מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

בדרך אל החופש

עוברים לנהיגת קיץ - כללים לנסיעה בטוחה

נועם קום* |  
07/11/2022
זמן קריאה: 5 דק'

האם נהיגה בחודשי הקיץ הבהירים והיבשים מסוכנת יותר מנהיגה בימים אחרים? מסתבר שכן. נתוני התאונות בקיץ מדאיגים ומצריכים התייחסות והגברת המודעות. תופתעו לדעת שמספר התאונות הקטלניות בחודשי הקיץ גבוה ממספרן בחודשי החורף. ולמרות זאת, הגברת המודעות לתאונות נעשית דווקא בחורף, בסיסמאות כגון "עוברים לנהיגת חורף" או "הכן רכבך לחורף" המופצות במגוון דרכים. בחורף קל לנו לזהות את מגבלות הנהיגה: הכביש רטוב וחלק, שדה הראייה נפגם וכדומה. ההרגל והניסיון יוצרים תגובה הולמת. בחורף יש להתייחס למגבלות הרכב, בקיץ לעומת זאת, הגורמים לתאונות הם למשל התארכות שעות היממה הגוררת שעות עבודה ארוכות יותר ויציאה לחופשות שמשמעה שעות נהיגה רבות יותר ושהות ממושכת יותר בכבישים. לכך יש להוסיף את תנאי האקלים הקשים - חום, אובך ולחות - שמגבירים את הסכנה בכבישים (ההסבר בהמשך). נהיגה בקיץ נתפסת כתנועה שגרתית, שאיננה שונה מנהיגה בכל זמן אחר. חוסר המודעות לסכנות הטמונות בנהיגה במהלך חודשי הקיץ קשור קשר הדוק לחוסר הידיעה כיצד להתמודד עמה. הדבר מביא לידי עלייה ניכרת במספר תאונות הדרכים שמתרחשות דווקא בקיץ.

 

תנאי הקיץ

הקיץ מתאפיין בחום, לחות, ימים ארוכים וחופשות.

תנאי מזג אוויר

החום והלחות משפיעים על הרכב והוא נוטה להתחמם. במערכות המנוע והצמיגים התקלות מרובות ורמת הבטיחות פחותה. השפעת החום המעיקה אינה פוסחת על הנהג והנוסעים, ולעתים חם בו יותר מדי. תנאים אלה גורמים לעייפות, לאדישות, לחוסר סבלנות ולהתארכות בזמן התגובה.

עייפות בנהיגה

עייפות בזמן נהיגה אופיינית לקיץ. אדישות, חוסר תשומת לב וחוסר סבלנות גורמים להתארכות בזמן התגובה, והדבר משפיע על רמת הבטיחות ועל הסיכוי למעורבות בתאונה.

שדה ראייה

מגבלות ראות, סנוור מהשמש היוקדת, סופות חול, אובך וערפילים בלילות שיוצרים מיסוך, כל אלה מחייבים אותנו להיות ערים למגבלות שדה הראייה ולסכנות הצפויות לנו ולאחרים בכביש.

תקינות הרכב

המכונית חשופה לתקלות שמאפיינות את הקיץ. תשומת לב מיוחדת צריכים הצמיגים. מכל רכיבי הרכב, הסובלים העיקריים מהחום המעיק הם ארבעת הצמיגים, שחימום יתר עלול להביא להתפוצצותם. מהחום סובל גם המנוע - הוא עלול להתחמם - וחשוב להקפיד על מילוי נוזל צינון. התחממות של המנוע עלולה לגרום נזקים רבים בדרך.

 

 

פתרונות כלליים

להלן טיפים לנסיעה בטוחה בקיץ.

תקינות הרכב

לפני היציאה לחופשה יש לבדוק את תקינות הרכב. נקו שמשות, בדקו את כמות המים במכל המתיזים, בדקו מראות, פנסים, שמן ומים. בדיקת מים למנוע חשובה לפני כל נסיעה. באותה הזדמנות ודאו כי הרכב עבר טיפול תקופתי. אם מועד הטיפול מתקרב, רצוי להקדימו. חשוב ביותר לבדוק צמיגים ואת לחץ האוויר בהם. הצמיגים נחשבים למכלול החשוב ביותר בבטיחות הרכב: אחיזת המכונית בכביש תלויה בהם בעיקר. בדיקת הצמיגים נמצאת בשליטתנו. הקפידו על בדיקה חזותית ומילוי אוויר על פי הוראות היצרן שמצוינות במדבקה בדלת הנהג (במכונית משפחתית ממוצעת המילוי הוא בלחץ של כ-32 PSI).

תכנון הנסיעה

במיוחד בימי הקיץ, רצוי לנהוג רק לצורך ולהימנע מנסיעות שאינן הכרחיות. דעו מראש מהו יעד הנסיעה וציר ההגעה אליו, וכך תחסכו לבטים בבחירת נתיב ותימנעו מאי הבנות. כדי שהתכנון יהיה יעיל רצוי לקבל מידע מראש על תנאי הכבישים וצפיפות התנועה בהם, או להשתמש ב-GPS (כגון Waze) כדי לקבל מידע בזמן אמת על מועד ההגעה המשוער ליעד. ניתן להסתייע גם במוקדי תנועה ברשת הסלולרית ובמוקדי הרדיו: רשת ב', בטלפון 955*, גלגל"צ בתדר FM 91.8 ורשת ג' בתדר FM 97.8.

תכננו זמן סביר להגעה ליעד, ובתוך כך זכרו את העומס בדרכים. המרחק שנעבור בשעה קצר יותר מכפי הנראה. תכנון מראש ימנע את הצורך לצמצם פיגור זמן באמצעות נסיעה מהירה.

שימוש יעיל במזגן

כדי לשמור על טמפרטורה נעימה במכונית, ראוי להפעיל את המזגן ביעילות. בתחילת הנסיעה יש לפתוח חלונות ולאוורר את פנים הרכב. רצוי להפעיל את מתג כניסת אוויר מבחוץ, ורק אחרי מספר דקות להעביר למצב של ערבול אוויר פנימי. בעת חניית הרכב מומלץ לבחור מקום מוצל.

העמסת רכב

משקל המטען וסידורו בתא המטען ישפיעו על יציבות הרכב. יש להקפיד על חלוקת משקל שווה. אל תעמיסו את כל המטען מאחור או בצד אחד של הרכב. הימנעו מהעמסה של ציוד כבד על גג הרכב, כיוון שהדבר משפיע מאוד על יציבות הרכב בשל יצירת שינויים במרכז הכובד. במקרה כזה סכנת ההתהפכות גדלה.

מים

אל תחסכו בשתייה. בימי הקיץ דאגו תמיד שבקבוקי מים יימצאו במכונית למשך הנסיעה.

 

 

 

עייפות בנהיגה

אל תתנו לעייפות להכניע אתכם. תכננו הפסקות להתרעננות, בעיקר בנסיעות ארוכות. עצרו בחניונים ובתחנות דלק, אך לא בשולי הדרך. הרבו בשתייה. חלצו עצמות. זכרו כי אינכם מסוגלים להעריך את כושר עמידתכם בעייפות, ומכאן הסכנה של "הרדמות על ההגה". שימו את הדגש בהתרעננות, ובעיקר כאשר הנסיעה בשעות הלילה.

עוצרים להתרעננות

עצרו להתרעננות בדרך בפרקי זמן מדודים. העצירה נחוצה הן לנהג והן לנוסעים. מומלץ לתכנן מראש את ההפסקה במקומות שכוללים מזנון, מסעדה ושירותים. תכננו לעצור בתחנה שנמצאת בכיוון הנסיעה ולא בכיוון הנגדי.

עזיבת הרכב

לעולם אל תשאירו ילדים במכונית. השארת ילד במכונית חונה ביום חם, ללא מנוע ומזגן פועלים, עלולה להיות קטלנית. קרינת השמש והחום בתוך הרכב גבוהים בהרבה מאלה השוררים מחוץ לו.

אחריות הנוסעים

לנוסעים יש השפעה לא מבוטלת על אופי הנסיעה. מותר להם להעיר לנהג על נסיעה במהירות מופרזת או על עקיפה לא זהירה. כמו כן עליהם לעודד עצירה להפסקות ריענון ולמנוע רעשים כגון השתוללות של ילדים בשעת הנסיעה.

שיפור שדה ראייה

נקו שמשות, הפעילו מגבים ומתזים, הרכיבו משקפי שמש נגד סנוור והשתמשו בסוככי השמש. הדליקו אורות בכל נסיעה, גם ביום ובכל דרך. כך תיראו טוב יותר לנהגים ברכב שבא ממול ולהולכי רגל החוצים את הכביש.

 

 

תעסוקה לילדים

דאגו להעסיק את הילדים בזמן הנסיעה. אתם עשויים לבלות עמם שעות ממושכות בכבישים, בחלקן התנועה אטית ומעלה את המתח ואת המריבות במכונית. הפעילו את הילדים באמצעות משחקים אלקטרוניים, קלפים וכדומה. אפשר לנצל את זמן הנסיעה להפעלה משפחתית במשחקי חברה.

חגורת בטיחות

כל אחד מהנוסעים חייב לחגור חגורת בטיחות ולוודא ששכנו למושב עשה כן. אל תשכחו: חובה לחגור חגורות בטיחות גם במושבים האחוריים.

התאמת המהירות לתנאי הדרך

המחוקק מבחין בין שני סוגי מהירות:

מהירות סבירה - מחייבת נהיגה בהתחשב בתנאי הדרך ובמצב התנועה, תוך אפשרות של הנוהג לשלוט ברכב ולמנוע סכנה.

מהירות מרבית - לנהג אסור לנהוג במהירות העולה על המהירות המצוינת בטבלת המהירות המרבית המותרת. המהירות המרבית המותרת לרכב פרטי ולרכב מסחרי נקבעת לפי סוג הדרך. בדרך עירונית המהירות המותרת היא 50 קמ"ש, בדרך בינעירונית - 80 קמ"ש, בדרך בינעירונית עם שטח הפרדה מותר לנסוע עד 90 קמ"ש, ובדרך מהירה - 110 קמ"ש. בכביש הערבה למשל, בדרך לאילת, המהירות המותרת היא 90 קמ"ש.

חובה להאט כאשר צפויה סכנה לנוסעים, למשתמשי דרך אחרים או לרכוש. משטרת ישראל מקפידה על אכיפת עבירות מהירות הקפדה יתרה משום שבידיה אמצעים מגוונים וקלים לתפעול, שאינם מצריכים משאבים רבים, ובהם מצלמות מתקדמות ומכמונות המותקנות בניידות תנועה. הענישה חמורה והקנסות כבדים. סעו במתינות, זה בטוח ומשתלם.

לסיום, בעונת הקיץ קיימים תנאים מכבידים רבים המשפיעים בעיקר על הנוהגים. הנסיעה היא חלק לא מבוטל מהחופשה, חשוב שגם היא תעבור בבטחה ובהנאה.


*הכותב הוא מנהל ויועץ תחבורה וליסינג www.autocom.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן