מגה קלינטק
כתבות
מגה משפט קלינטק
לעמוד קודם

החוק לטיפול סביבתי - בקשות לייצוגיות

05/07/2022
זמן קריאה: 1.5 דק'

עשר בקשות לאישור תביעות ייצוגיות הוגשו נגד שמונה חברות בהתאם לחוק למניעת מפגעים, בטענה להפרה של החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות. מדובר בחברות העוסקות בתחומים ייצור, ייבוא ושיווק של ציוד חשמלי ואלקטרוני ובתחום ציוד הניקיון הביתי והמוסדי.

בבקשות נטען, כי במשך 10 שנים מאז נחקק החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, ו-8 שנים מאז שנכנס לתוקפו, הפרו המשיבות את החוק ומפרות אותו באופן שיטתי ובמשך שנים, שכן בין היתר נמנעו ועדיין נמנעות מלהתקשר עם גוף יישום מוכר על פי החוק ולממן את פעילותו. עקב כך מנעו המשיבות מיחזור או העברה למיחזור של פסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני כהגדרתם בחוק.

תוצאה ישירה של התנהלות זו של המשיבות היא כי בין היתר נגרמו, ועדיין נגרמים, מטרדים, מפגעים, זיהומים וסיכונים סביבתיים ובריאותיים חמורים לכל אזרחי המדינה, בקרקע, במקורות ים ובאוויר. בפנייה לבית המשפט נאמר, כי למרות שפסולת אלקטרונית ביתית היא רק אחוז קטן מנפח הפסולת, היא מהווה כ-70% מתכולתה הרעילה.

לבקשות שהוגשו לבית המשפט צורפה חוות דעתה של מיכל בר טוב, מומחית בעלת שם בתחום חומרים מסוכנים ופסולת בכלל, וכיום עוסקת כיועצת סביבתית עצמאית. בחוות הדעת נכתב, כי פסולת אלקטרונית היא זרם פסולת אשר כמותו הולכת וגדלה מאוד ברחבי העולם, וכי בפסולת אלקטרונית אפשר למצוא מתכות כבדות הפוגעות בגוף האדם מאחר שהן מצטברות באיברים חיוניים ומפריעים לתפקודם.

בית המשפט התבקש לחייב את המשיבות לפצות את תושבי המדינה בגין הנזקים שנגרמו להם ולסביבה כפועל יוצא של התנהלותם החמורה, ולהורות להן בצו קבוע לחדול מהתנהלותן, הגורמת נזקים סביבתיים ובריאותיים חמורים, ובכלל זה להורות להן לפעול לאלתר לקיום מלוא הוראות החוק.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן