מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה משפט
מרב"ד
לעמוד קודם

ההחלטה למי לתת רישיון נהיגה - בידי רופאי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

הרופאים הפועלים בשירות המרב"ד מוגדרים בתקנות התעבורה כ"רופאים מוסמכים", והם רשאים לתת למבקש הרישיון את האישור לגבי כשירותו, ואף להתנות באישור תנאים והגבלות כפי שימצאו לנכון

עו"ד שי גלעד |  
08/06/2021
זמן קריאה: 7 דק'

פקודת התעבורה קובעת בסעיף 10 (א), כי אדם לא ינהג רכב מנועי אלא אם הוא בעל רשיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי פקודה זו, ובהתאם לתנאי הרישיון. תקנות התעבורה מיינו וסיווגו את סוגי הרשיונות לפי סוג הרכב, משקלו וייעוד השימוש בו. כך סווגו הרישיונות לאופנועים בעלי נפחי מנוע שונים, לטרקטורים, לרכב פרטי, לרכבי משא במשקלים שונים, לאוטובוסים ומוניות, לאוטובוסים ציבוריים זעירים וטיוליות.

  הבתי המשפט קבעו לא אחת, כי לגבי רישיון חדש, גם חשד מבוסס יכול, בדרך כלל, לשמש סיבה מספקת לסירוב רישיון, אולם אשר לביטול רישיון שכבר ניתן, אין לבטלו על סמך חשד גרידא ללא חקירה. לאחר שקיבל אדם את הרישיון, כבר יש לו זכות שהתממשה, כלומר זכות מוחשית  

רשות הרישוי התנתה תנאים שונים לקבלת רישיון נהיגה לרכב מסוים. כך, על מנת לקבל רשיון נהיגה לטרקטור או לרכב ציבורי, על מבקש הרישיון לעבור קורס ולעמוד בו בהצלחה. על מבקש הרישיון להיות בגיל מינימאלי הקבוע בתקנות ולעמוד בתנאים שונים, ובהם המצאת אישור רפואי מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים לגבי התאמת הנהג מבחינה רפואית לנהיגה ברכב ציבורי.

המרב"ד, ועדת הערר ובתי המשפט

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (להלן, המרב"ד) שייך למשרד הבריאות. גוף זה הוקם על-ידי רשות הרישוי כדי לקבוע אם מבקש הרישיון כשיר מבחינה רפואית לנהיגה באותו סוג רכב אשר לגביו מבוקש רשיון הנהיגה. הרופאים הפועלים בשירות המרב"ד מוגדרים בתקנות התעבורה כ"רופאים מוסמכים", והם רשאים לתת למבקש הרישיון את האישור לגבי כשירותו, ואף להתנות באישור תנאים והגבלות כפי שימצאו לנכון. בין היתר, הרופא המוסמך רשאי לעיין במידע לגבי הרשעות קודמות של המבקש, הן בתחום הפלילי והן בתחום התעבורתי, כדי לשקול את המידע בעת מתן אישור לרישיון.

מי שנפגע מהחלטתו של הרופא המוסמך, רשאי לערור על ההחלטה לוועדת ערר המורכבת משלושה רופאים. מקום מושבה של הוועדה בבית החולים שיב"א בתל השומר. בין היתר רשאית הוועדה לשנות את החלטת הרופא המוסמך או לבטלה, או להורות על בדיקה מחודשת של מבקש רשיון הנהיגה או של בעל רשיון הנהיגה על-ידי הרופא המוסמך, או להחליט החלטה אחרת, ככל שיחייב העניין. על החלטותיה של ועדת הערר ניתן לערער בפני בית המשפט לעניינים מנהליים. הערעור נדון כערעור מנהלי, וניתן לעורר בו רק שאלות משפטיות. בתי המשפט קבעו לא אחת כי לא ישימו עצמם במקום רופאים מקצועיים ולא ימירו את שיקול דעתם בשיקול דעתו של בית המשפט.

  הרופאים הפועלים בשירות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים רשאים לתת למבקש הרישיון את האישור לגבי כשירותו, ואף להתנות באישור תנאים והגבלות כפי שימצאו לנכון. הם רשאים לעיין במידע לגבי הרשעותיו הקודמות של המבקש ולשקול את המידע בעת מתן האישור לרישיון  

בחלק גדול מהמקרים שבהם נדחתה בקשתו של אדם לרישיון, נומקה הדחייה בהחלטה לקונית, לפיה נמצא המבקש "לא מתאים מבחינה אישיותית לנהיגה בסוג הרכב המבוקש". ברבים מהערעורים טענו המערערים, כי החלטת הרופא המוסמך או ועדת הערר שאימצה את קביעתו פגעה פגיעה קשה בחופש התנועה ובחופש העיסוק. לגבי טענה זו קבעו בתי המשפט, כי אל מול השמירה על זכותו של המערער לנהוג ועל מקור פרנסתו, עומדת גם זכות הציבור לביטחון, לשמירה על גופו ורכושו, ולהגנה מפני נהג העלול לסכנו. על הרשויות מוטלת החובה להגן על הציבור מפני פגיעה בשלמות גופו ובקניינו. מכאן, שבבואם של הוועדה המקצועית ובית המשפט לבחון את ההחלטות, עליהם לשים אל מול חופש התנועה וחופש העיסוק את טובת הציבור ואת החובה להגן עליו. על הרשות לאזן בין שיקולים אלה, כאשר במקרה זה טובת הציבור גוברת.

שלילה זהירה

יחד עם זאת קבעו בתי המשפט, כי יש לנהוג בזהירות רבה בהפעלת הסמכות לפסילה עקב "אי התאמה אישיותית". בנסיבות אלה אין להסתפק בחשש בדבר מסוכנות אלא יש לדרוש שהסכנה מנהיגתו של אדם, שתצדיק שלילת רשיונו, תהיה בדרגה של סכנה מוחשית לפחות, ולא רק של אפשרות סבירה.

במקרים לא מעטים דווח לרשות הרישוי על אירועים שונים בחייו של אדם, שעלולים לפגוע בכושרו לנהוג למרות שהאיש כבר מחזיק ברישיון. במקרים כאלה עלולים הרופא המוסמך וועדת הערר להמליץ לרשות הרישוי לשלול את רשיונו הקיים של המערער. ואולם, בתי המשפט קבעו לא אחת, כי דינו של ביטול רישיון שכבר ניתן, שוֹנה מדינו של מתן רישיון חדש. לגבי רישיון חדש, הרי הלכה פסוקה היא שגם חשד מבוסס יכול, בדרך כלל, לשמש סיבה מספקת לסירוב רישיון, אולם אשר לביטול רישיון שכבר ניתן, הקביעה היא כי אחרי מתן הרישיון אין לבטלו על סמך חשד גרידא ללא חקירה. בתי המשפט הדגישו, כי לאחר שקיבל אדם את הרישיון יש לו זכות שהתממשה, כלומר זכות מוחשית. על הבסיס של זכות זו תכנן בעל הרישיון את דרכו והשקיע משאבים, לעתים את כל אונו והונו, במשך תקופה ארוכה. זוהי זכות יקרה, ורשות הרישוי, כשהיא שוקלת את האפשרות שלא לחדש את הרישיון, חייבת לברר היטב את עובדות המקרה ולתת משקל רב לזכות זו.

סיכום

אדם אשר נפגע מהחלטת הרופא המוסמך וערער על החלטה זו, יופיע בפני ועדת ערר השוקלת שיקולים רפואיים ואף טיעונים משפטיים שבוססו בפסיקה הענפה שהצטברה במשך השנים בבתי המשפט בעניין זה. בטרם יתייצב בפני הוועדה האמורה לבחון את העניין הרפואי, מומלץ לעורר להצטייד בחוות דעת מקצועית ובמֵייצג הבקיא ברזי הדברים, אשר יוכל להציג את טיעוני המבקש כראוי.


הכותב הינו מומחה למשפט תעבורה sgilad-law.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן