מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

רכב ביבוא אישי

בחירה חופשית

07/11/2022
זמן קריאה: 25 דק'

 

בחירה חופשית - חלק א'

אגף הרכב במשרד התחבורה מתיר יבוא אישי של כלי רכב לעולים חדשים, לתושבים חוזרים וכן לכלל התושבים, בכפוף לתקנות ולנהלים שקבע המשרד. יבוא אישי של רכב הוא תחום מורכב, ולפני שיוצאים לדרך רצוי ללמוד היטב את הכללים והמגבלות, להכיר את תהליך שחרור הרכב מהמכס וממיסים ואת התשלומים הכרוכים ביבוא.

מי רשאי לייבא?

רוב יצרני הרכב בישראל מיוצגים על ידי יבואן מורשה שעמד בתנאי משרד התחבורה (כגון ניהול רשת מוסכים מורשים ואספקת חלפים סדירה) ומשווק את דגמי הרכב של אותו יצרן. עם זה אפשר לייבא רכב גם באופן פרטי, שלא באמצעות היבואן הרשמי, בתנאי שהרכב מיועד לשימוש אישי ולא לשימוש מסחרי או עסקי. יבוא רכב במסלול זה מכונה "יבוא אישי".

כל תושב ישראלי שברשותו רישיון נהיגה תקף בישראל לסוג הרכב המיובא רשאי להביא לארץ רכב ביבוא אישי, בתנאי שהרכב עומד בדרישות משרד התחבורה. בעבר השתמשו ביבוא אישי בעיקר תושבים חוזרים ועולים חדשים שרצו להביא את רכבם מחו"ל ולזכות בהטבות המס המגיעות להם, וכן חובבי רכב שייבאו דגמים מיוחדים שלא יובאו באופן מסחרי לארץ או רכבי אספנות. כיום פתוח מסלול זה לכל תושב.

יבוא אישי לעומת רכב מיבואן

לרכישת רכב מהיבואן הרשמי בארץ יש יתרונות רבים, כגון אחריות, תנאי מימון נוחים ושירות אמין וזמין. רכישה ביבוא אישי מתאימה למי שמעוניין בדגם ייחודי שאינו מוצע בארץ ולמי שמעוניין בדגם הנמכר בארץ, אך רוצה לחסוך את פערי התיווך וליהנות ממחירי רכישה נמוכים המוצעים במדינות מסוימות. עם זאת, למחיר הרכישה יש להוסיף מיסים, ביטוח, הובלה ואישורים, וכן להביא בחשבון את הטרחה הכרוכה בתהליך ואת הסיכונים (למשל, עיכוב בקבלת רישיון הרכב עקב בעיות תקינה). בהתאם לכך יש לשקול את כדאיות העִסקה.

שלבי היבוא והגורמים שבדרך

יבוא רכב הוא תהליך מורכב המערב כמה גורמים ממלכתיים ופרטיים:

משרד התחבורה: רישוי ותקינה.

רשות המיסים: תשלומי מס קנייה, מע"מ ומכס.

חברת שילוח: הובלת הרכב ממקום הרכישה בחו"ל לנמל והשטתו לארץ.

עמיל מכס: שחרור מהמכס.

סוכנות ביטוח: ביטוח הרכב במהלך ההובלה.

סדר הפעולות ביבוא רכב אישי הוא כלהלן:

1. רכישת הרכב בחו"ל.

2. הוצאת רישיון יבוא (לפי הצורך).

3. הבאת הרכב לארץ ושחרורו מהמכס.

4. הוצאת רישיון זמני.

5. בדיקת תקינה וכשירות במשרד הרישוי.

6. קבלת רישיון רכב קבוע.

מכירת רכב מיבוא אישי

רכב שיובא ביבוא אישי אפשר למכור לכל אדם בתנאים האלה: רכב ביבוא אישי מדגם המיובא ביבוא סדיר אפשר למכור לאחֵר אחרי שחלפה שנה מיום שחרורו מהמכס. רכב מדגם שאינו מיובא ביבוא סדיר אפשר למכור לאחר שנתיים.

סוכנות ליבוא אישי - כן או לא?

יבוא אישי, כשמו כן הוא: פעולה המתבצעת אישית על ידי בעל הרכב ללא מטרה מסחרית. משרד התחבורה ורשות המיסים מתייחסים לבעל הרכב עצמו ואינם עובדים עם מתווכים למיניהם. עם זה, מכיוון שהתהליך מורכב, מומלץ ללמוד את התחום ולהכיר את הדרישות של משרד התחבורה ורשות המיסים לפני שמתחילים.

לאחרונה פישט משרד התחבורה את הנהלים, וכיום כל אחד יכול לבצע את תהליך היבוא והתקינה בכוחות עצמו, ללא צורך במתווכים. השלב הקשה והמורכב הוא בחירת הרכב ורכישתו בחו"ל. כאן חשוב לוודא שהרכב נרכש מגוף אמין ומסודר.

 

 

סוגי רכבים

לארץ אפשר לייבא רכב חדש או רכב משומש העומד בתנאים האלה:

* רכב לתושב ישראל (ללא זכויות): רכב נוסעים פרטי מסוג M1 שבו עד שמונה מושבים מלבד מושב הנהג, שמשקלו הכולל המותר עד 3.5 טון, או אופנוע, אשר במועד רישומו בארץ טרם חלפו 24 חודשים מיום ייצורו.

* רכב לתושב חוזר בעל זכויות: אפשר לייבא רכב אשר במועד רישומו בארץ טרם חלפו ארבע שנים מיום ייצורו.

* רכב לעולה חדש בעל זכויות: אפשר לייבא רכב פרטי או מסחרי שמשקלו עד 4.5 טון ללא הגבלת שנת ייצור.

* רכב אספנות: רכב נוסעים פרטי מסוג M1, אופנוע או רכב מסחרי שמשקלו המותר עד ארבעה טון, כאשר עברו 30 שנה לפחות ממועד ייצורו. היבוא כרוך בקבלת רישיון יבוא ובעמידה בכללים המפורטים באתר משרד התחבורה.

מותר לייבא רכב חדש או משומש, ובתנאי שגילו בעת הרישום לא עולה על 24 חודשים. אם גיל הרכב המיובא מתקרב ל-24 חודשים, יש לוודא שהוא יגיע ארצה לפחות חודשיים לפני כן כדי שיישאר די זמן לביצוע כל הפעולות הכרוכות בשחרור הרכב, הכנתו לרישום, החלפת פנסים (אם נדרש), בדיקות תקינה, מבחן כשירות ועוד.

הערות:

* בקניית רכב משומש בחו"ל, כמו בישראל, יש לנהוג משנה זהירות ולבדוק היטב את ההיסטוריה של הרכב ואת מקוריותם ומהימנותם של כל המסמכים.

* מותר לייבא עד שני כלי רכב ביבוא אישי בפרק זמן של 12 חודשים.

דגמי רכבים

מותר לייבא דגמים הנמכרים בישראל באופן סדיר ללא צורך ברישיון יבוא או באישור יבואן. מומלץ לבדוק ברשימת הדגמים המעודכנת באתר משרד התחבורה אם הדגם המבוקש מופיע ברשימה.

אשר לדגם שאינו מופיע ברשימה אך יצרנו מיוצג בארץ על ידי יבואן מורשה, נדרש רישיון יבוא בטרם השטתו לארץ, וכן אישור של היבואן המורשה למתן שירותי אחזקה ואספקת חלקים.

כדי לברר אם אפשר לייבא את הרכב ומה התנאים הנדרשים ניתן לפנות למחלקת יבוא רכב בכתב או בפקס, או להתקשר למוקד משרד התחבורה 5678*.

קבלת אישור מהיבואן הרשמי

משרד התחבורה דורש מהמייבא רכב להציג את אישור היבואן המייצג בארץ את יצרן הרכב. יבואן זה, באפשרותו לספק לרכב המיובא שירותי אחזקה וחלפים מקוריים. הדרישה נועדה להגן על בעל הרכב המיובא ולמנוע את השבתת רכבו בגלל מחסור בידע מקצועי או בחלפים, וכן כדי להגן על ציבור הנהגים והולכי הרגל מסיכונים בטיחותיים שמקורם בטיפול לא מקצועי ברכב. אם היבואן הרשמי מסרב לתת אישור, אפשר להציג אישור על מתן שירות ממוסך השייך לרשת השירות של היבואן והמתמחה במתן שירות לדגם המבוקש.

בדגמי יוקרה ספורים אפשר להציג תעודת אחריות בינלאומית של היצרן, המחייבת את היבואן לספק שירות מלא ובחינם.

הוכחת גיל הרכב

כדי לייבא רכב משומש יש להמציא מסמך רשמי מאת יצרן הרכב המעיד על תאריך ייצורו כגון Data Card, Vehicle Report. בעת יבוא רכב מארצות הברית יש להציג צילום של לוחית הזיהוי הנושאת תאריך ייצור. ביבוא רכב ממדינות נפט"א (ארצות הברית, קנדה ומקסיקו) יש להציג היסטוריית רכב מלאה הכוללת תאריך רישום ראשוני, תאונות ואירועים חריגים.

נהלים ותקנות ביבוא אישי של אופנוע

התהליך והדרישות ביבוא אישי של אופנוע זהים לאלה של רכב נוסעים. אשר לאופנוע המיוצר בארצות הברית, נדרשים בנוסף מד מהירות מטרי (לא במיילים), פנסי חזית מסוג אירופי אסימטרי בעלי סימון E או e ו-Certificate of Title להוכחת עמידה בתקינה אמריקנית. באתר משרד התחבורה נמצא מידע מפורט על אודות יבוא אישי של אופנוע.

יבוא אישי של חלפים

אפשר להוציא רישיון יבוא גם לחלפים בכמות סבירה ולשימוש אישי בלבד, המיועדים לרכב שיובא ביבוא אישי (גם לרכב שנרכש בישראל). אם החלפים מוגדרים כבטיחותיים, ולא לצורכי קישוט וכדומה, יש להמציא אישורים ממוסך מורשה המאשר את נחיצותם לצורך תיקון הרכב. במקרה של תיקון לאחר תאונה, יידרש גם אישור שמאי הכולל חוות דעת ותמונות של הנזק.

לשם קבלת רישיון יבוא לחלפים יש להציג רישיון רכב או רישיון יבוא (אם הרכב טרם עמד בבדיקה). מידע מפורט על יבוא אישי של חלקי חילוף מתפרסם באתר משרד התחבורה.

 

בחירה חופשית - חלק ב'

הנחיות ותקינה של משרד התחבורה

האם יש הבדלים ביבוא אישי של רכב ממדינות שונות זו מזו?

ארץ הייצור של הרכב חשובה לצורך המיסוי ולצורך התקינה. תקינת הרכב בישראל מסתמכת על תקני הקהילייה האירופית (EC, EEC) ומתירה אך ורק יבוא רכב העומד בתקינה זו. להוכחת תקינה אירופית יש להמציא תעודת COC - Certificate of Conformity. מותר לייבא רכב העומד בתקינה אמריקנית (FMVSS) ויוצר במדינות נפט"א: ארצות הברית, קנדה ומקסיקו. להוכחת העמידה בתקינה האמריקנית יש להמציא Certificate of Title ו-Car Fax מקורי הכולל היסטוריה מפורטת ומלאה של הרכב.

דרישות תקינה לרכב שיוצר בארה"ב

* מד מהירות מטרי (לא במיילים).

* פנסי חזית מסוג אירופי אסימטרי בעלי סימון E או e, או פנסים מסוג HB3+HB4 שאושרו על ידי מנהל אגף הרכב לדגם זה, או פנסים מסוג H9 ו-H11 שאושרו על ידי מעבדה מוסמכת לדגם זה.

אם הפנסים המקוריים אינם עומדים בתקן הזה, יש להציג חשבונית מקורית המעידה על רכישת פנסי חזית בארץ ממוסך מורשה או מבית מסחר מורשה למוצרי רכב, הנושאת את הפרטים של בעל הרכב והרכב (כולל מספר שלדה), וכן חשבונית מפורטת כנ"ל לגבי התקנת הפנסים במוסך מורשה. לחלופין אפשר להציג אישור ממעבדה מוסמכת כי הפנסים עומדים בתקנות התעבורה.

רכב שיוצר במדינה אחת ויובא מאחרת

הנתון העיקרי שבודק משרד התחבורה הוא עמידה בתקינה המקובלת בארץ הייצור (ארצות נפט"א או האיחוד האירופי), ולכן הגורם הקובע הוא ארץ הייצור ולא הארץ שממנה מיובא הרכב. לפיכך אין בעיה לייבא רכב שיוצר באחת ממדינות האיחוד האירופי ויובא ממדינה אחרת באיחוד (לדוגמה, רכב גרמני המיובא מצרפת) או רכב שיוצר בארצות הברית ויובא מקנדה. במקרה של יבוא מארץ הנמצאת באזור תקינה שונה מארץ הייצור, או מארץ שאינה עומדת בדרישות התקינה הישראלית, יש להמציא מסמכים מפורטים על מקור הרכב וההיסטוריה שלו.

הוצאת רישיון יבוא

כדי להכניס את הרכב לישראל יש להצטייד ברישיון יבוא, שאותו יש לבקש לפחות חודשיים לפני הגעת הרכב לארץ. מתחילת 2009 לא צריך להגיע למשרד התחבורה כדי לבקש את הרישיון. התהליך מתבצע בדואר ובטלפון. לאחר הורדת הטפסים מאתר משרד התחבורה יש למלאם ולהעבירם למשרד באחת משתי דרכים: בדואר: למחלקת יבוא רכב, משרד התחבורה, המלאכה 8, ת"ד 57031 תל אביב 61570; או במסירה ידנית לעמדת השומר: משרד התחבורה, בית נכסים, רח' המלאכה 8, תל אביב.

לאחר הגשת הבקשה עם כל המסמכים, מחלקת היבוא תבדוק בדיקה ראשונית את הטפסים ותשלח אישור על קבלת הבקשה בתוך חודש בערך מקבלתה. אם הבקשה הוגשה בצירוף כל הטפסים, הטפסים מולאו כנדרש ולא התגלו בעיות ברכב המבוקש, רישיון היבוא יישלח למבקש בדואר בתוך חודשיים בערך. בקשות שיוגשו ללא המסמכים הנדרשים לא יטופלו ויוחזרו למבקש.

טפסים לצורך קבלת רישיון יבוא

כדי לקבל את רישיון היבוא ממשרד התחבורה יש למלא ארבעה טפסים עיקריים: טופס בקשה לרישיון, נספח טכני, הצעת הזמנה ותצהיר של מבקש הרישיון חתום על ידי עורך דין. יש להשתמש אך ורק בטפסים המעודכנים המופיעים באתר משרד התחבורה. לא יתקבלו טפסים שימולאו ויוגשו בדרך אחרת.

אם לא התקבלו אישור על קבלת הבקשה או רישיון היבוא עצמו בתוך חודשיים, יש לפנות למחלקת יבוא רכב בכתב או בפקס, או להתקשר למוקד משרד התחבורה, 5678*. אין להגיע למשרד התחבורה.

הערה: קבלת רישיון יבוא לא מבטיחה קבלת רישיון רכב בישראל. רישיון היבוא נדרש לשם שחרור הרכב מהמכס, אך אינו מבטיח שהרכב יעמוד בדרישות משרד התחבורה מבחינת תקינה ותקינות הרכב. מומלץ לברר היטב את כל הפרטים מראש ולהימנע מהפתעות.

 

 

הבאת הרכב לארץ וביטוח ההובלה

שינוע הרכב באמצעות חברת שילוח

חברת השילוח אחראית לשינוע כלי הרכב לארץ - ממקום רכישת הרכב בהובלה יבשתית לנמל הים או לנמל התעופה, ומשם בהובלה ימית או אווירית, בהתאם לפרטי הרכב ולמידותיו. במועד איסוף הרכב בחו"ל יש להעביר לידי נציגי חברת השילוח עותקים של מסמכי הרכב, ומומלץ להשאיר בידיהם מפתח נוסף לרכב.

ביטוח הרכב במהלך ההובלה

במהלך הובלת הרכב לארץ חובה לבטח את הרכב בביטוח ימי למטענים. הביטוח הימי מספק כיסוי גם למשלוחים יבשתיים ואוויריים. הביטוח הימי בישראל, כמו במרבית מדינות העולם, כפוף לחוקי הביטוח הבריטיים ואינו מוסדר בחקיקה ישראלית. בדרך כלל מעניק הביטוח הימי כיסוי מהרגע שבו הועמס הרכב על המשאית בדרכו אל הנמל, במהלך ההובלה הימית על האונייה, ועד שהוא מגיע לנקודת הפריקה והקונה מקבל את האחריות עליו.

קיימים שלושה סוגים נפוצים לביטוחים ימיים:

* Institute A: מכסה את כל הסיכונים במקרה של אובדן או נזק פיזי למטען.

* Institute B: מכסה נזק או אובדן שנגרמו בשל שריפה, התפוצצות, טביעה, עלייה על שרטון (בהובלה ימית), התהפכות או ירידה מהפסים (בהובלה יבשתית), התנגשות, פריקה בנמל מצוקה, אסונות טבע, הטלה לים, שטיפה מהסיפון וחדירת מי ים או מי נהר.

* Institute C: כיסוי מוגבל ומצומצם למקרים מוגדרים של נזק שנגרמו בגלל שריפה, התפוצצות, טביעה, עלייה על שרטון או התהפכות כלי השיט, התהפכות או ירידה מהפסים של מוביל יבשתי, התנגשות, פריקת המטען בנמל מצוקה, הצלה או התנגשות.

בדיקת תקינה

בדיקת תקינה נועדה לזיהוי הרכב, להתאמתו למסמכים שסופקו, וכן לווידוא שהרכב עומד בתקינה הישראלית. הבדיקה נמשכת זמן קצר ובדרך כלל ללא תור.

לאחר שמחלקת היבוא מקבלת הודעה מהמכס על שחרור הרכב, נשלחת ליבואן הזמנה לבדיקת תקינה ביום ובשעה מסוימים. ההזמנה נשלחת בדרך כלל בתוך כשבועיים מהגעת הרכב, ותאריך הבדיקה הוא בדרך כלל בתוך כחודשיים ממועד זה. אם הזימון לא מגיע בתוך שבועיים ממועד השחרור מהמכס, יש לפנות למחלקת יבוא רכב בכתב או בפקס, 03-5618260, או להתקשר למוקד משרד התחבורה, 5678*.

מקום הבדיקה ומסמכים

הבדיקות נערכות במשרדי הרישוי בחיפה ובחולון בלבד, כמפורט בזימון שיישלח ליבואן. לבדיקה צריך להביא את המסמכים הבאים: מכתב הזימון, תעודת זהות או דרכון, טופס שחרור של הרכב מהמכס ואגרת הבדיקה מוחתמת בחותמת הבנק המעידה כי האגרה שולמה.

כדי למנוע תופעות של "מאכערים" וכדומה, משרד הרישוי מקפיד שבעל הרכב הרשום יהיה נוכח בבדיקה בעצמו ויציג תעודת זהות או דרכון להוכחת זהותו. ללא נוכחותו הבדיקה לא תתקיים.

הערה: מי שאינו יכול להגיע לבדיקה במועד שנקבע לו יתקשר בימים א', ג' או ה', בשעות 15:00-13:00, לטל' 03-6230321 ויתאם מועד חדש.

רישיון זמני עד מועד בדיקת התקינה

כדי לנהוג ברכב מהנמל לבדיקת התקינה במשרד הרישוי, יש להוציא רישיון זמני במשרד הרישוי. לשם כך יש להציג רישיון יבוא, טופס שחרור מהמכס ("התרה"), תעודת זהות או דרכון. הרישיון הזמני ניתן בדרך כלל לשלושה חודשים כדי לאפשר את סיום תהליך הרישוי.

 

 

מיסוי ירוק בתחום היבוא האישי

מ-2 באוגוסט 2009 מפעילים רשות המיסים ומשרד התחבורה תקנות מיסוי ירוק. על פי תקנות אלה, שיעור מס הקנייה ייקבע על פי דרגת הזיהום (בעזרת ערכים מ-1 עד 15) של הרכב המיובא. ככל שהקבוצה נמוכה יותר, מס הקנייה שיוטל על הרכב יהיה נמוך יותר. שיעור המס על רכבים היברידיים ונטולי פליטות יהיה נמוך יחסית לשאר הרכבים, אולם יינתנו הפחתות מס בסכומים הולכים וגדלים ככל שהרכב מזהם פחות. המיסוי הירוק יהיה תקף לכל רכב שבמועד שחרורו מהמכס חלפו לכל היותר 24 חודשים ממועד ייצורו.

רשות המיסים בישראל מפרסמת קובץ נתוני פליטות מכלי רכב בהתאם לדיווחי היבואנים ולנתוני היצרנים. הקובץ מתעדכן מעת לעת ויתפרסם באתרי האינטרנט של רשות המיסים, משרד התחבורה והמשרד להגנת הסביבה.

דרגת הזיהום של הרכב נקבעת לפי נהלים של אגף הרכב במשרד התחבורה ומודפסת על כל רישיון יבוא שהופק לאחר 1 בספטמבר 2009.

תמריצי מס הקנייה אינם חלים על אופנועים. עם זאת, חובה לפרסם את הנתונים של תצרוכת הדלק ודרגת הזיהום בפרסומים לאופנועים ובעמדות מכירה.

קביעת דרגת הזיהום

דרגת הזיהום תיקבע על פי טבלה של דרגות זיהום אוויר של משרד התחבורה לכלי רכב המיובאים ביבוא אישי. הטבלה מפרטת את החלוקה לקבוצות זיהום. דרגת הזיהום לדגם שאינו מופיע ברשימה תיקבע לפי נתוני הפליטות שסיפק יבואן הרכב.

כדי להקל את תהליך השחרור של הרכב ולמנוע תקלות ועיכובים, יבואן רכב שבידיו רישיון יבוא ללא ציון דרגת הזיהום של הרכב יצטרך להצטייד בנתוני היצרן לגבי פליטות המזהמים לצורך קביעת הדרגה של זיהום האוויר. אם לא ימציא היבואן נתוני פליטה, יוטל על הרכב מס קנייה קבוע מראש.

כאשר הרכב המיובא מדגם זהה לדגם המיובא לארץ ביבוא סדיר, ואשר לגביו אין צורך להוציא רישיון יבוא, לרכב תיקבע דרגת זיהום על פי נתוני היצרן שדווחו בהוראת הרישום של אותו דגם והיא תירשם ברישיון הרכב.

אם דגם הרכב לא נמצא ברשימה ולא אותר במאגרי המידע הרשמיים, VCA באירופה ו-EPA בארצות הברית, תיקבע דרגת הזיהום הגבוהה ביותר (15) ועל הרכב יחול מס הקנייה הקבוע בתקנות המיסוי הירוק.

 

בחירה חופשית - חלק ג'

שחרור רכב מהמכס לעולה ולתושב חוץ

עולים, תושבי חוץ בעלי מעמד של תושב קבע ותושבים ארעיים מסוימים זכאים להקלות במכס ביבוא רכב. ההקלות ניתנות בעבור אופנוע, מכונית נוסעים או משאית שמשקלה הכולל המותר אינו עולה על 4,500 ק"ג. זכויות תושב ארעי (במעמד א/2, א/3 ו-ב/1) וזכויות תושב חוץ שאינו תושב קבע זהות לזכויות של תייר ומפורטות במדריך מכס לתייר באתר רשות המיסים. מעמד של עולה נקבע לפי ההגדרות המפורטות במדריך המכס לעולה ולתושב חוץ של רשות המיסים.

עולה המייבא רכב לישראל על שמו פטור ממס קנייה, אך חייב בתשלום מכס ומע"מ בתקופת הזכאות אם הוא עומד בתנאים האלה:

1. לא מימש בעבר את זכויותיו ביבוא אישי של רכב.

2. קיבל פטור על חפצים בעבר והחפצים נמצאים ברשותו (למעט עולים סטודנטים או תושבים חוזרים שעזבו את ישראל לפני גיל 14).

3. בעל שני רישיונות נהיגה בתוקף, רישיון ישראלי ורישיון מארץ המגורים האחרונה לפני העלייה לארץ.

תנאי הזכאות לפטור

אישור הזכאות לפטור ממכס מותנה בקיום התנאים האלה:

1. יבוא על שם הזכאי: מסמכי יבוא הרכב לישראל יהיו על שם המייבא.

2. הפקדת ערבויות: פקיד המכס רשאי להתנות את שחרור הרכב בהפקדת ערבויות או מזומנים, להבטחת קיום תנאי הפטור.

3. שימוש עצמי: הרכב המיובא חייב להיות לשימושו האישי של המייבא, בתוך ישראל ולתקופה של חמש שנים. אסור להעביר את הרכב לשימושם של אחרים לפני תום התקופה, באופן זמני או קבוע, בתשלום או ללא תמורה. הפרת תנאי זה היא הפרה של תנאי הזכאות לפטור.

4. שחרור עצמי: המייבא ישחרר את הרכב בעצמו או באמצעות סוכן מכס שקיבל ממנו ייפוי כוח כדין.

עולה ששחרר אופנוע בזכויות, יכול לשחרר רכב בתשלום מס מופחת אם מתקיימים התנאים הבאים:

1. תקופת הזכאות טרם הסתיימה.

2. העולה שילם את יתרת המיסים בעבור האופנוע.

3. חלפה שנה מיום ששוחרר האופנוע מהמכס.

העברת רכב לצד שלישי

כאשר מבקשים לבצע העברה של הרכב לאדם שאינו זכאי לפטור ממסים, על המייבא לשלם את יתרת המיסים לפני תום תקופת ההגבלה של שימוש עצמי (חמש שנים), ובכל מקרה אפשר לעשות זאת רק אחרי שחלפה שנה מיום שחרור הרכב מהמכס.

אם העברת הרכב נעשית לעולה אחר, שגם הוא זכאי לפטור ממיסים על יבוא רכב, תירשם לו הגבלת מכירה לתקופה של ארבע שנים מיום העברת הבעלות.

מסמכים לקבלת פטור

בעת שחרור הרכב, הזכאים להקלות במכס יצטיידו במסמכים האלה (נוספים למסמכי השחרור שיפורטו בהמשך):

1. דרכון שבו מוטבעת חותמת של מעמד הנכנס שקבע משרד הפנים, או אשרת עולה מטעם נציגות ישראל בחוץ לארץ.

2. דרכון נוכחי ודרכונים קודמים (מיום העלייה לישראל).

3. דרכון בן הזוג.

4. לעולה קטין חוזר - גם דרכוני הורים ותצהיר ההורים.

5. תעודת עולה או תעודת טיפול.

6. אישור מצה"ל על התייצבות לשירות סדיר-חובה (תחילה וסיום) או אישור על פטור מהשירות

7. חוזה רכישת דירה או חוזה שכירות לתקופה של שנה לפחות, להוכחת ניהול משק בית עצמאי.

8. פקודת מסירה - מסמך שמוסר נציג חברת ההובלה לזכאי שבידיו שטר מטען על שמו.

9. טופס הכולל את פירוט הטובין (טופס מכס 130).

10. רישיון נהיגה מארץ המגורים האחרונה לפני כניסת העולה לישראל, כלומר הארץ שבה שהה העולה ערב עלייתו ולמשך שנה לפחות (רישיון נהיגה זר שהוצא בחו"ל אחרי שהעולה נכנס לישראל לא יהיה קביל לצורכי הפטור).

 

 

מסמכים לשחרור הרכב

אלה הם המסמכים שיש להציג לצורך שחרור הרכב או האופנוע:

1. תעודה מזהה.

2. רישיון נהיגה ישראלי בתוקף התואם לסוג הרכב המיובא.

3. הצהרה (טופס 21) - אפשר לקבל בכל בית מכס.

4. חשבונית רכישה מקורית או חשבון מכר הכוללים את פרטי הרכב, ובכלל זה תוצר ודגם, שנת ייצור, מספר מנוע, מספר שילדה, נפח מנוע ופירוט של כל התוספות המותקנות ברכב.

5. חשבון הובלה וביטוח.

6. רישיון רכב מחו"ל.

7. רישיון יבוא או אישור מטעם משרד התחבורה.

8. חשבון מטענים.

9. פקודת מסירה של סוכן האנייה או התעופה.

10. לרכבים המיובאים מארצות הברית - דו"ח CARFAX.

11. כל מסמך אחר שיידרש על ידי מעריך המכס.

יש להציג תעודות נוספות כאשר הרכב או האופנוע מיוצר ומיובא במישרין ממדינות אשר יש להן הסכם סחר עם מדינת ישראל.

תקופת מימוש הזכויות לפטור

פטור ממכס ביבוא אישי של רכב ניתן לעולים ולתושבי חוץ לתקופה של עד שלוש שנים מיום כניסתם לארץ. עולה שבתקופת הזכאות הרגילה שלו (שלוש שנים) יצא לחו"ל ליותר מחצי שנה ברציפות, שהותו בחו"ל לא תיחשב חלק מתקופת הזכאות לפטור, ובשובו לארץ תימשך לו תקופת הזכאות.

אפשר להאריך את תקופת הזכאות במקרים האלה:

1. עולה שהתייצב לשירות סדיר חובה בצה"ל בתקופת הזכאות - תקופת הזכאות תחושב מיום הכניסה לארץ או מקבלת מעמד עולה, בהפחתת תקופת השירות, לא כולל שירות בצבא קבע.

2. עולה שהחל ללמוד בתוך 18 חודשים מיום כניסתו כסטודנט במוסד להשכלה גבוהה ותקופת לימודיו הייתה רצופה ולא נמשכה יותר מחמש שנים (במקצועות רפואה ומשפטים תיתכן תקופת לימודים ממושכת יותר) - תקופת הזכאות תוארך בשנה מסיום הלימודים. תקופה זו אינה מוקפאת ואינה נגררת, גם אם הסטודנט יוצא לחו"ל מייד לאחר לימודיו.

3. שביתה שפגעה בשחרור מוצרים מהמכס - תקופת השביתה לא תיכלל בתקופת הזכאות אם יוכח לגובה המכס כי נבצר מהזכאי לממש את זכויותיו במועד בגלל השביתה.

זכויות בני זוג והעברה לצד שלישי

גם אם שני בני הזוג עולים, הם זכאים לשחרר רכב אחד בלבד בתשלום מיסים מופחתים. אין לשום אדם מלבדם זכות לנהוג ברכב.

אם בני זוג עולים התגרשו בתקופת הזכאות, רשאי כל אחד מהם לשחרר רכב ולקבל הקלות לאחר הגירושין, בתנאי שלא שוחרר בעבר רכב על שמם והרכב (השני) ישוחרר בתוך תקופת הזכויות (כלומר עד שלוש שנים מיום העלייה).

חישוב גובה המס

ערך הרכב לצורך חישוב המס ביבוא אישי נקבע על פי מחירון יבוא אישי לרכב, המופק בהנהלת רשות המיסים בישראל לפי תקנות המכס. שיעור המס המוטל על רכב חדש הוא 50% + מע"מ.

ערכו של רכב משומש מחושב בניכוי פחת קבוע מערכו כרכב חדש (אותו דגם) משנת הייצור האחרונה. הפחת משתנה לפי תקופת השימוש, כלומר מהיום שהרכב נרשם לתנועה בדרכים בחו"ל ועד ליום שחרורו בישראל. פחת שימוש מחושב על פי טבלת פחת שימוש המתפרסמת במדריך המכס לעולה ותושב חוץ. שיעור הפחת לכל חודש - 1%; שיעור הפחת המצטבר ל-24 חודשים במלואם - 24%. המייבא רכב שמיום רישומו לתנועה בדרכים חלפו יותר משנתיים, ינוכה פחת שימוש כמפורט במדריך מכס לעולה ותושב חוץ.

אם יש חילוקי דעות בין המייבא למעריך המכס לגבי ערך הרכב, המייבא יהיה רשאי לשחרר את הרכב מפיקוח המכס בתנאים האלה:

1. המייבא יפקיד ערבות בנקאית בגובה ההפרש שבין המיסים על הערך המוצהר לבין המיסים על פי הערך שקבע המעריך.

2. המייבא ישלם את מלוא המיסים על הערך המוצהר.

יבוא רכב לתקופת ביקור

תושב ישראל שנעדר מהארץ שנה אחת לפחות ובא לבקר, רשאי לייבא רכב לתקופת הביקור בתנאי שהיא עומדת בתנאים האלה:

1. סך כל הימים בתקופת הביקור, בין שהיה זה ביקור אחד ובין שהיו אלה כמה ביקורים בשנה, אינו עולה על ארבעה חודשים, ללא זכות צבירה. מניין החודשים מתחיל כל שנה מחדש, ותקופה של שנה מחושבת ממחרת יום היציאה.

2. בשום ביקור לא מומשו הזכויות של תושב חוזר ליבוא או לרכישה בישראל של חפצי בית.

המעוניין ביבוא אישי של רכב לתקופת ביקור יידרש לבצע את הפעולות האלה:

1. להציג רישיון נהיגה בתוקף בישראל.

2. להציג דרכון בתוקף, המוכיח כי שהה מחוץ לישראל שנה אחת או יותר.

3. להפקיד ערבות בנקאית בגובה המיסים החלים עד ליצוא הרכב.

4. להתחייב בחתימה על טופס שהרכב ייצא את ישראל עם המייבא בצאתו מישראל או בתום ארבעה חודשים מיום הכניסה, המוקדם מביניהם.

5. ביטוח הרכב המיובא במחירו המלא בשוק הישראלי כולל את מלוא המיסים. הדבר נועד להבטיח תמורה מחברת הביטוח במקרה של נזק שייגרם לרכב בתקופת הביקור. במקרה הצורך אפשר לבטח את הרכב בנמלי היבוא בישראל.

הערה: המייבא חייב להוציא את רכבו מהארץ בתום ארבעה חודשים, גם אם הוא עצמו נשאר בארץ בתום התקופה.

 

 

תהליך השחרור של הרכב

כדי לשחרר את הרכב יש להגיע לבית המכס שבנמל היבוא (אשדוד, חיפה או אילת). בבית המכס ייבדקו הפרטים והזכאות להקלות ובהתאם להם יופק רשימון יבוא. אם המייבא יידרש לשלם מיסים בגין יבוא הרכב, הוא יוכל לשלמם בסניף הבנק בבית המכס או בכרטיס אשראי באמצעות שירות התשלומים הממשלתי.

אחרי התרת הרשימון נגשים למינהלת הנמל כדי לשלם את אגרות הנמל ולשחרר את הרכב. פרטים נוספים ביחידות המכס ברשות המיסים.

מסי היבוא החלים על רכב ואופנוע הם מכס, מס קנייה ומע"מ. שיעורי המיסים על רכב נקבעים על פי סוג הרכב, ארץ הייצור שלו וארץ היבוא. שיעורי המיסים על רכב המיוצר בארצות הסכם והמיובא מהן שונים מאלה של רכב המיוצר בארצות שאינן כלולות בהסכם ומיובא מהן.

הערכת שווי הרכב

ערך הרכב המיובא לצורך חישוב המיסים ביבוא אישי נקבע על פי תקנות המכס (חישוב ערכם של טובין שיובאו לשימוש עצמי), תשס"ו-2006. ערך העסקה ייקבע לפי מחיר בחשבונית הרכישה או בהסכם הרכישה.

אם יש ספק לגבי ערך העסקה, תישלח למייבא פנייה בכתב מבית המכס, המעדכנת לגבי הכוונה לפסול את העסקה. בפנייה יפורטו הנסיבות לכך ויצוין ערך העסקה החלופי (על פי ערך המחירון, בניכוי מיסים ובניכוי התאמות נוספות אם יש כאלה). במקרה כזה יכול המייבא לערער:

1. באפשרותו להגיש השגות בכתב לבית המכס.

2. אם לא התקבלה הבקשה בבית המכס, אפשר לערער בפני ועדת ערעורים, עד 30 יום מהמועד שבו ניתנה תשובת המעריך המטפל על דחיית העסקה, בצירוף מסמכים רלוונטיים. ועדת הערעורים תדון בערעור והחלטתה המנומקת תישלח בכתב למייבא תוך 30 יום ממועד הערעור.

3. אם ועדת הערעורים דחתה את הערעור, אפשר להגיש ערעור לבית משפט על החלטת הוועדה בתוך שלושה חודשים ממועד החלטתה.

פנייה למכס

כדי לקבל מידע בישראל, אפשר לפנות למשרד המכס הקרוב.

פונים מחוץ לארץ יפנו בכתב לבתי המכס האלה:

* פניות מארצות הברית - לבית מכס חיפה.

* פניות מארצות אירופה - לבית מכס אשדוד.

* פניות מארצות אחרות - לבית מכס מרכז.

 

בחירה חופשית - חלק ד' - חלפים לצריכה עצמית

לפניכם עדכון מס' 2 מ-4 בספטמבר 2012 להוראת נוהל 20/2008, רישוי מוצרי תעבורה ביבוא אישי לצריכה עצמית. הנוהל נועד לקבוע את הדרישות והתנאים לצורך מתן רישוי ושחרור מהמכס למוצרי תעבורה לרכב (חלקי חילוף) המיובאים או יובאו על ידי יחיד, לשימושו האישי או המשפחתי. הבסיס החוקי: צו יבוא חופשי, תשע"ב-2012, על כל עדכוניו.

 

הגדרות

הרשות: מנהל האגף לרכב ולשירותי תחזוקה במשרד התחבורה, ובכלל זה מי שהוא האציל לו את סמכויותיו.

מוצר תעבורה: כהגדרתו בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור מוצרי תעבורה והסחר בהם), תשמ"ג-1983.

אישור מיוחד: כהגדרתו בצו יבוא חופשי, תשע"ב-2012, על כל עדכוניו.

הגורמים המעורבים:

א. הרשות, על פי צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור מוצרי תעבורה והסחר בהם), תשמ"ג-1983, ועל פי צו יבוא חופשי, תשע"ב-2012, על כל עדכוניו.

ב. מכס, על פי צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין, תשע"ב-2012, על כל עדכוניו.

ג. היחיד לשימושו האישי.

 

הוראת נוהל מספר 20

חלקי חילוף משומשים המותרים ליבוא אישי לצריכה עצמית:

* ראש מנוע לרכב

* גוף (בלוק) מנוע

* גשר מנוע ללא חלקים מכניים

* מאייד (קרבורטור)

* מפלג (דיסטריביוטור)

* תיבת הילוכים וחלקיה

* דיפרנציאל בלבד

* גל הינע

* אלנטרנטור, מתנע

* פנסים תקניים

* שמשות תקניות

* מראות תקניות

* סרן הנעה אחורי (בקאקס) ללא חלקי בילום ומתלה

* חלקי פח, כנפיים, דלתות גרילים, מכסות פגושים (ללא כריות אוויר)

* לוח מחוונים

* דשבורד מושלם (ללא כריות אוויר)

* מושבים לרכב

* מחשבים

* מדחסים

 

דרישות ותנאים לרישוי היבוא

היחיד יגיש בקשה ליבוא מוצרי תעבורה (חלקי חילוף) לכלי רכב בכמות סבירה, התואמת את כמות החלקים האינטגרליים הקיימים בכלי הרכב, לשימושו האישי או המשפחתי. הבקשה תוגש על גבי טופס בקשה לרישוי יבוא אישי לצריכה עצמית (שחרור מותנה).

המבקש ימלא את כל הפרטים בטופס, ויקפיד לפרט את כל חלקי החילוף שאותם הוא מתכוון לייבא. חלקי החילוף יתאימו לדגם ולשנתון הרכב כרשום ברישיון הרכב. מגיש הבקשה יחתום על הצהרת נכונות הפרטים שמילא בטופס הבקשה ויתחייב לתקן את הרכב במוסך מורשה מטעם משרד התחבורה.

לבקשה יש לצרף:

1. חשבונית רכישה מקורית מהספק או צילום חשבונית על שם בעל הרכב, ובה פירוט של חלקי החילוף שנרכשו, סוג הרכב והדגם שלו הם מיועדים.

2. צילום של רישיון רכב.

3. צילום של תעודת הזהות שלו.

4. אם מגיש הבקשה אינו בעל הרכב, יש להציג ייפוי כוח מקורי בחתימת בעל הרכב בצירוף צילום ת"ז של בעל הרכב ומיופה כוחו.

הערה: רישיון רכב, תעודת זהות וחשבונית רכישה מקורית או צילום, אפשר להציגם לפני קבלת אישור היבוא, ובתנאי שצילומם יוצג בעת הגשת הבקשה והם תואמים למקור.

יוּתר יבוא של מוצרי תעבורה חדשים (מקוריים וחליפיים) לכלי רכב. מוצרי תעבורה כגון צמיגים, אבובים, חלקי אופניים, קסדות מגן, כיסאות בטיחות וכדומה - יידרש שחרור ממעבדה מוסמכת לרכב (מכון התקנים ו/או מוסד הטכניון), לפי דרישות בצו יבוא חופשי, תשע"ב-2012, על כל עדכוניו. כמו כן יוּתר יבוא של חלקי חילוף משומשים על פי רשימה מפורטת (ראה מסגרת).

אם חלקי החילוף מיועדים לרכב שניזוק בתאונה, יידרש אישור מקורי משמאי רכב על פירוט החלקים שניזוקו, על פי חוות דעת של שמאי המוגשת לחברת הביטוח, כולל תמונות הממחישות את הנזק שנגרם לרכב.

על פי שיקול דעתה, הרשות המוסמכת רשאית לדרוש הצגה של אישור מקורי מיבואן הרכב ו/או ממוסך מורשה של היבואן על התאמת חלקי החילוף המיובאים לכלי הרכב.

באחריות המייבא לוודא עם הספק בחו"ל כי חלקי החילוף המיובאים, המחויבים בעמידה בתקן בין-לאומי, אמריקאי או אירופי, מסומנים בסימוני התקינה הנדרשים ועומדים בתנאי האיכות הנדרשים. השימוש בהם יהיה על אחריותו של המייבא. אין לייבא שלדות או חלקים משומשים בטיחותיים או בעלי השלכה בטיחותית על כלי רכב, למעט אלה המופיעים במסגרת.

מנועים לכלי רכב יאושרו על פי החלטת הרשות המוסמכת, בתנאי שהוצג בפניה אישור מקורי ממוסך מורשה בלבד על הצורך בהחלפת המנוע, והמנוע מתאים לסוג הרכב הרשום ברישיון הרכב תוך פירוט שנתון הרכב, מספר מנוע, תוצרת ודגם. השימוש באחריות המייבא.

הערה: הרשימות המופיעות במסגרות הן חלק בלתי נפרד מהוראת הנוהל.

 

מוצרי תעבורה בנוהל שחרור מהיר

על אף האמור לעיל, חלק ממוצרי התעבורה (מפורטים במסגרת בעמוד הבא) ישוחררו בנוהל שחרור מהיר כדלקמן:

שחרור על ידי פקח של משרד התחבורה: פקח של משרד התחבורה ישחרר בנוהל שחרור מהיר מוצרי תעבורה המפורטים במסגרת בתיאום עם נציגי המכס בדואר ת"א ונתב"ג כדלקמן: הפקח יבדוק אם מוצר התעבורה רשום ברשימת מוצרי התעבורה שמופיעים במסגרת; הוא יחתים בחותמת "לא נדרש אישור רשמי" על גבי הטפסים בדואר השייכים לחבילה הספציפית; הפקח יבצע רישום של שם המייבא, כתובתו, מס' חבילה וסוג הטובין שיובא בטופס דו"ח פעילות יומי ליחידת בקרה מקצועית - דואר חבילות סימוכין 00957510 ויסמנו בעמודה אמצעית - "שוחרר ללא אישור רשמי". נציג הדואר ישלח זימון לבעל הטובין לשחרור החבילה מרשות המכס.

שחרור על ידי נציג המכס: נציג המכס רשאי לשחרר בשחרור מהיר מוצרי תעבורה המפורטים במסגרת ללא נוכחות פקח של משרד התחבורה: נציג המכס יבדוק אם מוצר התעבורה רשום ברשימת מוצרי התעבורה שמופיעים במסגרת וישחרר את המוצר בשחרור מהיר; נציג הדואר ישלח זימון לבעל הטובין לשחרור החבילה מרשות המכס.

הערה: מוצרי תעבורה שיש לגביהם ספק בזיהוי, ייבדקו בדואר ת"א ובנתב"ג על ידי נציג של משרד התחבורה.

שחרור מהמכס

השחרור מהמכס מותנה בקיום כל התנאים המפורטים לעיל ובתנאים המופיעים בגוף האישור ו/או הרישיון.

יחידות המכס יאשרו שחרור הטובין ביבוא אישי גם אם תאריך הגעת הטובין מוקדם מתאריך רישוי היבוא. אם המייבא איבד את טופס השחרור המקורי שנתנה הרשות המוסמכת, יציג מסמך מקורי מרשות המכס כי הטובין לא שוחררו מהמכס כתנאי לקבלת אישור שחרור מקורי נוסף.

 

רשימת מוצרי תעבורה שיותרו לשחרור מהיר

* סמלים לרכב

* מסבים

* פסי קישוט

* מחזירי שמן

* כיסוי לרכב

* מגני אבק

* כיסוי למושבי רכב

* מתגים לחלונות

* כיסוי לגלגל הגה (בד/עור)

* מפסקים לבקרת אוויר

* כיסוי לגלגל רזרבי

* מצנן מים (רדיאטור)

* שטיחים לרכב

* מכל עיבוי

* חלקי פלסטיק לאופנוע

* צינורות מים

* מגני רוח

* ברגים ואומים לסוגיהם

* אטמים/קולרי אטימה

* מסנן שמן, מסנן אוויר ומסנן דלק

* ספוילרים ללא פנס בלימה

* טסות לגלגל

* תותבי גומי ומתכת

* מגן שמש

* מגבים+זרועות מגב

* מאפרה

* תושבות למנוע ולתיבת הילוכים גומי/מתכת

* מחזיקי כוסות

* מנעולים וידיות לדלתות

* מצת לסיגריות

* אלטרנטורים וחלקיהם

* צירים לדלתות

* מתנעים וחלקיהם

* גומיות לחלון

* מדחסים, מייבשים למזגן

* אנטנה לרדיו

* מצתים, חוטי הצתה וסלילי הצתה

* גומיות אטימה

* רצועות למיניהן

* רגליות לאופנוע

* צינורות גומי לסוגיהם (למעט לבלמים ולהגה כוח)

* פלסטיקה למראות

* כבלי התנעה לרכב

* דפנות פנימיים

* כפתורים למרימי חלונות/דלתות/תא מטען

* טורבו/מגדשים למיניהם

* דלת למילוי דלק

* מנגנון הרמה לחלון

* מושב לאופנוע

* משאבת מים

* מכל מים למתזים

* מגני בוץ

* מכסים למכלים

* מפלג לרכב

* מנוע חשמלי למגבים

* צמת חוטים

* מסגרות לפנסים (פלסטיק ומתכת)

* מסגרת ללוחית רישוי

* גלגלי שיניים

* קופסת נתיכים (פיוזים)

* חלקי פלסטיק לפנים הרכב

* דלת לתא כפפות

* תרמוסטטים/בתי תרמוסטט

* מאווררים למנועים

* כבלי הנעה למדי אוץ

* כונסי אוויר למנוע

* וסתים למערכת טעינה

* חבקים לצינורות

* מפשירי אדים

* מדידי שמן

* גומיות לדוושות

* בולמי תמיכה לדלת אחורית

* מערכת חימום ומיזוג אוויר

* מערכת התנעת מנוע

* מערכת יניקת אוויר

* מערכת קירור

* מערכת טעינה חשמלית

* מערכת פליטה - צינורות

* דודי עמם

* פנסי חזית

* פנסי איתות

* כיסויים לפנסים אחוריים ופנסי צד

* פנסי בלימה

* פנסי ערפל קדמיים/אחוריים

* פנס נסיעה לאחור

* צופר (לא צופר אוויר)

* מראות תשקיף

* שמשות

הערה: רשימת המוצרים מתעדכנת מעת עת.


מקור המידע: משרד התחבורה.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן