיעים מאוד לשינויי אקלים, מיליוני אנשים סובלים מאי ביטחון תזונתי, וכמחצית מאוכלוסיית העולם חווה מחסור במים לפחות חלק מהזמן.

"ההתחממות משפיעה גם על בריאות האדם ורווחתו, וגורמת לעלייה בתחלואה ובתמותה ולנזק כלכלי. חלק מהשינויים וההשלכות כבר כיום אינם הפיכים, בהם מאות הכחדות של מינים מקומיים, גלישה ונסיגה של קרחונים והפשרת פרמפרוסט (קפאת עד). את חלקם אפשר רק למתן.

 

 

"העולם צפוי לחצות את סף המעלה וחצי במאה ה-21, ויהיה קשה למנוע את חציית הסף של שתי מעלות. קיימים גם פערים ניכרים בין ההתחייבויות של המדינות להפחתת פליטות גזי החממה לבין המדיניות והפעולות בפועל.

"גם בתרחישים הכי אופטימיים, ההתחממות הגלובלית צפויה להימשך לפחות עד שנת 2040. הדוח קובע, כי על המדינות להפחית את השימוש בדלק פוסילי, כולל פחם, נפט וגז, באופן מיידי ועמוק, ולהגיע להפחתה של 50% עד 2030 ולהפסקת השימוש, ואפילו למאזן שלילי עד 2050. יש להתייעל מאוד בשימוש באנרגיה ובמשאבים, להתאים את החקלאות לאקלים המשתנה, ולשמור על בתי הגידול הטבעיים, כולל שיקום יערות ובתי גידול פגועים אחרים.

"ייתכן שכל אלו לא יספיקו, וניאלץ להסתמך גם על קליטת גזי חממה מהאוויר ופיתוח טכנולוגיות לבקרת אקלים.

"התמודדות עם שינויי האקלים מצריכה התגייסות ושיתוף פעולה של כל הסקטורים, מחויבות פוליטית, מימון, פיתוח טכנולוגיות ויכולות חדשות וידידותיות לסביבה, וכן שינוי עמוק בהתנהלות מרמת הפרט ועד רמת הממשלות, כולל שיתופי פעולה בינלאומיים. שינוי כזה ייעשה רק בהתגייסות רחבה, תוך חינוך ושימוש בכלים רגולטוריים וכלכליים. עכשיו הזמן לעשות זאת.

"לצערנו, המספרים מלמדים שאנחנו עדיין לא בכיוון הנכון. חלון ההזדמנויות העומד לרשותנו כדי לאפשר לנו ולדורות הבאים לחיות חיים בריאים וטובים, נסגר במהירות. המדינות צריכות לפעול בדרך אחראית, מהירה, נחושה ושאפתנית יותר, להפחית פליטות גזי חממה ולהיערך לשינויי האקלים כדי לא לאבד את ההזדמנות."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן