מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

שם המשחק: תקינות

להתמודד עם עונת הגשמים - עקרונות לנהג

רמי לימון |  
14/12/2021
זמן קריאה: 4 דק'

עונת הגשמים כבר בעיצומה, ואני מביט אנא ואנא ולא רואה תכונה מיוחדת של נהגים לקראת הגשמים. ובמה דברים אמורים? הרי השינוי מקיץ לחורף בארצנו הקטנטונת הוא שינוי קיצוני ביותר. ואם לא לכולם ברור על מה אני מדבר, אנסה להבהיר כמה רעיונות חשובים ועקרוניים ואת המשמעויות הנובעות מהם.
כדי שנוכל להשתתף במשחק התקינות, עלינו להיות מקצוענים (כן, כן, גם הנהג הפרטי, שנוסע מרחק קצר מהבית לעבודה, ובחזרה). להיות מקצוענים זה קודם כל לדאוג לתקינות הרכב, כי כך אני ואתה דואגים לעצמנו, לבני משפחתנו, וגם לשאר המשתמשים האחרים בדרכים ובכבישים.


צמיגים

הצמיגים, שהם הקשר הישיר שלנו עם הכביש, חייבים להיות טריים (מומלץ לא לנסוע על צמיגים שגילם עולה על ארבע שנים), וללא פגמים מכל סוג שהוא, כגון: מכות בדופן צד, חתכים, אכילת הצמיג כתוצאה משפשוף או כיוון סרן לא נכון, ועוד. עומק חריצי הצמיג חייב להיות לא פחות משני מילימטרים, ובמקרה ששליש מרוחב הסוליה של הצמיג שחוק, הצמיג פסול לשימוש. לחריצי האורך בצמיג חשיבות מרובה בחורף, במיוחד מפני שהם אלה שמנקזים את המים העומדים או זורמים על הכביש. אם לצמיג אין יכולת ניקוז טובה, הוא עלול לרחף מעל המים, לאבד קשר עם הכביש, ובכך לגרום לנהג איבוד שליטה על הרכב.
יש כמה דרכים להתגבר על איבוד השליטה: צמיג תקין, לחץ אוויר נכון, מידות צמיג לפי הוראות יצרן (צמיג רחב יותר מנקז מים הרבה פחות טוב) ומהירות נסיעה נמוכה יותר.

 

מימין: צדו הימני של הצמיג נשחק, משמאל: צמיג תקין

 

ראות

מה עם הראות? גשם יורד, אולי גם ערפל כבד, ואנו בכביש ממהרים להגיע לעבודה או לחזור הביתה. אבל לא רואים כלום. חשבתם פעם למה בעצם לא רואים ואיך ניתן להתגבר על מכשלה כזאת?
הנה מספר עצות שימושיות, פשוטות וקלות, שכל אחד יכול לעשות ללא הזדקקות לבעל מקצוע: מגבים חדשים, במידה מתאימה לרכב, שינגבו שטח כמה שיותר גדול של החלון; למלא את מכל המים או הנוזל לניקוי חלונות בחומר המכיל סבון וכמות קטנה של אלכוהול לניקוי טוב יותר ולמען החלקה של המגבים על החלון ללא צפצופים, צווחות וחריקות של המגב; ניקוי טוב של החלונות בכל פעם שנכנסים לתחנת דלק - זה נמשך כמה שניות אך נותן שקט נפשי ומרחב ראייה בלי סנוורים, בעיקר בחושך.
כאשר מנקים את חלונות הרכב מנקים גם את הפנסים, כי אותם נתזים העפים באוויר ומלכלכים את החלונות גורמים גם לפנסים להתכסות בשכבת בוץ, מה שמקטין את האפשרות של נהגים אחרים לראות אותנו וגורם לנו לאבד חלק ניכר מיכולת הראייה שלנו בעיקר בלילה.

 

החלל הפנימי

מה לגבי פנים הרכב? כמה פעמים במשך הנסיעה צריך לנגב את החלונות מבפנים? גם לזה יש פתרון קל ופשוט. המזגן. חלק מפעולותיו הן לייבש את האוויר. אם נפעיל אותו, הוא ייבש את האדים וימנע הצטברות על החלונות.
ומה לעשות שבחורף קר? הפתרון הוא לפתוח יחד עם המזגן את החימום. כך ניתן לווסת את הטמפרטורה בתא הנוסעים לפי הצורך, וגם למנוע הצטברות של אדים על חלונות הרכב.
עד כמה שניתן, מומלץ לא להכניס בגדים רטובים לרכב או כל דבר אחר רטוב, מפני שהרטיבות מקשה על המזגן והזמן שייקח לו להעלים את האדים עשוי להתארך. בנוסף, בגדים רטובים ידיפו ריח לא נעים.
אפשר לפתוח פתח קטן בחלון כדי ליצור שאיבת אדים החוצה. אם נמזג את תא הנוסעים כראוי, לא נזדקק לביגוד כבד, ובטח ובטח לא נזדקק למעיל מסורבל, המפריע לתפעל את הרכב בצורה יעילה, נכונה ובטוחה.
בשום אופן אין לשתות שתייה חריפה כדי להתחמם. אין זה חוקי ומיותר לדבר על הסיכון שבכך.

   כאשר מנקים את חלונות הרכב מנקים גם את הפנסים, כי אותם נתזים העפים באוויר ומלכלכים את החלונות גורמים גם לפנסים להתכסות בשכבת בוץ   

תקינות הגוף והנפש

מצב גופני או נפשי שאינו תקין משפיע על כושר קבלת ההחלטות שלנו ועל מהירות התגובה. כדי להתאוורר, הייתי ניגש לבית קפה נחמד, משחרר לחצים, מתמתח קצת, ואחר כך לוגם תה חם או קפה מהביל, ורק אז ממשיך בדרכי.

 

העמסת הרכב

חלק לא מבוטל מנהגי ישראל אינם מודעים לחשיבות שיש להעמסת הרכב. זה נכון לגבי כל עונות השנה, קל וחומר לחורף, שבו התנאים עלולים להיות קיצוניים ומפתיעים. מטען שלא ייקשר כראוי או יכוסה בכיסוי מתאים, עלול לספוג גשם, להתקלקל, לזוז על ארגז הרכב ואף ליפול לכביש, ובמקרה הגרוע - לגרום לתאונה. חשוב ביותר לשמור על איזון הרכב בזמן הטענתו ולקבע את המטען באביזרים תקניים, שלא יתרופפו בזמן הנסיעה. ברזנט מתנופף עלול להסתיר לנהג את המתרחש מאחוריו ועלול לסכן נהגים אחרים בכביש.

 

   עד כמה שניתן, מומלץ לא להכניס בגדים רטובים לרכב או כל דבר אחר רטוב, מפני שהרטיבות מקשה על המזגן והזמן שייקח לו להעלים את האדים עשוי להתארך   

 

אחיזת הכביש

הבורות בכביש והמים הזורמים, אלה משפיעים לרעה על האחיזה של הרכב בכביש. מקום שנסעת בו והיה תקין, עלול להיות רטוב כמה דקות אחר כך בשל ירידת גשם. תוך דקות ספורות, כביש ציבורי מלא תנועה הופך להיות מגרש החלקה.

 

להתכונן אליו

לא היית מוכן, והופ, נגרמה תאונה. אבל לא, זה ממש לא פתאום. קצת קשב, קצת רגישות, והכל יכול להימנע בקלות. הרי הודיעו בחדשות על גשם צפוי, ואפשר היה לבדוק את הצמיגים, לעשות סדר ברכב, להתקין מגבים חדשים, לנסוע קצת יותר לאט, ולהקטין את הסיכוי לתאונה (כן, גם אם לא עברת הדרכה מתקדמת או מגרש החלקה).
כל זה לא מסובך, ותלוי בך, הנהג. שם המשחק הוא תקינות. קצת תשומת לב ואחריות, וכולנו נגיע בשלום הביתה.

 

מימין: פנס שאינו נקי, משמאל: שמשה מלוכלכת, מגב חסר

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן