מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 18
לעמוד קודם

חדש בישראל: מדד הסחף

12/07/2023
זמן קריאה: 3 דק'

אובדן קרקע פורייה המתאימה לגידול חקלאי הוא אחד האיומים המרכזיים על ביטחון המזון במדינת ישראל, כמו ברחבי העולם. מוערך שקצב אובדן הקרקע על ידי סחיפה מהיר עד פי 1,000 מקצב היווצרותה. הדבר גורם גירעון קרקעות מתמשך. הסכנה עתידה להתעצם עם התגברות שינויי האקלים, הכוללים גידול בשכיחות אירועי גשם בעלי עוצמות גבוהות, הגורמים ניתוק והסעה של חלקיקי הקרקע מהשדה אל הנחל.

משרד החקלאות ופיתוח הכפר פועל בשנים אחרונות ביתר שאת להגברת החוסן האקלימי ומוכנות המדינה לאירועי מזג אוויר קיצוני. צוות התחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות, ד"ר רועי אגוזי, ד"ר גיל אשל, מתן בן יונה ואלון רונן, פיתחו בשלוש השנים האחרונות את מדד הסחף. זה כלי דיגיטלי חדש, הזמין כעת באינטרנט לציבור הרחב, אשר בפעם הראשונה מאפשר למקבלי ההחלטות, לגורמי מקצוע, לחוקרים ולחקלאים לקבל אינדיקציה קונקרטית לגבי פוטנציאל הנזק מסחף קרקע במיקום מסוים ולהתאים את המענה.

ד"ר רועי אגוזי: "המטרה שלנו היא לטייב את קבלת ההחלטות בכל הנוגע לשימור קרקע וחקלאות משמרת, הן ברמת המיקרו והן ברמת המאקרו. זאת מתוך הבנה מקצועית, כי מדובר בפעילות חיונית לשימור וחיזוק של מערכות ייצור המזון בישראל וייצור ביטחון המזון הלאומי.

"כדי לקבל תמונת מצב של אובדן הקרקע בישראל, צוות התחנה לחקר הסחף יצר מודל המשכלל פרמטרים מרכזיים הגורמים לתופעה או מאיצים אותה, בהתאם למקובל בעולם: כמויות המשקעים ועוצמתם; רגישות הקרקע לתהליכי סחיפה; מאפיינים טופוגרפיים ומאפיינים הקשורים לשיטות העיבוד וסוגי הגידול. הערך שמתקבל מכל אלה מייצג את פוטנציאל אובדן הקרקע בטונות לשנה לכל עשרה דונמים (הקטאר)."

הכלי הדיגיטלי החדש מאפשר לבחון תרחישים שונים בחומרתם יחסית לפוטנציאל אובדן הקרקע. בתוך כך אפשר לראות, כי באימוץ גורף של עקרונות החקלאות המשמרת/מחדשת, אפשר לצמצם את פוטנציאל הנזק פי עשרה עד פי 100, מ-1,600,000 ל-26,400 טונות בשנה.

כדי לעודד חקלאים ליישם שיטות עיבוד משמרות בחלקותיהם, משרד החקלאות פועל להענקת תמיכות בהיקף של מיליוני ש"ח בשנה למי שמיישם ממשקי עיבוד משמרי מים, קרקע וסביבה. כחלק בלתי נפרד מהמדיניות בנושא, משרד החקלאות משקיע בפיתוח טכנולוגי, בחינה והטמעה של שיטות עיבוד חדשות. המדד החדש יאפשר להתאים מענה לחלקות ולאזורים ספציפיים, ולקדם כלים ייחודיים בהתאם לניהול סיכונים מושכל. הוא אף יסייע לזהות מוקדים רגישים לסחף, לטובת טיוב תהליכי תכנון של ויסות שיטפונות וניהול נגר.

 

סחף קרקע

השוואת תרחישי קיצון. אתר RUSLE IL, מפיתוח התחנה לחקר הסחף, אגף שימור קרקע וניקוז, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

 

ד"ר דוד אסף, סמנכ"ל לניהול נגר ומשאבי סביבה במשרד החקלאות: "הכלי הדיגיטלי החדש הוא תוצר של עבודה מאומצת של חוקרי התחנה לחקר הסחף. הוא בשורה של ממש בכל הקשור ליכולת המדינה לטפל בתופעת אובדן הקרקע ולסייע לחקלאים לדייק מענה לצרכים הייחודיים של חלקתם. קרקע היא משאב במחסור. כדי שנוכל לבצר את ביטחון המזון הישראלי דורות קדימה, עלינו להשקיע בביסוס שיטות מקיימות בחקלאות, בדיוק הפתרונות הקיימים ובאיסוף מידע לצורכי מחקר ומעקב.

"ההיערכות להמשך שינויי האקלים מחייבת אותנו לפעול באופן מושכל כדי למתן אותם, לכן לאפליקציה החדשנית שפותחה ישנו ערך אסטרטגי ראשון במעלה במיקוד והבנה של הבעיה שעליה אנו מחויבים לתת מענה."

ח"כ משה אבוטבול, סגן שר החקלאות: "בעידן המודרני, הטכנולוגי והדיגיטלי, נותנים מומחי משרד החקלאות כלים לחקלאים היקרים ומידע זמין כיצד לעבד את שדותיהם באופן מיטבי, לטובת להגברת הפריון ובעיקר למניעת סחף ואיבוד אדמה בשיטפונות. הקרקע היא משאב ואוצר יקר, וכממונה על תחום ניקוז המים ושימור הקרקע, אעשה הכול - עם השר, המנכ"ל וד"ר דוד אסף - כדי להמשיך ולקדם ולתת מענה בנושא חשוב זה של שימור הקרקע."

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן