הרשעה בגין מילוי ספר שמן של אונייה שלא כדין
בעקבות פעולות חקירה של מפקחי התחנה הצפונית של היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, הרשיע בית משפט השלום בחיפה, בראשות השופטת טל תדמור-זמיר, את חברת SEA TRINITY SHIPPING LTD ואת מכונאי האונייה ניקולאי לבנקו באי סדרים בספר השמן, שבו אמור להיות רישום מדויק של הפסולת השמנית של האונייה. האונייה נושאת דגל ליברי.
על פי חוק, כל כלי שיט גדול הנכנס לנמלי ישראל נדרש להחזיק ספר שבו נרשמות כל פעולות הטעינה והפריקה של השמנים והדלקים. מפקח מטעם היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה מגיע ובוחן את דיווחי כלי השיט בספר, ומחשב את הכמויות בהתאם לפעולות שנעשו. אם אין התאמה או שהספר מולא באופן שאינו תקני (אי אפשר להבין לאן פונו השמנים, או אין עקביות בכמויות או קיימים חוסרים וכדומה), המשרד להגנת הסביבה יכול לשקול פתיחת חקירה פלילית, כתלות בממצאים. במקרה זה פתח המשרד בחקירה פלילית נגד חברת הספנות וצוות האונייה, ובסיומה הוגש כתב אישור נגדם.
בהסדר הטיעון גזרה השופטת תדמור-זמיר על החברה קנס בסך 100 אלף שקל לצד התחייבות בגובה כפל קנס למשך 3 שנים שלא לעבור את העבירה, ובצירוף מאסר על תנאי לחברת הספנות. על ניקולאי לבנקו, מכונאי האונייה, גזר בית המשפט קנס בגובה 20 אלף שקל והתחייבות בגובה כפל קנס למשך 3 שנים שלא לעבור את העבירה.
פרד ארזואן, מנהל היחידה להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה: "זה הישג חשוב של מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית והלשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, אשר פועלים במקצועיות לקדם פיקוח ואכיפה לטובת הסביבה הימית והציבור בישראל. כל תיק חקירה כזה מייצר הרתעה מול בעלי אוניות והצוותים שמבינים את ההשלכות לניהול לא תקין של המערכות והדיווחים בהגיעם למרחב הימי של מדינת ישראל."
האונייה המזהמת. צילום: ניר לוינסקי

