מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 12
לעמוד קודם

שיקום מערכות אקולוגיות בפסגת האקלים

22/11/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

המשלחת הישראלית בפסגת האקלים בשארם א-שייח' שבמצרים, בהובלת המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע, אירחה בביתן הישראלי אירוע בנושא שיקום מערכות אקולוגיות ושימור מגוון ביולוגי, בהשתתפות נציגים ישראלים ומומחים בין-לאומיים.

תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, הציגה את הקשר ההדוק בין משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי והצורך הדחוף לשמור על מערכות אקולוגיות באמצעות שיקומן ויצירת סביבה טבעית "יש מאין" (rewilding). היא קראה להדק את שיתופי הפעולה בין המגזר הציבורי, המגזר העסקי והחברה האזרחית למציאת פתרונות מבוססי טבע שיסייעו בהתמודדות עם שינוי האקלים.

יעל זילבשרטיין-ברזידה, מנהלת יחידת סקרי הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע: "כדי שבשנת 2030 ייפסקו הפגיעה במערכות הטבעיות ואובדן המינים הנלווה להן - מצב המכונה בעולם "nature zero", צריך לפעול בהקדם לשיקום מערכות טבעיות בישראל, בסביבה העירונית והכפרית כאחד, תוך הגנה על שטחים טבעיים חשובים ברמה המקומית והאזורית. כולנו תקווה שמשנת 2030 נוכל לאפס את הפגיעה הממושכת של המאה האחרונה ולעבור לשיקום הטבע, באופן שמאזן השבת המינים יהיה חיובי ולא שלילי, כפי שהוא כיום."

באירוע הרצה גם ד"ר ברטרד פיקארד, הנשיא והמייסד של קרן סולר אימפולס, המשמש גם שגריר רצון טוב של UNEP. ד"ר פיקארד הציג את התועלות הכלכליות מפתרונות מבוססי טבע. אחריו הציג יורג אנגרס קרוגר, מייסד חברת NABU, דוגמאות לפרויקטים של שיקום טבע בגרמניה, המסייעים בהתמודדות עם שינוי אקלים.

בהמשך שמעו האורחים על מקרי בוחן לשיקום ושימור של מגוון ביולוגי בישראל בעידן של משבר האקלים: שיקום מלחת אילת ותרומתה לציר הנדידה העולמי - ד"ר חנן גינת, ראש המועצה האזורית אילות; פרויקט Start Up Nature, התפראות (השבת בית גידול לח ומתפקד מבחינה אקולוגית) בריכת הדגים בכפר רופין - אסף זנזורי, החברה להגנת הטבע; פארק עמק הצבאים בירושלים - מירי רייס, עיריית ירושלים; וקידום מדיניות הטבע העירוני על ידי החברה להגנת הטבע - עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע.

האירוע נחתם בפאנל בהובלתה של ד"ר נטע ליפמן, סמנכ"לית בכירה למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה. הפאנל שימש קרקע פורייה ללמידה ושיתוף ידע בין מומחים ישראלים למומחים מהעולם, אשר יסייעו לקדם פתרונות מעשיים מוצלחים בישראל ובעולם.

במדינות רבות המאוכלסות בצפיפות, האזורים הטבעיים נעשים במקרים רבים מוגבלים, מקוטעים ומאוימים על ידי פיתוח דיור, תשתיות וחקלאות. בעידן של משבר אקלים, הגנה על הטבע הקיים ושימורו כבר לא מספיקים. שיקום מערכות אקולוגיות כגון בריכות חורף, מלחות ונחלים נעשה חיוני יותר ויותר.

אירוע זה נועד להדגים כיצד שיקום מערכות אקולוגיות ופתרונות מבוססי טבע תומכים במאמצי הפחתת הסיכונים של שינוי אקלים והיכולת להיערך אליהם ולחזק את המגוון הביולוגי. שיקום שטחים טבעיים מופרים או שטחים פתוחים יכול למנוע אובדן מגוון ביולוגי ואף לשפר תופעות טבע כגון נדידת ציפורים. שיקום אינו מספיק. צריך ליצור סביבה טבעית מחדש כמעט, כדי לתמוך בשימור ושיקום של המערכת האקולוגית הישראלית והעולמית.

לפעולות אלו תועלות רבות הן מבחינת הפחתת פליטות גזי החממה והן מבחינת היערכות לאירועי אקלים והפחתת הפגיעה בנפש ורכוש.

תמר רביב: "משבר האקלים משפיע עלינו ועל המערכות האקולוגיות. הגנה ושמירה על הטבע הקיים כבר לא מספיקות. עלינו לשים דגש לא רק בטכנולוגיות מתקדמות ובפתרונות הנדסיים, אלא גם בפתרונות מבוססי טבע, אשר יהיו חיוניים יותר ויותר להישרדותנו ולמאבק במשבר האקלים."

 

צילום: עומרי סלנר, החברה להגנת הטבע

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן