מגה קלינטק
כתבות
מגה קלינטק פלוס
לעמוד קודם

הזדמנות אחרונה למנוע נזקים משינויי האקלים

דו"ח חדש של האו"ם: הסיכונים מתחילים להצטבר מעבר לעליית טמפרטורה של 1.5 מעלות צלזיוס

17/07/2023
זמן קריאה: 5 דק'

פאנל בין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC) פרסם בסוף חודש מרס 2023 דו"ח המדגיש את הצורך הדחוף בפעולה דרסטית למאבק בשינויי האקלים. הדו"ח מזהיר, כי לאנושות יש הזדמנות אחרונה למנוע את הנזקים הגרועים ביותר של שינויי האקלים, אך לשם כך יש להפחית במהרה את זיהום הפחמן והשימוש בדלק מאובנים בשני שלישים כמעט עד 2035.

דו"ח ה-IPCC התקבל על ידי מועצת האקלים, שהיא הארגון המוביל לשינויי אקלים. המועצה מספקת לעיתונאים ולקובעי מדיניות עצות מומחים סמכותיות ומבוססות ראיות בנושא שינויי אקלים. הדו"ח מאשר ששינויי האקלים מאיימים על רווחת האדם ועל הבריאות הפלנטרית, וקורא לפעולה אקלימית בכל החזיתות.

מזכ"ל האומות המאוחדות, אנטוניו גוטרס, קרא להפסיק את חיפושי הדלק המאובנים החדשים, ולמדינות עשירות קרא להפסיק את הפחם, הנפט והגז עד 2040. הוא גם דחק להאיץ ייצור חשמל ללא פחמן בעולם המפותח עד 2035, כלומר ללא תחנות כוח מופעלות בגז. גוטרס הדגיש שהאנושות נמצאת על קרח דק הנמס במהירות. הוא הצהיר שהעולם זקוק לפעולת אקלים בכל החזיתות, בכל מקום ובבת אחת.

דו"ח ה-IPCC קורא לצמצם 60% מפליטת גזי החממה עד 2035 לעומת 2019, כדי להישאר מתחת לגבול ההתחממות שנקבע בפריז. העולם כבר התחמם ב-1.1 מעלות צלזיוס (2 מעלות פרנהייט) מאז התקופה הטרום-תעשייתית. המטרה המקובלת בעולם, להגביל את ההתחממות ל-1.5 מעלות צלזיוס (2.7 מעלות פרנהייט), נמצאת במרחק של כמה עשיריות מעלות בלבד. דו"ח ה-IPCC מדגיש תחושת דחיפות, וקובע כי לבחירות ולפעולות שייושמו בעשור זה יהיו השפעות אלפי שנים.

פליטת גזי חממה היא אחד הגורמים העיקריים לשינויי האקלים, המאיימים על בריאותו ורווחתו של כדור הארץ. הפליטות נוגעות לשחרור גזים כגון פחמן דו-חמצני, מתאן ותחמוצת חנקן לאטמוספירה, הלוכדים חום וגורמים לטמפרטורה של כדור הארץ לעלות. המקור העיקרי לפליטת גזי חממה הוא שריפת דלקים מאובנים כגון פחם, נפט וגז, המשמשים לתחבורה, לייצור חשמל ולתהליכים תעשייתיים אחרים.

ההשפעות של פליטת גזי חממה על הפלנטה שלנו עמוקות ומרחיקות לכת. ככל שכדור הארץ מתחמם, ניכרת עלייה באירועי מזג אוויר קיצוניים כגון גלי חום, הוריקנים ובצורות, הגורמים נזק מהותי לקהילות ולתשתיות. אחת הדאגות היא עליית מפלס הים, שכן היא מאיימת לעקור ממקום מגוריהם מיליוני אנשים שחיים באזורים נמוכים.

מלבד ההשפעות הסביבתיות, לפליטת גזי חממה יש השלכות כלכליות וחברתיות ממשיות. העלות של אסונות הקשורים לאקלים צפויה לעלות. העלות הכלכלית של שינויי האקלים עשויה להגיע לטריליוני דולרים עד סוף המאה. ההשפעות של שינויי האקלים צפויות גם להחריף את אי השוויון החברתי והכלכלי, שכן קהילות ומדינות פגיעות נפגעות קשה יותר מהשפעות שינויי האקלים.

 

טיפול רב-מערכתי

כדי לטפל בפליטת גזי חממה, חיוני להפחית את ההסתמכות שלנו על דלקים מאובנים ולעבור למקורות אנרגיה נקיים ומתחדשים. הדבר יצריך שינוי במערכות האנרגיה ושינויים באופן שבו אנו חיים ועובדים.

לממשלות, לעסקים ולאנשים פרטיים יש תפקיד בהפחתת פליטה של גזי חממה ובהפחתת ההשפעות של שינויי האקלים. ממשלות יכולות ליישם מדיניות ותקנות כדי לתמרץ שימוש באנרגיה מתחדשת, כגון זיכוי מס או סובסידיות לטכנולוגיות אנרגיה נקייה. הן גם יכולות לתמחר פליטת פחמן, וכך לגרום לדלקים המאובנים להיות פחות תחרותיים ולעודד השקעה במקורות אנרגיה מתחדשים.

גם עסקים יכולים למלא תפקיד חשוב בהפחתת פליטה של גזי חממה על ידי יישום שיטות בנות קיימה והשקעה בטכנולוגיות אנרגיה נקייה. חברות רבות כבר נוקטות צעדים לצמצום טביעת הרגל הפחמנית שלהן, כגון יישום שיטות יעילות באנרגיה או מעבר למקורות אנרגיה מתחדשים.

למעשה גם אנשים פרטיים יכולים לעשות שינוי על ידי הכנסת שינויים באורח החיים. למשל הפחתת צריכת האנרגיה שלהם, הפחתת נהיגה ואכילת מזון צמחי יותר. שינויים אלה עשויים להיראות קטנים, אך עשויים להסתכם במסה, להשפיע מאוד על פליטת גזי החממה ולסייע בהפחתת ההשפעות של שינויי האקלים.

 

הסכנה המיידית: הכחדת מינים

שותף לדו"ח IPCC ומדען המים אדיטי מוחרג'י קבע, כי לדו"ח יש מסר של תקווה ולא של יום הדין. הוא מדגיש שהאנושות לא בכיוון הנכון, אבל לא מאוחר מדי לתקן. המחבר של הדו"ח ומדען האקלים, הקרקע והמדיניות במכון הסביבה בשטוקהולם, פרנסיס איקס ג'ונסון קבע, כי החלון ייסגר אם הפליטות לא יצטמצמו במהרה. המדענים נבהלים מהמצב הנוכחי, שלפיו לא רק העולם לא הולך בכיוון הנכון אלא מושקעים כספים רבים בהעמקת המצב.

הדו"ח מזכיר נקודות מפנה סביב עליית טמפרטורה של 1.5 מעלות צלזיוס (2.7 מעלות פרנהייט): הכחדת מינים - בכללם שוניות אלמוגים, המסה בלתי הפיכה של יריעות קרח ועלייה בגובה פני הים בסדר גודל של מספר מטרים.

מעל 1.5 מעלות צלזיוס, הסיכונים מתחילים להיערם, מזהיר ג'ונסון. בעלייה של 1.5 מעלות צלזיוס, הפגיעה בלתי נמנעת, כך לדברי מדענים רבים. מחבר הדו"ח מלטה מיינסהאוזן, מדען אקלים מאוניברסיטת מלבורן באוסטרליה, קבע שאנחנו נעולים למדי על עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס. יש מעט מאוד דרכים להימנע מחציית הקו הזה עד שנת ה-2030, והבעיה הגדולה היא אם הטמפרטורה ממשיכה לעלות משם או מתייצבת.

דו"ח ה-IPCC קורא למדינות העשירות לצמצם את הפליטות מהר יותר ולעזור יותר למדינות הקורבנות להסתגל לנזקים עתידיים. מדינות עניות זקוקות לתוספת פי כמה בסיוע כספי כדי להסתגל לעולם חם יותר ולעבור לאנרגיה לא מזהמת.

הדו"ח נותן תקווה אם תינקט פעולה. במילה "הזדמנות" נעשה שימוש פעמים רבות בדו"ח. מצד שני נעשה שימוש רב יותר במילה "סיכון". ראש ה-IPCC אמר, כי הדו"ח מכיל מסר של תקווה לצד ממצאים מדעיים על הנזקים וההפסדים האדירים ששינויי האקלים כפו עלינו ועל כדור הארץ. עורך סקירת הדו"ח של ה-IPCC, סטיבן רוז, כלכלן במכון לחקר החשמל החשמלי בארצות הברית קבע, כי זה בהחלט נבון להתכונן לעתיד חם יותר ב-1.5 מעלות צלזיוס.

אם העולם ימשיך להשתמש בכל התשתית המונעת על ידי דלק מאובנים הקיימת כעת, כדור הארץ יתחמם בשתי מעלות צלזיוס לפחות לעומת התקופה הטרום-תעשייתית, ויעבור את הרף של 1.5 מעלות צלזיוס, מזהיר הדו"ח. החישובים לגבי פרויקטים של דלק מאובנים שכבר נמצאים בצנרת, אינם כוללים עלייה בשימוש בפחם ובגז טבעי לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה. הדיווח הגיע שבוע לאחר שממשל ביידן בארצות הברית אישר את פרויקט קידוח הנפט הענק ווילו באלסקה, שעשוי להפיק עד 180,000 חביות נפט ביום.

המדינות העניות נפגעות יותר מאחרות ממזג אוויר קיצוני. מצד שני, פליטות פחמן דו-חמצני מהתיעוש במדינות עשירות נשארות באוויר יותר ממאה שנה. אם מדינות עשירות לא יפחיתו את הפליטות מהר יותר ויעזרו למדינות הקורבנות להסתגל לנזקים עתידיים, העולם ידרדר את המדינות הפחות מפותחות לעוני, מזהירה מדלין דיוף סאר, יו"ר הקואליציה של המדינות העניות ביותר.

לסיכום, הדו"ח נותן תקווה אם יינקטו פעולות. ראש ה-IPCC, הוסונג לי (Hoesung Lee) הדגיש, כי על כל ממשלה למצוא את הפתרון הטוב ביותר. המדענים מקווים שהפתרונות ייצבו את הטמפרטורה של כדור הארץ סביב עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס. האזהרה של דו"ח ה-IPCC כי לאנושות יש הזדמנות אחרונה למנוע את הנזקים הגרועים ביותר של שינויי האקלים, מדגישה את הצורך הדחוף בפעולה דרסטית למאבק בשינויי האקלים.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן