מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 30
לעמוד קודם

הקמת תשתיות לטיפול בפסולת

14/03/2024
זמן קריאה: 1.5 דק'

המשרד להגנת הסביבה הציג במועצה הארצית לתכנון ובנייה את התקדמות אסטרטגיית הפסולת של ישראל. המשרד הציג יוזמות בשלבי תכנון וייזום להקמה של 25 מיתקני טיפול מתקדמים בפסולת ברחבי הארץ עד שנת 2035, בהם חמישה מיתקני השבת אנרגיה, 11 מיתקנים לטיפול בפסולת אורגנית ותשעה מיתקני מיון - כל זאת נוסף למיתקנים הקיימים.

היקף יוזמות אלו צפוי לשלש את כמות מיתקני התשתית לטיפול בפסולת הקיימים בשוק ולהביא להיקף הטמנה של 50% (יחסית להיקף של 75% כיום) ולהגדיל את היקף המיחזור וההשבה ליותר מ-40%.

התקדמות זו היא תוצאה של התגייסות ממשלתית לנושא ושיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, בין היתר של החשכ"ל, אגף תקציבים, רמ"י, מנהל התכנון ורשויות מקומיות.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה מוביל מהפכת תשתיות בתחום הפסולת כדי להפסיק את הטמנתה ולקדם טכנולגיות מתקדמות למיחזור אנרגיה, לטיפול בה ולהפקת אנרגיה מפסולת. כדי לצמצם את ההטמנה ולהגביר את המיחזור, יש להקים מיתקנים רבים. שיתוף הפעולה עם כל הגורמים במועצה הארצית, חשוב. טיפול מתקדם בפסולת הוא משימה לאומית, על כן נדרשת התגייסות כלל-ממשלתית להוצאה לפועל של אסטרטגיית המשרד."

לצד היקף היוזמות הגדול ותנופת הפיתוח, כדי לטפל בכל הפסולת בישראל שלא תהיה הטמנה ישירה כלל, נדרשים כ-35 מיתקנים נוספים עד שנת 2040.

בימים אלו נמצאים בשלבי בנייה ארבעה מיתקני טיפול מתקדמים בחומר אורגני. פורסם קדם מכרז להקמת מיתקן להשבת פסולת מאנרגיה, והמכרז עצמו יפורסם בתקופה הקרובה.

כיום ישראל מטמינה כ-75% מהפסולת המיוצרת. היקף הייצור לנפש הוא מהגבוהים במדינות ה-EU - כ-1.79 ק"ג ליום לנפש. שוק הטיפול ותשתיות הטיפול מצומצם, ריכוזי ואינו עונה על הצרכים של השוק ושל המדיניות הרצויה.

כחלק מקידום המדיניות לטיפול בפסולת, המשרד פועל באופן אינטנסיבי להרחבת תשתיות הטיפול בפסולת על ידי ייזום תוכניות, הקצאת קרקעות ופרסום מכרזים להקמת מיתקנים, בשיתוף עם החשכ"ל ורשות מקרקעי ישראל, וכן באמצעות תמיכה כספית בהקמת המיתקנים, העולה יותר מארבעה מיליארד שקל. למרות הירידה הצפויה בשיעור ההטמנה, הטמנה עדיין צפויה להיות רכיב מרכזי בטיפול בפסולת בעשור הקרוב.

המשרד להגנת הסביבה הציג בפני המועצה את נפחי ההטמנה הזמינים עד שנת 2030. מרבית נפח ההטמנה מבוסס על תאי הטמנה חדשים או אתרי הטמנה חדשים שיש לקדמם מהר. המשרד הציג בפני המועצה הארצית את הצעדים התכנוניים המבוקשים כדי לסייע בקידום מדיניות הטיפול בפסולת וכדי לאפשר קידום של התשתיות ההכרחיות לטיפול בפסולת.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן