מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה משפט
עבירות תעבורה
לעמוד קודם

מהירות מירבית

בעקבות העלאת מהירות הנסיעה המרבית המותרת בכביש 6

עו"ד שי גלעד |  
23/08/2021
זמן קריאה: 5 דק'

לאחרונה הועלתה מהירות הנסיעה המרבית המותרת בכביש חוצה ישראל (כביש 6) בקטע שבין מחלף עירון בצפון למנהרות חדיד, ועתה היא מאה ועשרים קילומטרים לשעה. מהירות מרבית זו דומה ומתקרבת למגבלת המהירות בכמה ממדינות אירופה וארה"ב בכבישים מסוימים.

ההודעה על העלאת סף המהירות המרבית המותרת גורמת לרבים מן הנהגים לחוש כי אפשר ללחוץ על דוושת ההאצה וכי גם נהיגה במהירות גבוהה מזו המותרת תתקבל בסלחנות. אם כן, זה הזמן להזכיר כי בד בבד עם העלאת המהירות המותרת בכביש 6, מְתַגברת משטרת ישראל את מצלמות המהירות שלה ברחבי הארץ ובתי המשפט מחמירים את רמת העונש הניתן לעברייני מהירות עד כדי שליחתם למאסר.

מעשים שהיו

במקרה חריג אחד נהג נוהג רכב בשעות המוקדמות של הבוקר בכביש 25 מבאר-שבע לשדה-תימן במהירות של 195 קמ"ש. המהירות המותרת בכביש היא 90 קמ"ש. איתו יחד נסעו במכונית המרצדס שלו שלושה צעירים.

הנהג הורשע בעבירת מהירות מופרזת, ובין השאר הוטלו עליו ארבעה חודשי מאסר בפועל ושש שנות פסילה. בית המשפט נימק את העונש בין השאר בעברוֹ התעבורתי העשיר של הנהג: 17 הרשעות קודמות בתוך פחות משלוש שנות נהיגה (שתיים מהן "מעבר באור אדום" וכן עבירת מהירות). בית המשפט ציין שמדובר בבריונות, בסיכון חיי-אדם באופן חריף, וכי הנהג הוא עבריין תנועה רצידיביסט, "כבד" ומסוכן. עוד טען בית המשפט, כי למהירות נסיעה כזו לא מגיע נהג בהיסח הדעת, אלא בהחלטה מוּדעת. בנהיגתו סיכן הנהג לא רק את חייו שלו, אלא גם את חיי הנוסעים במכוניתו ואת חייהם של המשתמשים האחרים בכביש, ו"מעורבות בתאונה קטלנית היא רק שאלה של מזל ולא יותר מכך". הנהג גם לא לקח אחריות על מעשיו.

  הגבלת המהירות נוגעת למהירות המרבית המותרת, אך זו אינה בהכרח המהירות שיש לנהוג בה. תקנות התעבורה קובעות כי מגבלת המהירות היא רף עליון, ולא ינהג אדם רכב אלא במהירות סבירה, בהתחשב בנסיבות ובתנאי הדרך, באופן שיקיים בידו את השליטה המוחלטת ברכב  

ערעוריו של הנהג לבית המשפט המחוזי והעליון נדחו.

מקרה זה נתן "השראה" להטלת עונשים חמורים גם על מהירויות פחות קיצוניות. לדוגמה, הוטלו שלושה חודשי מאסר על נהג שנהג במהירות של 199 קמ"ש במקום 110 קמ"ש המותרים באותו כביש. אמנם ערעורו לבית המשפט המחוזי התקבל בחלקו ועונש המאסר שהוקצב לנהג קוצר לחודשיים, ולצדם חמש שנות פסילה, אך ערעורו לבית המשפט העליון נדחה.

כמו כן הוטלו ארבעה חודשי מאסר ושש שנות פסילה על מי שנהג במהירות של 202 קמ"ש במקום 100 קמ"ש המותרים במקום, ועל נהג שהורשע בעבירה של נהיגה במהירות של 213.9 קמ"ש במקום 90 קמ"ש הוטלו בין השאר מאסר בפועל לתקופה של ארבעה חודשים ופסילה לתקופה של 48 חודשים. על נהג שהורשע בנהיגה במהירות של 234 קמ"ש במקום 90 קמ"ש הוטלו בין השאר מאסר בפועל לתקופה של שישה חודשים ופסילה לתקופה של 10 שנים.

גם אם לא הוטלו ענשי מאסר בפועל, הרי שבמהירויות גבוהות הוטלו על הנאשמים עונשי פסילה ארוכים ובעלי משמעות, המבטאים חומרה שמייחסים בתי המשפט לעבירות מהירות מסכנות חיים.

 

מתקנות התעבורה

הגבלת המהירות נוגעת למהירות המרבית המותרת, אך זו אינה בהכרח המהירות שיש לנהוג בה. תקנות התעבורה קובעות כי מגבלת המהירות היא רף עליון, ולא ינהג אדם רכב אלא במהירות סבירה, בהתחשב בכל הנסיבות ובתנאי הדרך והתנועה בה, באופן שיקיים בידו את השליטה המוחלטת ברכב. התקנות אף קובעות שמלבד חיובו של נהג לנהוג במהירות סבירה בהתחשב בתנאי הדרך, עליו להאט את מהירות הנסיעה, ובשעת הצורך אף לעצור את רכבו אם צפויה סכנה לעוברי דרך או לרכוש, בכלל זה רכבו הוא, ובמיוחד בתוך שטחים בנויים ומאוכלסים ובקטעי דרך שבתים בנויים לצדם ותנועת הולכי רגל מצויה בהם, בדרך שאיננה פנויה, כשהראות בדרך מוגבלת מכל סיבה שהיא, בהיכנסו לעקומות חדות ובנסעו בהן, בקרבת קבוצת ילדים או בקרבת התקהלות, בהתקרבו למעבר חצייה, בהתקרבו לפסגה או למקום שבו שדה הראייה מוגבל, בירידה תלולה או ארוכה, בהתקרבו לגשר צר ובעברו עליו, בפגשו או בעקפו קבוצת אנשים ההולכת בסך, בפגשו או בעקפו בעלי-חיים, בהתקרבו אל אוטובוס העומד בתחנה ובעברו על ידו, בהתקרבו אל אוטובוס, טיולית או רכב מסחרי המסיע ילדים וסומן כך, שנעצר לשם העלאת ילדים או הורדתם, ובעברו על ידו, ברחוב משולב, באזור מיתון תנועה ובמנהרה.

  ההודעה על העלאת סף המהירות המרבית המותרת גורמת לרבים מן הנהגים לחוש כי גם נהיגה במהירות גבוהה מזו המותרת תתקבל בסלחנות. בד בבד עם העלאת המהירות המותרת בכביש 6, מְתַגברת משטרת ישראל את מצלמות המהירות שלה ברחבי הארץ  

בית המשפט העליון כבר קבע לא אחת, כי כאשר דנים בסבירות מהירות נסיעתו של נהג, השאלה אינה אם המהירות מופרזת כעבֵרה עצמאית, אלא אם המהירות מתאימה לנסיבות ולנתוני הדרך. עצם הדבר שמהירות כזו או אחרת מותרת, אינו מהווה היתר לנהג לנהוג במהירות זו אם תנאי הדרך באותה עת אינם מאפשרים זאת. בתי המשפט קבעו כי תכליתה של ההוראה היא חיוב הנהג בנהיגה במהירות שתאפשר לו שליטה מוחלטת ברכב ועצירה בטוחה בשעת הצורך.


הכותב הינו מומחה למשפט תעבורה sgilad-law.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן