מגה קלינטק
חדשות
חדשות תעשייה
לעמוד קודם

פרויקט סימביוזה תעשייתית: כ-200 עסקאות בין מפעלים שבמסגרתן הפכה פסולת לחומר גלם

27/07/2023
זמן קריאה: 1.5 דק'

פרויקט "סימביוזה תעשייתית", ביוזמה משותפת של מִנהל תעשיות במשרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, מחבר בין יצרני פסולת מצד אחד לצרכני הפסולת כחומר גלם מצד שני, תחת הרעיון "פסולת של מפעל אחד היא חומר הגלם של מפעל אחר". הפרויקט עומד בחזית המאמצים לכלכלה מעגלית בישראל ומטפל בכשלי שוק של היעדר מידע מספק על השחקנים, עלויות עסקה גבוהות והיעדר כדאיות כלכלית לביצוע עסקאות. כתוצאה מכשלים אלו, מוטמנים מיליוני טונות פסולת בקרקע, שיכולים להוות משאב יקר ערך.

הפרויקט נושא את דגל קידום יעדים סביבתיים תוך הגדלת הרווחיות והחדשנות. זוהי השנה השלישית שבה פועל הפרויקט, ובו שני זכיינים הפועלים על במרחבים הצפוני והדרומי.

ההרשמה והשירות לתעשייה ניתנים חינם במימון ממשלתי.

נתונים עדכניים עד תחילת חודש מארס 2023 מצביעים כדלקמן:

  • גיוס של יותר מ-5,100 לקוחות שהם יצרני פסולת בתחומים שונים
  • ביצוע של יותר מ-220 עסקאות סימביוזה בכלל המגזרים והחומרים במשק
  • תרומה ישירה למשק ולמשתתפים בעסקאות הסימביוזה בשווי של יותר מ-101 מיליון שקלים בחישוב חמש שנתי

הפרויקט עוסק באתגרים מהמורכבים בתעשייה הישראלית בתחום הפסולת ומחזורה ונענה בהצלחה לרבים מהם. פרויקט הסימביוזה התעשייתית הוא הזדמנות כלכלית של ממש למגוון גדול של ענפים במשק, החל מהתעשיות הגדולות, דרך מפעלי מיון ופסולת אזוריים, ארגונים לאומיים וציבוריים וכלה בעסקים קטנים ובינוניים, הן בהפחתת עלויות טיפול בפסולת הן ברכש או קליטת חומרים ממוחזרים בעלות מופחתת.

המבט הרחב של הפרויקט על כל ענפי התעשייה, ומעבר לה, מאפשר לו לבחון ולהמליץ על כלי מדיניות סקטוריאליים העוזרים לממשלה בקידום תחום הכלכלה המעגלית והמחזור. בהמשך דרכו מוצע כי הפרויקט יתמקד בזרמי פסולת רוחביים במשק, אשר זוהו בעלי פוטנציאל למניעת הטמנה משמעותית: פסולת בניין, בוצות, פלסטיק מתחנות מעבר ומחקלאות, כמו גם זרמי פסולת גדולים יחסית המיוצרים במפעלים ספציפיים ובעלי פוטנציאל לשימוש כחומר גלם.

 

 

עוז כ"ץ, מנהל מִנהל תעשיות, במשרד הכלכלה והתעשייה: "פרויקט הסימביוזה הוא פרויקט חדשני ושאפתני, לו תועלת משמעותית מאוד, לצד עלויות נמוכות באופן יחסי. אנחנו רואים היענות גדולה של התעשייה לתוכנית ורצון לעשות שימוש טוב יותר בפסולת, לא רק מטעמים כלכליים אלא גם מטעמים סביבתיים ואנו נמשיך לעודד מגמות אלו בכדי שהפרויקט ימשיך לייצר חשיבה חדשנית ומהפכנית".

ד"ר אוהד קרני, מ"מ ראש אגף פסולת במשרד להגנת הסביבה: "סימביוזה תעשייתית היא דוגמה לתרומה של גישת הכלכלה המעגלית לפריון המשק. על ידי הפיכת הפסולת של מפעל אחד למשאב עבור מפעל אחר, אנו גם מפחיתים פגיעה סביבתית וגם תורמים לתחרותיות ולשגשוג של התעשייה הישראלית".

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן