מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 17
לעמוד קודם

חשדות להפרות חוק פסולת אלקטרונית

20/06/2023
זמן קריאה: 2 דק'

המשרד להגנת הסביבה ערך פעילות אכיפה רחבה בנוגע ליישום חוק פסולת אלקטרונית ב-43 אתרים ברחבי הארץ. במסגרת הפעילות, שהתקיימה על ידי גורמי המקצוע באשכול השלטון המקומי של המשרד, מחוזות המשרד והמשטרה הירוקה של המשרד, נבחנו אתרים שאליהם מגיעה פסולת אלקטרונית ונבדק אופן האיסוף, האחסון, הטיפול והסילוק של הפסולת בהתאם לחוק.

נגד 28 אתרים נמצאו חשדות לחריגות מהוראות החוק. המשרד להגנת הסביבה יבחן את הממצאים ויאכוף בהתאם לסמכויותיו.

פסולת אלקטרונית היא פסולת מזהמת ביותר כאשר היא מושלכת בשטח פתוח ואינה מטופלת באופן מותאם. החומרים הרעילים עלולים לדלוף לקרקע ולמקורות המים, לזהם את האוויר וליצור מפגעים סביבתיים ובריאותיים. הטיפול המוסדר בפסולת אלקטרונית כולל איסוף נפרד, פירוק המוצרים למרכיבים תוך הסרת המזהמים באופן מוסדר וטיפול נפרד בכל אחד מהמרכיבים על ידי מיתקנים מוסדרים בעלי תשתית וטכנולוגיה המתאימה לפעילות זו.

בחודש מרס 2023 הבהיר המנהל מכוח החוק במשרד לאתרים הרלוונטיים, את האיסור לקלוט פסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני בתחנות מעבר ומיון ובמיתקני טיפול אשר אין בהם תשתיות בסיסיות במפורט בחוק, לצורך מניעה של מפגעים סביבתיים ובריאותיים. המשרד להגנת הסביבה גם הבהיר שהחוק קובע, כי טיפול בפסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני יכלול לכל הפחות את הפעולות המנויות בתוספת השנייה לחוק, בהן הוצאת המזהמים ורכיבים המצריכים התייחסות מיוחדת, כגון גזי קירור, סוללות מורכבות, כבלי חשמל חיצוניים, טונרים ופלואורסצנטים.

בהבהרה לאתרים שם המשרד דגש בטיפול שיש לבצע בפסולת ציוד מקררים ומקפיאים, בכלל זה ריקון של גזי הקירור הנמצאים בחומרי הבידוד המוקצפים ובמערכות הקירור והעברתם לטיפול בהתאם להוראות.

 

צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

פעילות האכיפה מצטרפת לפעולות שהמשרד מבצע לצורך הסדרת שוק הפסולת האלקטרונית כדי לעודד את מיחזורה ולמנוע את ההשפעות השליליות הנובעות מטיפול בלתי נאות בה. פעולות אלו כוללות סיורי פתע באתרים, ביקורות במפעלי מיחזור ובקרב יצרנים ויבואנים ודרישות יישומיות מהרשויות המקומיות שטרם הקימו הסדרי איסוף ייעודיים לפסולת אלקטרונית.

המשרד מבצע גם בדיקות שוטפות של פעילות תאגידי המיחזור ומקדם בחינה של הליך RIA (הערכת השפעות רגולציה חדשה) להטמעה של תקן מחייב לטיפול בפסולת אלקטרונית.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "פסולת אלקטרונית שאינה מטופלת כנדרש עלולה להביא למפגעים סביבתיים חמורים, לפגוע בבריאות הציבור ולזהם את מי התהום והקרקע. פעילות האכיפה מצטרפת לצעדים רבים שהמשרד מבצע בתחום הפסולת בכלל ופסולת אלקטרונית בפרט, לצורך מניעת שריפות, השלכות פסולת לא חוקיות וטיפול לקוי בפסולת, לצד חקיקה ותקנות. מניעה במקור וטיפול נכון בפסולת, מונעים מפגעים סביבתיים, מייעלים את הכלכלה ומביאים לשיפור הניקיון במרחב הציבורי."

אלעד עמיחי, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה: "חוק פסולת אלקטרונית אוסר העברת פסולת ציוד וסוללות לאתרים שאינם מוסדרים כדין, כדי למנוע מפגעים סביבתיים כגון זיהום אוויר, קרקע ומקורות מים. אתר שנמצא כי קלט, פסולת ציוד וסוללות, טיפל בה או פירק אותה כאשר אין לו תשתית וטכנולוגיה מתאימות, או העביר את הפסולת לטיפול לא מוסדר, עלול להביא לפגיעה חמורה בסביבה ובבריאות הציבור."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן