מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 23
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה: אמצעים להגברת ביטחון אנרגטי

24/12/2023
זמן קריאה: 3.5 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, דנה באמצעים להגברת הביטחון האנרגטי בישראל, בשגרה ובחירום.

היו"ר ביטן ציין, כי חברת החשמל טוענת שנושא המיקרוגריד פוגע ברישיון שלה וברפורמה במשק החשמל.

מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר אמר, כי הרצון לקחת מערכות שלמות ולהפוך אותן למשק חשמל סגור, שמופעל על ידי גורמים חיצוניים ולא על ידי חברת החשמל, לא עומד על הפרק.

ראש חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה, רון אייפר אמר, כי המלחמה חידדה את הצורך באנרגיות מתחדשות ובאגירה, וציין כי השילוב עשוי לאפשר מיקרוגריד ברמת המבנה, היישוב או השכונה. הוא הסכים כי ישנה מורכבות רגולטורית שאליה התייחס מנכ"ל חברת החשמל, וציין כי הדיון במיקרוגריד עדיין לא התקיים - לא עם חברת החשמל ולא עם האוצר. המשרד יתחיל לקיים עבודת מטה בתחום. "במלחמה היו יישובים שלא התאפשר להיכנס אליהם והם נותרו בלי חשמל זמן ארוך. ביישובים האלה, אם היה מיקרוגריד, ייתכן שאספקת החשמל הייתה טובה יותר גם ללא חיבור לרשת ארצית", אמר אייפר.

עוד ציין אייפר, כי השנה כמעט מחצית מהתמיכה של המשרד ברשויות המקומיות תלך לפתרונות אגירה, כ-20 מיליון שקל, כדי שיוכלו להקים מיקרוגריד מקומי, למשל בבתי ספר שצריכים לקלוט אוכלוסייה בשעת חירום.

היו"ר ביטן שאל אם המשרד בעד לבטל את הרפורמה ולתת לחברת החשמל להתחרות.

שפיגלר השיב: "אנחנו בעד."

אייפר אמר, כי יש צוות מעקב שבוחן את הרפורמה הנוכחית ויהיו דיונים בהמשך. כרגע אין בכך אמירה לכאן או לכאן. הוא ביקש להדגיש כי העבודה על מיקרוגריד עוד לא התחילה, והמשרד מכבד את הרפורמה ויקיים עליה דיון עם חברת החשמל.

שפיגלר מתח ביקורת על כך ואמר, כי שר האנרגיה חתום על רישיון החלוקה של החברה, ואם החתימה שלו לא שווה, שיגידו את זה. הוא הוסיף כי אם תהיה בעיה ברשת מקומית שמפעילה חברה פרטית, אף עובד שלה לא יהיה בשטח בשעת מלחמה.

ח"כ ששון גואטה חיזק את הדברים ואמר, כי הוא מתגורר בשתולה, ולא נראה שמישהו מחברה פרטית היה מגיע אליו למושב במלחמה בשתיים לפנות בוקר לתקן את הרשת.

אייפר אמר, כי לא תהיה התקדמות ללא עבודת מטה ולא ייעשה דבר ללא שיח.

היו"ר ביטן אמר, כי אם רוצים לעשות זאת, ויש היגיון בכך, צריך לפתור את הבעיה באמצעות הממשלה.

יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט אמר, כי הוא מסכים עם שפיגלר, וכי החוק ברור והרשות לא תזוז ממנו. "אם הממשלה תחליט משהו אחר, נדבר", אמר.

 

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

 

ח"כ יעקב אשר אמר, כי צריך לפתור בעיות סטטוטוריות ולקדם את הנושא, כי זה עשוי לתת שקט בעת חירום. לדבריו, הדבר חיובי גם לציבור החרדי, שמשתמש בגנרטורים, וגם לטובת שימוש באנרגיה ירוקה וביטחון אנרגטי.

יו"ר נופר אנרגיה, עופר ינאי אמר, כי אגירה עשויה לספק משק חשמל סגור במקומות כגון קיבוצים ובסיסי צבא, וצריך את שיתוף הפעולה של חברת החשמל. גם מפעל יכול להיות מיקרוגריד, וזה לא סותר את הרפורמה.

ח"כ יוראי להב הרצנו שאל איפה אנחנו עומדים מבחינת תמרוץ דו-שימוש על גגות מבנים, ואמר שאפשר להשתמש בגגות סולריים שלא מנוצלים.

מנכ"ל טארלייט מנורה מבטחים אנרגיה, רן ליפשיץ אמר, כי יש יוזמות פרטיות בבקעת הירדן ובחבל תענך, אבל אי אפשר להרכיב פנל על לול בבקעה כי הרשת סתומה ומחכים לתשתית.

יו"ר רשות החשמל שביט השיב, כי התהליך להסדרת מיתקן סולרי משולב במתח עליון עדיין לא הסתיים. הוא הודה שצוואר הבקבוק באחריותו, והדבר יארך כמה חודשים נוספים.

היו"ר ביטן אמר בתגובה, כי המהירות חשובה, וצריך לסיים תהליכים בישראל ביעילות רבה יותר.

נציג המשרד להגנת הסביבה, גיל פרואקטור אמר, כי המשאב היחיד שגדל כל שנה בקצב עצום הוא השטח הבנוי, לכן חייבים תכנון של רשת חלוקה שבלעדיה לא תתאפשר אנרגיה מבוזרת ואגירה. לדבריו, יש תועלת כלכלית מטורפת בייצור חשמל אצל הצרכן לצריכה עצמית.

רכז אנרגיה באגף התקציבים באוצר, יונתן פלורסהיים, הצטרף לדברים וחיזק את החשיבות של תוכנית פיתוח לחלוקה. הוא הוסיף: "לא נרצה שחברה שהיא מונופול טבעי תפעל במקטעים תחרותיים מול חברות פרטיות."

יו"ר ועד עובדי חברת החשמל, יהודה גן אל אמר, כי משרד האנרגיה כבר מנסה לדחוף את המיקרוגריד עם ראשי מועצות, והזהיר: "כשהמיקרוגריד ייפגע, אף קבלן לא יהיה מוכן להגיע תחת אש. רשות החשמל הכניסה אותנו למקומות מסוימים כי אף אחד אחר לא היה מוכן להיכנס. נראה אותם בזמן מלחמה. מכרנו 5 תחנות כוח, הוצאנו את ניהול המערכת, הוצאנו 2,000 עובדים לפרישה מוקדמת. אנחנו לא נגד אגירה וייצור מבוזר וגם לא נגד מיקרוקריד, ובלבד שחברת החשמל היא האחראית לרשת החלוקה ולניהול החלוקה."

היו"ר ביטן סיכם את הדיון: "ההתרשמות שלי היא שכולם יודעים מה צריך לעשות. יש בעיות בדרך ואותן צריך לפתור. אי אפשר לברוח מזה שזה קשור לרפורמה. צריך לפתור את הבעיה ולעשות רפורמה ב', ולא להתקבע במצב הזה, כי אם לא נפתור את הבעיה, לא נוכל להתקדם. גם לא יכול להיות שכל דבר יארך חמש שנים. יצא מכרז? צריך לגמור את זה תוך שנה."

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן