מגה קלינטק
כתבות
מגה טיפ קלינטק
לעמוד קודם

הפחתת בזבוז מזון ושיפור איכות הסביבה

18/01/2023
זמן קריאה: 2 דק'

בישראל נזרקים מדי שנה כ-2.5 מיליון טונות מזון. מחצית מהכמות הזו אפשר להציל. מלבד נזק סביבתי, זריקת מזון גורמת נזק כלכלי אדיר בגובה מיליארדים. לעיתים קרובות אנחנו קונים יותר מדי ומכינים יותר ממה שאנחנו צריכים.

אילו פתרונות כבר מיושמים בארץ ובעולם, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לצמצם את בזבוז המזון ברמה הביתית?

לדברי סוזן בוורמן, מנהלת בכירה, הדרכת תזונה גלובלית בהרבלייף העולמית, "לפי נתוני ארגון המזון והחקלאות, כשליש מכל המזון המיוצר בעולם הולך לאיבוד או נזרק. בסך הכול כ-1.3 מיליארד טונות בשנה. התופעה תורמת לחוסר ביטחון תזונתי ברמה הגלובלית.

"אנו בני מזל משום שיש לנו אוכל במקרר כשאנו רעבים. הפריבילגיה הזו עשויה לעודד אותנו לבצע בחירות מודעות יותר. בסקר שערכה הרבלייף על תזונה צמחית, כ-40 אחוזים מהנשאלים אמרו כי בחירות המזון שלהם הן תוצאה של הרצון להיות ידידותיים יותר לסביבה. הפחתת בזבוז מזון היא פעולה פשוטה נוספת שעשויה להיות לה השפעה רבה."

לדברי ברוורמן, כאשר מתכננים ארוחות משפחתיות, ישנן מספר דרכים שיאפשרו להפחית בזבוז מזון ולחיות באופן שהוא יותר בר-קיימא. בוורמן מציעה 5 דרכים עיקריות להפחתת בזבוז מזון ושיפור איכות הסביבה.

התכנון קובע: בין שאתם מכינים ארוחות מזינות לשבוע ובין שאתם מתכננים תפריט לאירוע הבא, תכנון הוא דרך מצוינת לוודא שאתם מכינים רק מה שאתם יכולים לצרוך, ובאופן דומה לא מציעים לאורחים יותר ממה שהם יכולים לאכול.

בישול בר קיימא: נסו לבשל עם מרכיבים שהם יותר בני-קיימא. אנשים מאמצים תזונה צמחית ממגוון סיבות, בהן דאגות בריאותיות, הפחתת משקל ושמירה על הסביבה. לאלה מכם שרק מתחילים, נסו תזונה פלקסיטרית, תזונה צמחית בעיקרה הכוללת מדי פעם בשר, עוף, דגים וביצים. זו דרך מצוינת לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, ובד בבד לשמור על הסביבה באמצעות צמצום האנרגיה והמשאבים המשמשים לייצור בשר אדום.

צילחות במטבח: הכינו את הצלחת במטבח. הגשת אוכל למרכז השולחן מאפשרת לסועדים למלא את הצלחת שלהם, וזה לא רעיון טוב כל כך למי שמנסים לשלוט בגודל המנות. כאשר המזון מונח על השולחן, קל מאוד להתפתות לקחת עוד. אחד המקורות הגדולים ביותר לפסולת מזון הוא מזון שנשאר בצלחת, שלעיתים קרובות מגיע לפח.

שימוש מחדש: השתמשו מחדש במזונות שתוקפם עומד לפוג. ישנן דרכים רבות להפיק את המרב מפריטי מזון מתכלים, גם כשהם מתחילים להיראות כמושים. כשעגבניות נהיות עיסתיות מכדי לחתוך אותן לסלט, אפשר להכין מהן רוטב עגבניות ביתי. אם הבננות נעשו חומות ורכות, הקפיאו אותן והשתמשו בהן כמרכיב בריא לשייק. מרקים ותבשילים הם מאכלים נפלאים שיכולים לשלב מרכיבים מגוונים - גם ירקות שעברו את השיא שלהם.

תרומה: מנקים את המזווה? שקלו לתרום פריטי מזון עם חיי מדף ארוכים לבנקי מזון מקומיים ולארגוני צדקה. תוכלו למצוא בנקי מזון מקומיים דרך קבוצות פייסבוק. בפעם הבאה שאתם מנקים את המקרר, המקפיא או המזווה, שימו לב למה שאתם זורקים, והשתדלו להפחית בזבוז מזון.

 

צילום: יח"צ

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן