מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

מדריך לנפגעים בתאונות דרכים חלק א': כללי התנהגות לאחר תאונה ונזקים לרכוש

איי! אאוץ'! איה!

28/07/2022

זה אולי לא ממש חשוב לנו, כי הרי לנו זה לא יקרה, אבל בכל זאת כדאי לדעת מה עושים אחרי מעורבות בתאונת דרכים.

כללי התנהגות

הייתם מעורבים בתאונת דרכים? כאן תוכלו ללמוד כללים להתנהגות בטיחותית אחרי התאונה, מתי כדאי לפנות נפגעים ואיך מזעיקים את שירותי החירום.

שמירה על בטיחות ופינוי הכביש

הזעיקו את כוחות החירום: התקשרו למוקד 100 של המשטרה ולמוקד 101 של מגן דוד אדום וציינו את מיקום התאונה, מספר הנפגעים ומספר כלי הרכב המעורבים. בדקו אם יש גורמי סכנה נוספים, כגון חלקי פח על הכביש, כתמי שמן או דליפות דלק, ועדכנו את מכבי האש במוקד 102. השתדלו להיות זמינים בטלפון למקרה שכוחות החירום יתקשו למצוא את מקום התאונה.

אין להזיז נפגעים ממקומם: תזוזה עלולה להחמיר את מצבם של נפגעים. לכן אם לא נשקפת סכנה לחייהם עקב שריפה או דליפת דלק, יש להשאירם במקומם ולהזעיק את מגן דוד אדום.

אין להזיז את כלי הרכב: מיקום כלי הרכב בתאונה מסייע למשטרה ולאנשי המקצוע לקבוע את סיבת התאונה. הזזת כלי רכב בתאונה עם נפגעים ללא נוכחות משטרה היא עבירה פלילית.

הציבו משולש אזהרה: הניחו את משולש האזהרה במרחק של 100-50 מטר ממקום התאונה, כדי לסמן לנהגים ולאפשר להם זמן תגובה סביר. אם התאונה התרחשה בלילה, הדליקו את אורות הרכב כדי להאיר על המקום והימנעו מלסנוור את הנהגים החולפים.

בלילה לבשו אפוד זוהר: לבישת אפוד היא חובה על פי חוק בכבישים בין עירוניים ומומלצת גם בכבישים עירוניים.

במקרה של תאונה ללא נפגעים: יש לפנות את הכביש בהקדם כדי לא להפריע לתנועה. החליפו פרטים עם הנהגים המעורבים בתאונה ועם עדים, ודווחו לחברת הביטוח שלכם.

 

חילוץ נפגעים מהרכב

ההמלצה הכללית של מגן דוד אדום ומשטרת ישראל היא לא להזיז את הנפגעים בתאונה, אך במקרים הבאים יש לחלצם במהירות: בעת סכנה עקב דליקה, כאשר הרכב לוחץ על גוף הנפגע, ברכב שנפגע יש חומרים מסוכנים או רעילים, הרכב לא יציב ועלול להתדרדר, הרכב עלול להיפגע מרכב אחר, חייו של הנפגע נמצאים בסכנה.

לפני נקיטת פעולה כלשהי יש להתייעץ עם נציגי כוחות החירום. במהלך חילוץ הנפגע מהרכב הקפידו לא להזיז את עמוד השדרה והצוואר. אם אי אפשר לחלץ נפגעים דרך הדלת, אפשר לשבור את אחת השמשות כדי להגיע אליהם. אם הנפגע נמחץ תחת הרכב, אפשר להשתמש במגבה כדי להרים את הרכב ולחלצו.

החייאה ועצירת דימום

כדי לבצע פעולות החייאה במקצועיות יש לעבור קורס עזרה ראשונה והחייאה במגן דוד אדום. אם נדרשת עזרה דחופה אפשר לפעול לפי הנחיות מגן דוד אדום:

* פתחו את דרכי האוויר של גוף הנפגע והקפידו לא להזיזו ולשמור על יציבות של עמוד השדרה הצווארי שלו.

* אם הנפגע מחוסר הכרה אבל נושם, השכיבו אותו על הצד.

* אם אחד הנפגעים סובל מדימום חיצוני, לחצו עם ידכם על הפצע המדמם, חבשו בתחבושת הדוקה, אך אל תהדקו חזק מדי כדי לא לעצור את מחזור הדם. השתמשו בחוסם עורקים רק במקרים שאינכם מצליחים לעצור את הדימום בדרכים אחרות.

 

החלפת פרטים

לצורך דיווח לחברות הביטוח ולרשויות אחרות, חשוב להחליף פרטים עם הנהגים המעורבים בכל תאונה, גם בתאונות קלות שלא נגרם בהן נזק נראה לעין. להלן רשימה של הפרטים החשובים שצריך לכתוב מיד לאחר התאונה. כאשר נהג שהיה מעורב בתאונה מבקש פרטים אלו, חובה למסור לו אותם:

* פרטי התאונה: רשמו את שעת האירוע והמקום המדויק שבו התרחש. מומלץ ליצור תרשים שמתאר את תנאי הדרך, כולל רמזורים ותמרורים, את תנועת כלי הרכב המעורבים וכיוון נסיעתם.

* פרטי הנהג או הנהגים המעורבים בתאונה: רשמו את השם המלא, מספר תעודת הזהות ומספר רישיון הנהיגה של הנוהג ברכב. ודאו לפי התמונה שהרישיון אכן שייך לנהג. רשמו את כתובתו המלאה ואת כל פרטי ההתקשרות עמו: מספרי טלפון בבית ובעבודה ומספר טלפון סלולרי.

* פרטי הביטוח של הנהגים המעורבים בתאונה: רשמו את פרטי חברת הביטוח המקיף וביטוח החובה, מספר הפוליסה ותוקף הביטוח.

* פרטי הרכב: רשמו את מספר הרישוי, הדגם, הצבע וסימני היכר בולטים של הרכב.

* עדים לתאונה: אם היו לתאונה עדים, תוכלו לבקשם להעיד במקרה של חקירת משטרה או תביעה משפטית. רשמו את שמם המלא, מספר טלפון ומספר תעודת הזהות, כדי שתוכלו ליצור עמם קשר בהמשך.

לאחר החלפת הפרטים צרו קשר עם מחלקת התביעות של חברת הביטוח שלכם או עם סוכן הביטוח שלכם כדי לקבל הנחיות נוספות להמשך הטיפול.

 

צילום ותיעוד התאונה

אם יש ברשותכם מצלמה או טלפון סלולרי משולב במצלמה, מומלץ לתעד את נזקי התאונה וסימנים המעידים על נסיבותיה. כדאי לצלם את התמונות הבאות, שיסייעו לכם במקרה של חקירה משטרתית או תביעה משפטית:

* רכבים המעורבים בתאונה: צלמו את כל הרכבים המעורבים בתאונה. מומלץ גם להתמקד בנזקים שנגרמו להם.

* סימנים על הכביש: צלמו את הסימנים שהתאונה הותירה על הכביש.

* מפגעים ותנאים מיוחדים בכביש: צלמו מפגעים שונים בכביש שבו התרחשה התאונה, כגון בור, כתם שמן או תמרור שבור.

הערה: אם מדובר בתאונה ללא נפגעים, תחילה יש לפנות את הכביש ורק לאחר מכן לתעד את התאונה.

הנפקת אישור מעורבות בתאונת דרכים

אם אתם זקוקים לאישור על מעורבותכם בתאונת דרכים בשביל מקום העבודה, חברת הביטוח או המוסד לביטוח לאומי, אפשר למלא טופס מקוון דרך אתר משטרת ישראל, להדפיסו ולהגיע עם העותק או עם מספר האסמכתא לתחנת המשטרה הקרובה לאזור מגוריכם. בסוף התהליך תנפיק לכם משטרת ישראל "אישור על מעורבות בתאונת דרכים". מומלץ להנפיק את האישור קרוב ככל האפשר למועד האירוע.

נזקים לרכוש עקב תאונת דרכים

רכושכם ניזוק כתוצאה מתאונת דרכים? להלן תוכלו למצוא מידע שימושי על הגשת התביעה לפיצויים. המידע הוא בגדר המלצה, ואין לראות בו תחליף לייעוץ משפטי או לעיון בנוסח המלא של החוזים והתקנות.

הערכת הנזקים ובחירת שמאי

אם בעת תאונה נגרם נזק לרכבכם או לרכושכם ויש לכם ביטוח מקיף, תוכלו לתבוע פיצויים מחברת הביטוח שלכם. לפני הגשת התביעה יש לבצע הערכת נזקים על ידי שמאי רכב. את השמאי תוכלו לבחור מרשימות שמאים המתפרסמות באתרי האינטרנט של חברות הביטוח. אם תודיעו לחברת הביטוח שאין לכם העדפה לשמאי מסוים, החברה תבחר בשבילכם שמאי באופן אקראי ותעביר לכם את פרטיו כדי שתוכלו ליצור עמו קשר. דמי הפיצוי שתקבלו יורכבו מהערכת הנזקים של השמאי פחות דמי ההשתתפות העצמית שמוגדרים בפוליסה שרכשתם.

באתר אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, אפשר למצוא את רשימת שמאי החוץ של חברות הביטוח ומידע על זכויות המבוטחים בבחירת שמאי.

קבלת מסמכים מהשמאי ומחברת הביטוח

לאחר שהשמאי מסיים לערוך את הצעת התיקון לרכב, עליו להעביר לבעליו, לחברת הביטוח ולמוסך עותקים ממנה. לפני תיקון הרכב, חברת הביטוח חייבת להעביר לבעליו את כל הצעות התיקון שנמצאות בידה ודוח שומה. הדוח כולל:

* הערכת הפיצוי הכספי המגיע.

* הערכת גובה הנזק שנגרם לרכב.

* רשימת חלפים הנדרשים לתיקון הרכב ומחירם.

* חישוב של ירידת ערך הרכב.

* מספר שעות העבודה הנדרשות לתיקון הנזק שנגרם לרכב ומחירן.

* פרטי עורך השומה.

מסמכים אלו יסייעו לוודא כי חברת הביטוח מפצה את הניזוק בהתאם לקביעת השמאי. אפשר להיעזר בהם כדי להחליט אם לערער על קביעתו.

ערעור על החלטת השמאי

לאחר שנמסרו הצעת התיקון והערכת הנזקים מהשמאי, אפשר להסתייג מההצעה באחת משתי דרכים:

הערות טכניות: בעל הרכב או חברת הביטוח רשאים להעלות בפני השמאי הערות בעניינים טכניים הנוגעים להצעת התיקון. אם השמאי ימצא לנכון, הוא יעדכן את הצעת התיקון וימסור לבעל הרכב ולמוסך את הצעת התיקון המעודכנת.

ערעור: כדי לערער על הצעת תיקון או על השומה, יש לפנות לשמאי כדי להכין הצעת תיקון נגדית או שומה נגדית. את ההצעה החדשה שולחים לחברת הביטוח ומודיעים לה על הכוונה לערער. ההכרעה במחלוקת בין בעל הרכב לחברת הביטוח תתבצע על ידי שמאי מכריע, שנבחר אקראית על ידי מוקד שמאי מכריע שמפעיל איחוד חברות הביטוח.

פיצויים לבעלי ביטוח מקיף

במקרי תביעות של נזקי רכוש בלבד, תוכלו להגיש תביעה באחת משתי דרכים: לתבוע את חברת הביטוח של צד ג' - אם הוא אשם בתאונה - או לתבוע את חברת הביטוח שלכם.

אם תבחרו לתבוע את חברת הביטוח שלכם, תקבלו את מלוא הפיצוי על הנזק שנגרם, אך מהסכום יופחתו דמי ההשתתפות העצמית שהוגדרו בפוליסה שרכשתם ודמי הכינון שאותם משלמים לחברת הביטוח כדי להחזיר את ערך הביטוח של הרכב לקדמותו. לאחר הגשת תביעה נגד חברת הביטוח ייתכן שהפרמיה שלכם תעלה, ובשנה הבאה תיאלצו לשלם יותר בעבור רכישת פוליסה מחברת הביטוח. אם אינכם אשמים בתאונה, תוכלו לתבוע את צד ג' או את חברת הביטוח שלו בגין הפסדים אלו.

תוכלו לתבוע את צד ג', כלומר נהג אחר או הולך רגל, אם אשמתו בתאונה מובהקת. במקרה כזה אפשר לתבוע את חברת הביטוח שלו ולקבל את הפיצויים בלי לשלם השתתפות עצמית ודמי כינון ובלי לספוג את העלייה בפרמיה.

פיצויים לבעלי ביטוח חובה בלבד

אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים עם צד ג' ונקבע שהוא האשם בתאונה, אפשר לתבוע פיצויים ממנו או מחברת הביטוח שלו. אם התאונה לא נגרמה כתוצאה מנהג אחר או הולך רגל ואתם האשמים בתאונה, לא תוכלו לתבוע פיצויים. אם קיימת מחלוקת לגבי האשמה בגרימת התאונה, ניתן לפנות לבית המשפט שיכריע בסוגיה.

 

המשך בכתבה הבאה.


מקור המידע: משרד התחבורה.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן