מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 11
לעמוד קודם

קידום תוכניות פעולה משותפות להתמודדות עם משבר האקלים

13/11/2022

בפסגת האקלים בשארם א-שייח' שבמצרים, נועדו מנהיגי מדינות האגן המזרחי של הים התיכון והמזרח התיכון, בהם הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי, הנשיא הקפריסאי ניקוס אנתאסידאס ומנהיגים נוספים מהאזור, עם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, במטרה לקדם תוכניות פעולה משותפות למדינות האזור להתמודדות עם משבר האקלים.

הפגישה היא שיא של תהליך אזורי ביוזמת ממשלת קפריסין, שלה שותפה מדינת ישראל כבר משלביה הראשונים, ושותפות לה מצרים, לבנון, ירדן, קפריסין, סעודיה, עומאן, בחרין, קטאר, איחוד האמירויות, עיראק, כווית והרשות הפלסטינית.

היוזמה הקפריסאית נועדה לתאם פעולות נגד משבר האקלים ברמה האזורית, מתוך הבנה שזהו צו השעה וצריך להדק שיתופי פעולה. היוזמה מבוססת על עבודה של 13 צוותי משימה שבהם השתתפו יותר מ-200 מדענים מהאזור ומהעולם, גם מישראל, אשר מיפו את השלכות משבר האקלים באזור, סימנו פערים וניסחו המלצות. חלק מההמלצות מיועדות לפעולות אזוריות משותפת בין המדינות, וחלקן מציעות דרכי פעולה והתמודדות במסגרת מדינתית, מתוך הכרה בצורך בשתי רמות פעולה משלימות - ברמה הלאומית וברמה האזורית.

בשלוש השנים האחרונות תמכה מדינת ישראל באמצעות המשרד להגנת הסביבה ביוזמה זו, הן על רקע השלכות משבר האקלים על אזורנו והצורך בבניית חוסן אקלימי אזורי - Regional Climate Resilience - והן מתוך ראייה מדינית שמדובר בהזדמנות לבנות שיתופי פעולה אזוריים ולחזק קשרים מדיניים.

ישראל אף הציעה לשתף מניסיונה בתחומי ההתמודדות עם משבר האקלים כגון מים, חקלאות וחדשנות אקלימית. מדינת ישראל רואה חשיבות בהמשך מעורבותה באופן אקטיבי ביוזמה, השתתפותה במפגשים ותרומה מניסיונה בהתמודדות עם משבר האקלים.

השרה זנדברג: "אנחנו בישראל חיים בהוט-ספוט, נקודת אקלים חמה. הטמפרטורות באזורנו ממשיכות לעלות מהממוצע העולמי ואירועי מזג אוויר קיצוניים לא פוסחים על אף מדינה. כפי שמשבר האקלים לא מבחין בקו הגבול, על ההתמודדות איתו להיות אזורית וחוצת גבולות. רק מאמץ אזורי ושיתופי ידע וניסיון בתחומי הטכנולוגיה יביאו לפתרונות פורצי דרך, שישפרו את חייהם של מיליארדי אנשים - לא רק באזורנו אלא ברחבי העולם.

"מדינות האזור חולקות את האקלים המתחמם והיובש, וכפי שהן חולקות את הבעיות - הן יכולות וצריכות לחלוק פתרונות. אף מדינה לא תוכל לעמוד מול משבר האקלים לבדה, והתמודדות משותפת למדינות האזור כדי לחלוק פתרונות היערכות והסתגלות, היא הדבר החשוב ביותר לשנים הקרובות."

 

צילום: המשרד להגנת הסביבה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן