מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

מדריך לנפגעים בתאונות דרכים, חלק ג' ואחרון: מידע לנפגעי תאונות דרכים במסגרת העבודה וסיוע לבני משפחה במקרה פטירה

איי! אאוץ'! איה!

28/07/2022
זמן קריאה: 5.5 דק'

מידע לנפגעי תאונות דרכים במסגרת העבודה

אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים במסגרת העבודה, מדובר בתאונת עבודה. לפיכך תוכלו לתבוע פיצויים מחברת ביטוח החובה וגם לתבוע גמלה מהמוסד לביטוח לאומי.

קבלת פיצויים במקרה של תאונת עבודה

אם נפגעתם בתאונת דרכים במהלך יום העבודה, בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, תוכלו לתבוע פיצויים מחברת הביטוח של הרכב שהיה מעורב בתאונה גם אם אתם נהגתם בו במהלך התאונה ולתבוע גמלאות מהמוסד לביטוח לאומי.

התובע יקבל אותו סכום פיצויים, אך שווי הגמלאות שיתן המוסד לביטוח לאומי יתקזז מהפיצויים שיתקבלו מחברות הביטוח. הגמלאות שמשלם המוסד לביטוח לאומי מכסות את ההוצאות הרפואיות והשיקום, וכן משולמים דמי פגיעה בעבור אובדן כושר עבודה ופגיעה מקצועית.

תביעת דמי פגיעה

אם יכולתכם לעבוד או יכולתכם המקצועית נפגעה עקב תאונת דרכים, עליכם להגיש בקשה לקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי. לשם כך יש למלא טופס תביעה לתשלום דמי פגיעה בעבודה והודעה על פגיעה בעבודה, ולשלוח אותו מוקדם ככל האפשר לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב אל מקום מגוריכם. יש לצרף לטופס אישור רפואי מהרופא המטפל בקופת החולים או ממרפאת תאונות עבודה או מבית חולים ממשלתי או ציבורי, שמעיד על פגיעה בכושר העבודה.

אם לפני התאונה עבדתם כשכירים או כעצמאים, תהיו זכאים לתשלום יומי בגובה של 75% מהכנסתכם החייבת בדמי ביטוח לאומי, לפי שלושת תלושי המשכורת האחרונים לפני התאונה. דמי פגיעה מרביים ליום עבודה הם 1,009.25 שקלים, ומנוכים מהם מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות כחוק. אפשר לקבל את דמי הפגיעה בעד 13 שבועות (91 ימים) לכל היותר, החל ביום הראשון לאחר הפגיעה.

הערה: גובהם המרבי של דמי הפגיעה עשוי להתעדכן מעת לעת. לפני הגשת התביעה מומלץ לבדוק את שיעור דמי הפגיעה באתר המוסד לביטוח לאומי.

החזר הוצאות רפואיות מהמוסד לביטוח לאומי

נפגעי תאונות עבודה המבוטחים בקופות החולים זכאים לטיפול רפואי חינם בכל זמן שיידרש טיפול כתוצאה מהפגיעה. עובדים שכירים יגישו לקופת החולים טופס הפניה לטיפול רפואי שימולא על ידי המעסיק. עצמאים יגישו לקופת החולים טופס בקשה לטיפול רפואי.

הטיפול הרפואי כולל טיפול ובדיקה על ידי רופאי קופת החולים, אשפוז, ניתוחים, צילומים, מכשור רפואי, תרופות וכל טיפול רפואי הנדרש לצורך ריפוי, החלמה ושיקום רפואי.

קביעת רמת הנכות וקבלת מענק כספי

אם נפצעתם בתאונה ונגרמה לכם נכות קבועה, שלושה חודשים מיום התאונה תוכלו לעמוד בפני ועדה רפואית שתקבע את רמת הנכות שלכם. אם הוועדה תקבע נכות בגובה 5% ועד 19%, תקבלו מענק חד פעמי השווה ל-43 גמלאות. אם ייקבעו לכם 20% נכות ויותר, תקבלו גמלה שוות ערך לאחוז נכות כפול גובה הגמלה. תוכלו לקבל את הגמלה גם אם תחזרו לעבוד בעבודתכם הקודמת או בעבודה אחרת. אם נקבעה לכם נכות של 10% ויותר ואינכם יכולים לעבוד בעבודתכם הקודמת עקב הפגיעה, תוכלו לפנות להכשרה מקצועית, שבמהלכה ישולמו לכם דמי מחיה והוצאות שונות.

 

סיוע לבני משפחה במקרה פטירה

מדריך זה מסייע לבני משפחה שאיבדו את יקיריהם בתאונת דרכים לבדוק את זכאותם לגמלאות ולהכיר את גופי התמיכה שיעזרו להם להתמודד עם האובדן.

התמודדות עם אובדן

עם פטירתו של אדם צריך לבצע פעולות שונות כגון לקבוע את המוות ואת מועד הלוויה ולהוציא רישיון קבורה ותעודת פטירה. במדריך למקרי פטירה בפורטל gov.il תוכלו ללמוד על הפעולות שיש לבצע בבית או בבית החולים מול מוסדות המדינה ומול חברות הקבורה ואתרי הקבורה.

קיימים גופים ייעודיים שנועדו לעזור לקרוביו של הנפטר להתמודד עם הקשיים:

* מרכז הסיוע לנפגעי תאונות דרכים של משרד הרווחה והשירותים החברתיים מסייע בליווי בני משפחה לאחר פטירת יקיריהם, מפעיל קבוצות תמיכה בשיתוף עמותת יד לנקטפים, מסייע לרשויות המקומיות בליווי המשפחות השכולות ועוד. אפשר לפנות אליו דרך האתר, בטלפון או במייל, או להגיע לאחד ממרכזי הסיוע בתל אביב, בבאר שבע או בכרמיאל.

* מחלקות שירותים חברתיים ברשויות המקומיות מעניקות סיוע למשפחות שכולות ולנפגעי תאונות דרכים. את פרטי הקשר של המחלקות ברשויות השונות אפשר למצוא בחוברת מידע למשפחות נפגעי תאונות דרכים.

זכאות לפיצויים מהמוסד לביטוח לאומי

בני משפחתו של מי שנפגע בתאונת דרכים זכאים לגמלת שארים מהמוסד לביטוח לאומי, המחושבת לפי אחוזים מסוימים מהשכר הממוצע במשק. אם הנפטר נפגע בתאונת דרכים שמוגדרת כתאונת עבודה, בני המשפחה שאותם הוא מפרנס יהיו זכאים בתנאים מסוימים לגמלת תלויים, המחושבת לפי אחוזים ממשכורתו הממוצעת בשלושת חודשי העבודה האחרונים שלו.

 

 

גמלת שארים

משפחות של נפגעי תאונות דרכים זכאיות לגמלת שארים בתנאים הבאים:

* ילדים שטרם מלאו להם 18 שנה, או שטרם מלאו להם 20 שנה אם הם עדיין לומדים, או שטרם מלאו להם 22 שנה אם הם משרתים בצבא או בשירות לאומי.

* אלמנה שבעלה או הידוע בציבור שלה היה מבוטח בביטוח הלאומי.

* אלמן זכאי לקבל קצבת שארים רק אם אשתו היתה מבוטחת בביטוח הלאומי והכנסתו הכוללת אינה עולה על 75% מהשכר הממוצע במשק.

הגשת התביעה: יש למלא טופס תביעה לקצבת שארים ולהגישו לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים, לא יאוחר מ-12 חודשים לאחר הפטירה.

שיעור הקצבה: אלמנים יקבלו קצבה בגובה של 16% מהשכר הממוצע במשק, וילדים יקבלו קצבה בגובה 7% מהשכר הממוצע במשק. אלמנים ללא ילדים יקבלו קצבה בשיעור של 12% מהשכר הממוצע במשק. אם הנפטר היה זכאי לקצבת נכות או לקצבה אחרת, קרוביו יהיו זכאים גם למענק פטירה.

תשלום הקצבה: קצבת השארים משולמת ב-28 לכל חודש. אם הנפטר היה זכאי לקצבת זקנה או לקצבת נכות, גמלת השארים תשולם ב-1 בכל חודש.

גמלת תלויים

משפחות של נפגעי תאונות עבודה זכאיות לגמלת תלויים בתנאים הבאים:

זכאים לקצבה: בני משפחתו של מבוטח שהיה עובד שכיר או עצמאי ונפטר כתוצאה מפגיעה במהלך העבודה, וכן בני משפחתו של מתנדב שנפטר עקב פעולת התנדבותו.

הגשת התביעה: יש למלא טופס תביעה לתשלום גמלה לתלויים בנפגע עבודה ולהגישו לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים, לא יאוחר מ-12 חודשים לאחר הפטירה.

שיעור הקצבה: הסכום מחושב לפי 75% משכרו של הנפטר בשלושת חודשי העבודה האחרונים שלו, והוא משתנה בהתאם למדד המחירים לצרכן בכל שנה ב-1 בינואר. יש להתעדכן בשיעורי הקצבאות באתר המוסד לביטוח לאומי לפני הגשת התביעה. אלמנים יקבלו 60% מגובה הגמלה האפשרית, הילד הראשון יקבל 20%, השני והשלישי יקבלו כל אחד 10%, ובכל מקרה הגמלה בעבור כל התלויים לא תעלה על 75% משכרו הממוצע של הנפטר.

תשלום הקצבה: הקצבה משולמת ב-28 בכל חודש לחשבון הבנק של הזכאי בלבד. הזכות לקצבה היא אישית ואי אפשר להעבירה או להורישה.

פיצויים מחברות הביטוח או ממקום העבודה

כל המעסיקים חייבים להסדיר בעבור עובדיהם תוכנית פנסיה או ביטוח מנהלים. יש לבדוק עם מקום העבודה של הנפטר אם היו על שמו אחת מהתוכניות הבאות: ביטוח חיים או ביטוח מנהלים, קרן פנסיה, קרנות השתלמות או ביטוח מיוחד לעובדים מטעם המעסיק.

לסיכום, גם אם אתם נמנים עם אלה שמאמינים שלהם זה אף פעם לא יקרה, כדאי שתדעו מה עושים בעת הצורך.

תנהגו בזהירות!


מקור המידע: משרד התחבורה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן