מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 17
לעמוד קודם

מחקר: חדשנות בטכנולוגיות מימן

18/06/2023
זמן קריאה: 1.5 דק'

מחקר משותף של משרד הפטנטים האירופי (EPO) וסוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) ניתח נתוני פטנטים גלובליים כדי לספק ניתוח עדכני של חדשנות בטכנולוגיות מימן. המחקר מגלה שכמעט 80% מכל הפטנטים הקשורים לייצור מימן בשנת 2020 נבעו משיקולים של שינויי אקלים. הזינוק הזה בחדשנות מיוחס בעיקר להתקדמות באלקטרוליזה, תהליך המשתמש בחשמל לפיצול מים למימן וחמצן, ועב כך ייצור מימן בעל פליטות נמוכות.

חידושים כאלה חיוניים למעברי אנרגיה נקייה, ויש להם פוטנציאל להחליף דלקים מאובנים בתעשיות שבהן חלופות נקיות מוגבלות, כגון הובלה לטווח ארוך וייצור דשנים.

המחקר מדגיש את הצורך בשרשרת אספקת מימן תחרותית ומזהה אזורים, במיוחד בקרב משתמשי קצה, המצריכים מאמץ רב יותר. מנכ"ל IEA, פאטי בירול (Fatih Birol), מדגיש את החשיבות של חדשנות בטכנולוגיות אנרגיה נקייה מאובטחת, גמישה ובת-קיימה, להשגת מעברי אנרגיה נקייה.

אירופה, במרדף אחר ניטרליות אקלים עד 2050, מכירה בתפקיד המפתח של המימן והתגלתה כמובילה בחדשנות מימן. גרמניה, צרפת והולנד הן מהמדינות האירופיות המובילות שמניעות את התקדמות המימן. בארצות הברית, למרות שהחזיקה ב-20% מכלל הפטנטים הקשורים למימן, חלה ירידה בבקשות לפטנטים בינלאומיים בעשור האחרון. דרום קוריאה וסין מציגות פעילות גוברת בפטנטים של טכנולוגיות מימן.

המחקר מגלה, כי טכנולוגיות ייצור מימן היו המספר הגדול ביותר של פטנטים משנת 2011 עד 2020. מעניין שחידושים עם פליטות נמוכות יצרו יותר ממספר פטנטים בינלאומיים, פי שניים לעומת טכנולוגיות מבוססות בכל שרשרת ערך המימן. מגמה זו מלמדת על התמקדות גוברת בשיטות ייצור מימן נקי.

תחום הרכב היה תחום מפתח לחדשנות מימן, במיוחד ביפן, אבל יישומי קצה אחרים, כגון תחבורה למרחקים ארוכים, תעופה, ייצור חשמל וחימום, עדיין לא צברו תאוצה דומה. עם זאת פטנטים הקשורים לשימוש של מימן בייצור פלדה עלו לאחרונה.

המחקר מדגיש את התפקיד החשוב של פטנטים במשיכת השקעות. סטארט-אפים עם פטנטים קיבלו יותר ממחצית מההשקעה של עשרה מיליארד דולר בחברות מימן בין השנים 2011 ל-2020. החזקת פטנט הוכיחה את עצמה כאינדיקטור חזק להמשך תמיכה פיננסית. יותר מ-80% מההשקעה בשלבים מאוחרים הולכים לחברות שכבר הגישו בקשות לפטנט.

ניתוח נתוני הפטנטים העולמיים מדגיש את ההתמקדות הגוברת בטכנולוגיות מימן בעלות פליטה נמוכה. ממשלות, בעלי עניין בתעשייה ומוסדות מחקר, מעודדים תמיכה בחדשנות בכל שרשרת הערך של המימן וקידומה. על ידי כך העולם יכול להאיץ את המעבר לעתיד בר-קיימה ודל פחמן, ולמנף את פוטנציאל המימן כתורם מרכזי במאבק בשינויי האקלים.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן