מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 18
לעמוד קודם

מעבר לתהליכי ייצור בני קיימה

11/07/2023
זמן קריאה: 7 דק'

ייצור בר קיימה נהיה חשוב יותר ויותר בשנים האחרונות, מכיוון שהעולם הכיר בצורך בתהליכי ייצור ידידותיים לסביבה וחסכוניים במשאבים. העתיד של ייצור בר קיימה נראה מזהיר, עם מגמות וטכנולוגיות מרגשות שמבטיחות לחולל מהפכה בתעשייה. הדרישה למוצרים ושיטות עבודה בני קיימה גדלה בשנים האחרונות ככל שהצרכנים נעשים מודעים יותר להשפעה של החלטות הרכישה שלהם על הסביבה. בתגובה לדרישה זו, חברות רבות מציעות כעת מוצרים בני קיימה שנועדו להפחית את ההשפעה הסביבתית תוך מענה לצרכי הצרכן.

חברה אחת שהפכה את הקיימות לחלק מרכזי בעסקיה היא פטגוניה. חברת בגדי החוץ מחויבת להשתמש בחומרים בני קיימה ובשיטות ייצור בנות קיימה כדי להפחית את השפעתה הסביבתית. פטגוניה משתמשת בחומרים ממוחזרים ברבים ממוצריה, כגון קו Better Sweater, העשוי מ-100% פוליאסטר ממוחזר. החברה גם הטמיעה מספר שיטות בנות קיימה בשרשרת האספקה שלה, כגון שימוש בכותנה אורגנית ושותפות עם מפעלים בעלי אישור סחר הוגן.

חברה אחרת שהעבירה את הקיימות לשלב הבא היא Loop. החברה מציעה פלטפורמת אריזה רב-פעמית המאפשרת לצרכנים לרכוש מוצרים במכלים לשימוש חוזר. המכלים נאספים, מנוקים וממולאים מחדש. לופ שיתפה פעולה עם מספר מותגים גדולים, בהם פרוקטר אנד גמבל ונסטלה, כדי להציע מוצרים במכלים שלה לשימוש חוזר. לגישה חדשנית זו לאריזות יש פוטנציאל לצמצם מאוד את הפסולת ולקדם מודל כלכלה מעגלית.

בתעשיית המזון, Impossible Foods מובילה את הדרך בחדשנות בת קיימה. החברה פיתחה המבורגר על בסיס צמחי שנראה כמו בשר בקר, גם טעמו כזה, אך לייצור נעשה פחות שימוש באדמה, במים ובאנרגיה. Impossible Foods התחייבה לצמצם את השפעתה הסביבתית על ידי יישום שיטות קיימה בשרשרת האספקה שלה, כגון אנרגיה מתחדשת ואמצעים לחיסכון במים.

אי אפשר כמובן לא להזכיר את טסלה, מיש שהייתה בחזית החדשנות בת קיימה בתעשיית התחבורה. החברה מייצרת מכוניות חשמליות אשר פולטות אפס פליטות והשקיעה רבות באנרגיה מתחדשת כגון בניית ה-Gigafactory שלה, המייצרת סוללות באמצעות אנרגיית שמש ורוח. טסלה גם בוחנת טכנולוגיות חדשות כגון נהיגה אוטונומית, שיש להן פוטנציאל להפחית מאוד את עומסי התנועה ולשפר את יעילות התחבורה הכוללת.

 

כלכלה מעגלית והדפסה בתלת-ממד

רעיון מרכזי חשוב במעבר לתהליכי ייצור ידידותיים לסביבה הוא כלכלה מעגלית, והוא צובר תאוצה בתעשיית הייצור, מקום שבו חברות מחפשות דרכים לצמצם פסולת, לקצץ עלויות ולמזער את ההשפעה הסביבתית שלהן. גישה זו כוללת עיצוב מוצרים תוך התמקדות באורך חיים, יכולת תיקון ומיחזור. על ידי עיצוב מוצרים שתוכננו להחזיק מעמד ואפשר לתקן אותם בקלות, יצרנים יכולים להפחית פסולת ולמזער את הצורך במשאבים חדשים. על ידי עיצוב מוצרים למיחזור, יצרנים יכולים להבטיח שימוש חוזר בחומרים המשמשים בתהליך הייצור בתום חיי המוצרים.

חברה אחת שאימצה את מודל הכלכלה המעגלית היא פיליפס. חברת האלקטרוניקה ההולנדית פיתחה מגוון מוצרים, כולל תאורת LED וציוד בריאות, שתוכננו תוך התמקדות בקיימות ובמעגליות. פיליפס הטמיעה מספר גישות חדשניות למעגליות, כגון יצירת מודל "תשלום לפי לוקס" למוצרי התאורה שלה, המאפשר ללקוחות לשלם רק בעבור התאורה שבה הם משתמשים, ושימוש בחומרים ממוחזרים באריזות המוצרים שלה.

דוגמה אחרת של חברה מובילה במעגליות היא יצרנית הצעצועים הדנית LEGO. החברה התחייבה להשתמש ב-100% חומרים בני קיימה במוצרים ובאריזות שלה עד שנת 2030. LEGO יישמה גם מספר שיטות ייצור בנות קיימה כגון שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים במפעליה ובחינת גישות חדשניות למיחזור חומרי פסולת ושימוש חוזר בהם.

מלבד עיצוב מוצרים מתוך מחשבה על מעגליות, חברות בוחנות גישות חדשניות למיחזור חומרי פסולת. טכנולוגיה אחת שתפסה תאוצה בשנים האחרונות היא הדפסה בתלת-ממד, המאפשרת ליצרנים ליצור מוצרים חדשים מחומרים ממוחזרים כגון פסולת פלסטיק. באמצעות הדפסה בתלת-ממד ליצירת מוצרים חדשים, יצרנים יכולים להפחית את כמות הפסולת הנשלחת למזבלות ולמזער את הצורך במשאבים חדשים.

חברה שהתקדמה מאוד בהדפסה בתלת-ממד לייצור בר קיימה היא אדידס. יצרנית בגדי הספורט פיתחה מגוון מוצרים, בהם נעליים וביגוד, המיוצרים בטכנולוגיית הדפסה בתלת-ממד ומחומרים ממוחזרים. אדידס יישמה גם מספר פרקטיקות בנות קיימה בשרשרת האספקה שלה, כגון שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים והפחתת השימוש במים.

תעשיית המזון היא אחת התורמות הגדולות ביותר לפסולת ולזיהום, אך גם יש לה פוטנציאל להשפיע רבות באמצעות יישום מודלים של כלכלה מעגלית.

דוגמה אחת לכלכלה מעגלית בתעשיית המזון היא שימוש בפסולת מזון כמשאב ליצירת מוצרים חדשים. חברה שאימצה גישה זו היא Toast Ale. חברת הבירה הבריטית מייצרת בירה מלחם, שאחרת היה נזרק לפח. טוסט אייל משתמש בעודפי לחם ממאפיות מקומיות ומחנויות סנדוויצ'ים כדי להחליף שליש מהשעורה המלוחה בבירה שלה, ויוצרת מוצר ייחודי ובר קיימה. החברה תורמת חלק מרווחיה לצדקה, תוך התמקדות ביוזמות להפחתת בזבוז מזון.

דוגמה אחרת לכלכלה מעגלית בתעשיית המזון היא שימוש בשאריות מזון ליצירת מזון לבעלי חיים. סטארט-אפ בשם Re-Nuble משתמש במערכת לולאה סגורה כדי להפוך שאריות מזון לדשן ומזון לבעלי חיים. החברה אוספת פסולת מזון מעסקים מקומיים וממירה אותה לדשן נוזלי שעשוי לשמש לגידול תוצרת טרייה בחוות עירוניות. המוצקים הנותרים משמשים ליצירת מזון לתרנגולות ולחזירים, תוך יצירת מערכת לולאה סגורה המפחיתה פסולת ומקדמת קיימות.

 

מקורות אנרגיה מתחדשים

דרך חשובה נוספת למעבר לתהליכי ייצור מבוססי קיימות היא שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים. אלה נעשים אופציה פופולרית יותר ויותר בקרב עסקים המעוניינים להפחית את השפעתם הסביבתית ולקדם קיימות. מקורות אנרגיה מתחדשים כגון אנרגיה סולרית, רוח, הידרואלקטרי ואנרגיה גיאותרמית, נחשבים ידידותיים יותר לסביבה מדלק מאובנים מסורתי, ויכולים גם לספק חיסכון ניכר בעלויות בטווח הארוך.

אחד היתרונות העיקריים של שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים בייצור הוא הפחתת פליטה של גזי חממה. מקורות אנרגיה מבוססי דלק מאובנים פולטים כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני וגזי חממה אחרים, התורמים לשינויי האקלים. לעומת זאת מקורות אנרגיה מתחדשים פולטים מעט גזי חממה עד אפס, ולכן הם בחירה בת קיימה יותר לעסקים.

יתרון נוסף של שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים הוא ביכולתם לספק חיסכון בעלויות בטווח הארוך. ההשקעה הראשונית בתשתית אנרגיה מתחדשת עשויה אמנם להיות גבוהה, אבל העלות השוטפת של תחזוקה ותפעול של מערכות אלו נמוכה בדרך כלל מזו של מקורות אנרגיה מסורתיים מבוססי דלק מאובנים. הדבר עשוי לעזור לעסקים לחסוך כסף על חשבונות האנרגיה שלהם לאורך זמן, ולספק עלויות אנרגיה צפויות יותר.

חברות רבות כבר מנצלות מקורות אנרגיה מתחדשים כדי להניע את פעילותן. איקאה למשל, חברת הריהוט השוודית, השקיעה במספר פרויקטים של אנרגיה מתחדשת, בהם חוות רוח, התקנות פנלים סולריים ותחנות כוח ביומסה. על ידי הפקת אנרגיה מתחדשת משלה, איקאה לא רק מפחיתה את ההשפעה הסביבתית שלה אלא גם מקטינה את חשבונות האנרגיה.

דוגמה אחרת לחברה שאימצה אנרגיה מתחדשת היא גוגל. ענקית הטכנולוגיה התחייבה לרכוש מספיק אנרגיה מתחדשת כדי להתאים את צריכת החשמל של מרכזי הנתונים והמשרדים שלה. גוגל השקיעה במספר פרויקטים של אנרגיה מתחדשת, בהם חוות רוח ומיתקני פנלים סולריים, וחתמה על הסכמי רכישת חשמל ארוכי טווח עם ספקי אנרגיה מתחדשת. על ידי השקעה באנרגיה מתחדשת, גוגל מקדמת קיימות ומפחיתה את השפעתה הסביבתית.

מלבד רכישת אנרגיה מתחדשת ממקורות חיצוניים, חברות מסוימות בוחנות את השימוש בייצור אנרגיה מתחדשת באתר. לדוגמה, עסקים רבים מתקינים פנלים סולריים על הגגות שלהם או טורבינות רוח על אדמתם, כדי לייצר אנרגיה מתחדשת. גישה זו יכולה לספק חיסכון נוסף בעלויות ולעזור לעסקים להיות עצמאיים יותר באנרגיה.

שתיים מהטכנולוגיות המבטיחות ביותר בייצור בר קיימה הן הדפסה בתלת-ממד וננוטכנולוגיה. לשתיהן יש פוטנציאל לחולל מהפכה בדרך שבה אנו מייצרים מוצרים ולהפחית את ההשפעה הסביבתית. בהדפסה בתלת-ממד יוצרים אובייקטים תלת-ממדיים על ידי הוספת שכבה על שכבת חומר, עד להשלמת המוצר הסופי. הדפסה בתלת-ממד הוכרזה כמשנה משחק בייצור בר קיימה, מכיוון שהיא מאפשרת לייצר חלקים מורכבים תוך שימוש מינימלי בחומרים. הדבר עשוי להפחית את הפסולת ולשפר את יעילות המשאבים, שכן רק כמות החומר הדרושה משמשת בתהליך הייצור.

טכנולוגיה מבטיחה נוספת בייצור בר קיימה היא ננוטכנולוגיה. ננוטכנולוגיה כוללת מניפולציה של חומר בקנה מידה קטן במיוחד, בדרך כלל בגודל של פחות מ-100 ננומטר. לננוטכנולוגיה יש פוטנציאל לחולל מהפכה בייצור שכן היא מאפשרת ליצור חומרים בעלי תכונות ויכולות ייחודיות כגון משטחים לניקוי עצמי וסיבים סופר חזקים.

חברה שבוחנת את הפוטנציאל של ננוטכנולוגיה בייצור בר קיימה היא החברה השוויצרית Empa. היא מפתחת מגוון חומרים ננו-מרוכבים בעלי פוטנציאל להחליף חומרים מסורתיים כגון מתכות ופלסטיק. הננו-מרוכבים האלו קלים יותר, חזקים ועמידים יותר מחומרים מסורתיים, ואפשר לייצרם במינימום פסולת.

מלבד הדפסה בתלת-ממד וננוטכנולוגיה, קיימות טכנולוגיות רבות בתחום הייצור בר קיימה, בהן רובוטיקה, בינה מלאכותית ואינטרנט של הדברים. לטכנולוגיות אלו יש פוטנציאל לשפר את יעילות המשאבים, להפחית את הפסולת ולקדם קיימות במגוון רחב של תעשיות.

לסיכום, ייצור בר קיימה הוא מוקד חשוב לחברות ולתעשיות ברחבי העולם. המגמות והטכנולוגיות המתוארות בכתבה זו מספקות הצצה לעתיד של ייצור בר קיימה, ומציגות את ההתקדמות הנעשית לצמצום פסולת, למזעור ההשפעה הסביבתית ולשיפור יעילות המשאבים. ממודלים של כלכלה מעגלית ועד לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, גישות חדשניות למיחזור ושימוש חוזר בחומרי פסולת וטכנולוגיות מתפתחות כגון הדפסה בתלת-ממד וננוטכנולוגיה - ישנן דרכים רבות שבהן עסקים יכולים לעבור לתהליכי ייצור בני קיימה יותר.

ככל שהביקוש של צרכנים למוצרים בני קיימה ממשיך לגדול, חברות שמתעדפות קיימות ומשקיעות בטכנולוגיות אלו, יהיו במצב טוב להצליח בעתיד. בסופו של דבר, המעבר לייצור בר קיימה לא רק טוב לסביבה אלא גם מציג הזדמנויות לחיסכון בעלויות, ליעילות מוגברת ולשיפור המוניטין של המותג. המשך הפיתוח והיישום של שיטות ייצור בר קיימה ימלאו תפקיד חשוב ביצירת עתיד בר קיימה יותר לכולם.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן