הובלת מטענים בקרונות דו־קומתיים
לראשונה בישראל: רכבת מטען מתקדמת הכוללת מיתקנים דו־קומתיים להובלת מטענים יצאה לדרך. זאת כחלק ממהלך שמוביל משרד התחבורה במסגרת מדיניות כוללת להרחבת ההובלה המסילתית וצמצום העומס בכבישים.
הרכבת, שיצאה מנמל מספנות ישראל לכיוון קריית גת, נשאה "במות פלדה", מיתקנים דו־קומתיים שמאפשרים להכפיל את כמות סלילי הפלדה המובלים בכל קרון. החידוש צפוי לייעל את תהליך שינוע הסחורות, לצמצם את מספר המשאיות על הכבישים ולחסוך כוח אדם בתהליכי ההעמסה והפריקה.
רכבת ישראל כבר מפעילה כ־20 מיתקנים מסוג זה, ועד סוף החודש מספרם יגיע ל־50. כך יתאפשר לשנע עד 50 טונות סלילי פלדה בקרון (במקום 25 כיום), ובהמשך להוביל עד 2,000 טונות מטען ברכבת שלמה. המהלך יביא להורדת מאות משאיות מהכבישים מדי יום.
בשנה האחרונה, כחלק ממדיניות משרד התחבורה, חיברה רכבת ישראל את כל נמלי הים התיכון לרשת המסילות הארצית וחידשה את תנועת רכבות המטען במסוף בית שמש. כל רכבת מטען מחליפה בין 60 ל־70 משאיות כבדות, ומקנה יתרונות תחבורתיים, סביבתיים וכלכליים מובהקים, בהם הפחתת גודש וזיהום, שיפור הבטיחות, צמצום שחיקת תשתיות הכבישים והוזלת עלויות הובלה המשפיעות על מחיר המוצר הסופי.
המהלך משתלב בתוכניות הפיתוח האסטרטגיות שמובילה שרת התחבורה לשדרוג הרכבת בישראל, ובהן המסילה הרביעית באיילון, חשמול מסילות, פיתוח מסופי מטען, הרחבת מסילות כפולות וחיבורים בין־אזוריים, מתוך תפיסה לאומית שלפיה הרכבת צריכה לשמש כעוגן מרכזי בתחבורה הציבורית ובשירות הכלכלה הישראלית.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב: "הרכבת היא עמוד השדרה של מערך התחבורה הלאומי בהסעת נוסעים. החזון שלי הוא שהיא תמלא תפקיד מרכזי גם בהובלת מטענים. כל רכבת מטען מורידה עשרות משאיות מהכביש ותורמת לצמצום עומסים, להפחתת זיהום, לשיפור הבטיחות ולהוזלת יוקר המחיה. משרד התחבורה ממשיך להוביל תוכניות פיתוח שאפתניות לפיתוח רשת הרכבות הארצית מקריית שמונה ועד אילת, תוכניות הכוללות גם חיזוק של מערך הובלת המטענים."
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "הגברת הובלת המטענים ברכבת היא אינטרס תחבורתי, סביבתי וכלכלי ראשון במעלה. אנחנו פועלים לשדרוג ממשי של רשת המסילות בישראל הן לטובת הנוסעים והן לטובת הכלכלה. המהלך החדש מביא לידי ביטוי את המאמץ להפוך את שינוע המטענים לבטוח, ירוק ויעיל יותר, תוך הפחתת שחיקת התשתיות וייעול תפעול הנמלים."
יו"ר דירקטוריון רכבת ישראל, עו"ד משה שמעוני: "כניסתם של המיתקנים הדו־קומתיים לרכבות המטען הוא צעד נוסף לעבר עידן חדש ויעיל יותר של שינוע סחורות באמצעות רכבת במדינת ישראל. רכבת ישראל שמה לעצמה למטרה לשפר את מרקם החיים במדינה הן בהיבט השירות לנוסע באמצעות השקעה נרחבת במיזמי פיתוח של מסילות חדשות והן מבחינת שדרוג התנועה של רכבות המטען, שהשפעתו תורגש לאורך זמן בכל תחומי החיים."
מנכ"ל רכבת ישראל, שיקו זנה: "השימוש במיתקנים דו־קומתיים הוא דוגמה מצוינת לתהליכי ההתייעלות המרשימים שהובלנו בשנים האחרונות בחטיבת המטענים של רכבת ישראל. לצד חיבורים מסילתיים מתקדמים לנמלי הים התיכון, אשר תורמים רבות לתועלת הכלכלית של המשק, אנו ממשיכים לקדם ברחבי הארץ פרויקטים של תשתית ופיתוח כדי להעניק מענה איכותי לביקושים הגוברים, לתרום לשיקום כלכלת ישראל ולהפחית את העומס בכבישים באמצעות הובלת מטענים בטוחה יותר, ירוקה יותר ויעילה יותר."
צילום: © רכבת ישראל