מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 29
לעמוד קודם

מס פחמן של האיחוד האירופי

03/03/2024
זמן קריאה: 1.5 דק'

לתוכנית של האיחוד האירופי ליישם מנגנון התאמה לגבול הפחמן (CBAM) עשויות להיות השלכות לא רצויות על מדינות מתפתחות באסיה, כך לפי דו"ח של הבנק לפיתוח אסיה (ADB) שפורסם לאחרונה. CBAM שואף לטפל בחששות של "דליפת פחמן" על ידי הטלת מכס על פחמן גבוה, אבל לטענת ADB, ההשפעה על פליטת גזי חממה עשויה להיות מוגבלת.

CBAM מתמקד ביבוא ממדינות מחוץ לאיחוד האירופי, ומחייב ספקים זרים לשלם מחיר פחמן שווה ערך לזה של יצרנים מקומיים. עם זאת ה-ADB מדגיש שכל הפחתה בפליטות הנובעת מ-CBAM תישאר כפי הנראה בצל בשל הגידול המתמשך בייצור עתיר פחמן ברחבי אסיה. במקום זאת, הדו"ח מציע שמנגנונים לשיתוף טכנולוגיות להפחתת פליטות יהיו יעילים יותר בבלימת פליטות גלובליות.

ניל פוסטר-מקגרגור, הכלכלן הבכיר של ADB, הדגיש את ההיקף המצומצם של CBAM, המכסה רק שישה מגזרים. הוא ציין שללא שינויים של ממש בטכניקות הייצור בעולם, עליית פליטות היא בלתי נמנעת, למרות יוזמות רחבות יותר לתמחור פחמן.

CBAM צפויה להניב הכנסות של כ-14 מיליארד יורו עד 2030, ו-ADB ממליץ להשתמש בהכנסות אלה כדי לספק מימון אקלימי למדינות מתפתחות, למעבר לתהליכי ייצור מופחתי פחמן.

אחת ההשפעות המיועדות ל-CBAM היא עידוד כלכלות שאינן באיחוד האירופי ליישם מדיניות אקלים מחמירה יותר. מדינות כגון הודו וסין, המבקרות את CBAM, כבר שקלו להטיל מסי יצוא על מוצרים המכוסים ב-CBAM ולהרחיב תוכניות משלהן.

למרות כוונתה ליישר את מגרש המשחקים, CBAM עשויה להעלות בשוגג את העלויות ליצרני האיחוד האירופי במורד הזרם. הדבר עלול לתמרץ אותם להעביר את כושר הייצור לחו"ל, כולל אסיה. ג'ונג וו קאנג, כלכלן בכיר נוסף של ADB, הזהיר מפני "דליפת פחמן" פוטנציאלית במורד הזרם בתוך האיחוד האירופי, המערערת את היעילות של CBAM.

ככל שהוויכוחים סביב CBAM נמשכים, הדו"ח של ADB מדגיש את המורכבות של טיפול בדליפת פחמן והפחתת פליטות גלובליות תוך ניווט בשיקולים כלכליים ומסחריים. מציאת איזון בין יעדים סביבתיים ודינמיקת סחר בינלאומית נותרה אתגר לקובעי המדיניות הן בתוך האיחוד האירופי הן מחוצה לו.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן