שינויים ניכרים בחוקי F1
השינויים הניכרים בחוקים של פורמולה 1 לשנת 2026 יוצרים כאב ראש הנדסי לא רק למחלקות ההנעה והאווירודינמיקה אלא גם ליצרני מערכות הבלמים. לדברי אנדראה אלגרי (Andrea Allegri), מנהל תחום לקוחות F1 בחברת ברמבו (Brembo), מדובר באחת התקופות המאתגרות ביותר בתולדות הבלמים בענף.
במסגרת הרפורמה, יחסי הכוחות בין מנוע הבעירה למערכת החשמלית ישתנו מיחס של 80:20 ל־50:50. יחידת ה־MGU-K (המייצרת אנרגיה מהבלימה) תגדל מהספק של 120 קילו־ואט (161 כ"ס) ל־350 קילו־ואט (469 כ"ס), ויחידת ה־MGU-H תבוטל לחלוטין. המשמעות: יותר אנרגיה הניתנת לשחזור בזמן בלימה ופחות צורך בבלימה מכנית - שינוי שמשפיע ישירות על תכנון המערכת כולה. "ב־15 השנים שלי בפורמולה 1 ראיתי שינויים רבים: בצורת המכוניות, בצמיגים ובמערכות למיניהן", סיפר אלגרי. "אבל זה ללא ספק אחד השינויים הקשים ביותר לנו."
תקנות ה־FIA מאפשרות כעת קוטר דיסק קדמי בין 325 ל־345 מ"מ, וקוטר דיסק אחורי שבין 260 ל־280 מ"מ, לכולם עובי מרבי של 34 מ"מ. תותר התקנה של שלוש נקודות עיגון לקליפרים (במקום שתיים בעבר), עם יותר בוכנות ורפידות - שינוי שלא נראה זה שני עשורים.
המערכת עצמה תישאר בשני חלקים: קדמית הידראולית ואחורית "brake-by-wire", שבה הפעלת הדוושה מתורגמת אלקטרונית לשילוב בין בלימה פיזית לבלימה רגנרטיבית.
ב־2026 יפחת משקל המינימום הכולל מ־800 ל־768 ק"ג, על אף עלייה בגודל ובמשקל של הסוללות. המשמעות: רוב הקבוצות יתקשו לעמוד במשקל היעד, מה שמחדד את הצורך לחסוך כל גרם - גם במערכת הבלימה.
חלק מהקבוצות בוחרות דיסקים קדמיים גדולים יותר ואחוריים קטנים יותר, ואילו אחרות מנסות גישה הפוכה. אלגרי רמז כי שלוש קבוצות "היו אמיצות למדי" בבחירות שלהן, ואם הפתרון יצליח, צפוי חיקוי מהיר לאורך הגריד כולו.
עם זאת יש גבול למינימליזם. תקנות הבטיחות של ה־FIA דורשות מומנט בלימה אחורי של 2,500 ננומטר לפחות בלחץ דוושה של 150 בר גם ללא סיוע רגנרטיבי. הדבר נועד למנוע מצב מסוכן שבו בלמים אחוריים דקים מדי לא מסוגלים לעצור את המכונית במקרה חירום.
בגלל הירידה בשימוש בבלמים האחוריים, הדיסקים האחוריים יזדקקו לפחות קירור, ואילו הקדמיים - דווקא ליותר. בבלמי קרבון נחוץ חום כדי לפעול כראוי, ולכן במעגלים "קלים" כגון מונאקו או סינגפור צפויים פחות חורי קירור כדי לשמור על טמפרטורה גבוהה, ובמסלולים מהירים כגון מונצה יידרש קירור מוגבר.
אלגרי ציין: "ניאלץ להגדיר מחדש את דירוגי העומס של כל מסלול משום שכעת העומס נמדד לא רק לפי המומנט אלא לפי כמות האנרגיה שאפשר לשחזר." במילים אחרות, גם מסלול איטי עשוי להיות מאתגר לבלמים אם הסוללה מלאה והמערכת נדרשת לבלימה מכנית מלאה.
מערכות הבלימה החדשות יהפכו את פורמולה 1 של 2026 לקרב שבו לא רק החומרה קובעת אלא גם התוכנה. האופן שבו כל קבוצה תנהל את שילוב הבלימה המכנית והרגנרטיבית, את אחזור האנרגיה ואת פריסתה חזרה על המסלול, יקבעו מי תשיג את היתרון של שבריר השנייה בפנייה הבאה.



