מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה משפט
עבירות תעבורה
לעמוד קודם

ענישה בגין עבירות חוזרות

במגמה לקבוע עונשים מובנים בעבירות חמורות או בעבירות חוזרות ולהגביר את ההחמרה בענישה בעבירות תעבורה, נקבעו עונשי פסילה ארוכים ביותר לנהגים שחוזרים בפרק זמן נתון על עבירות תעבורה חמורות

עו"ד שי גלעד |  
24/08/2021
זמן קריאה: 5 דק'

במגמה לקבוע עונשים מובנים בעבירות חמורות או בעבירות חוזרות ולהגביר את ההחמרה בענישה בעבירות תעבורה, קבע המחוקק בשנים האחרונות עונשי פסילה ארוכים ביותר לנהגים שחוזרים בפרק זמן נתון על עבירות תעבורה חמורות.

פקודת התעבורה קובעת, כי אם הורשע אדם בעבירה אחת מהעבירות האלו - נהיגה בשכרות; המתה בקלות דעת; גרימת מוות ברשלנות; הפקרה אחרי פגיעה; אי עצירה לפני מסילת ברזל כשהמחסום שלפני המסילה חוסם את הדרך או חלק ממנה או נע לקראת חסימת הדרך או פתיחתה, או כשרכבת מתקרבת נראית, נשמעת או משמיעה אות אזהרה; נהיגה בזמן פסילה, או בניגוד להודעת איסור שימוש או בניגוד לתנאים שברישיון, תוך שימוש ברכב, ובעשר השנים שקדמו למועד ביצוע אותה עבירה כבר הורשע לפחות פעמיים באחת מהעבירות האמורות - דינו פסילה מקבל או מהחזק רישיון נהיגה לתקופה של עשר שנים, נוסף על כל עונש אחר. אם הורשע בעבירה מהעבירות המצוינות לעיל בתקופה שממועד פסילת הרישיון ועד שנתיים לאחר שחודש, דינו פסילה מקבל או מהחזק רישיון נהיגה לצמיתות נוסף על כל עונש אחר.

 

 

עוד קבע המחוקק, כי אם הורשע אדם באחת מהעבירות שפורטו לעיל ובעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה בהיותו בגיר, למעט נהיגת רכב על ידי מי שהיה בעל רישיון נהיגה ולא חידשו, עבירה של נהיגה בניגוד לאור האדום ברמזור, עקיפה מסוכנת, מהירות העולה על מהירות ברירת המשפט (שבגינה מקבלים הודעת תשלום קנס ולא הזמנה לדין) ונהיגה שלא מאפשרת להולך רגל להשלים חצייה של מעבר חציה, ובחמש השנים שקדמו למועד ביצוע העבירה כבר הורשע לפחות פעמיים באחת מהעבירות האמורות, דינו פסילה מקבל או מהחזק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים נוסף על כל עונש אחר.

ומוסיף ומורה המחוקק, כי אם נפסל אדם מקבל או מהחזק רישיון נהיגה בגין העבירות לעיל, והוא הורשע שלוש פעמים בעבירה מהעבירות המופיעות ברשימה לעיל בפרק זמן שממועד פסילת הרישיון ועד חמש שנים לאחר שחודש, דינו פסילה מקבל או מהחזק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת מחמש שנים נוסף על כל עונש אחר, ובמקרים מסוימים מורה המחוקק גם על פסילה לצמיתות.

מקרה שהיה

נהג הורשע בבית המשפט לתעבורה בנהיגה בזמן פסילה. התברר כי כשנתיים קודם לכן הורשע המשיב בשלוש עבירות של נהיגה בזמן פסילה, שיוחסו לו בכתבי-אישום נפרדים אך צורפו לעניין גזר הדין, לבקשת הנהג.

המדינה ביקשה להטיל עליו עונש של עשר שנות פסילה. לטענתה הוראות החוק במקרה זה חלות עליו, שכן למעשה הורשע בתוך עשר שנים בארבע עבירות של נהיגה בזמן פסילה, אחת בתיק הנוכחי ושלוש הרשעות, שאמנם צורפו יחד לעניין העונש, בתיק הקודם.

  המחוקק קבע הסדר שיש בו כדי לצמצם את שיקול הדעת של בית המשפט בבואו לגזור עונש בגין עבירות תעבורה חמורות, כאשר הרשעותיו הקודמות של הנאשם מלמדות על מועדוּתו לעבור עבירות דומות נוספות תוך סיכון חיי אדם  

בית משפט לתעבורה קבע, כי מאחר שעבירותיו הקודמות של המשיב נידונו בגזר דין אחד, יש לראות בו מי שהורשע פעם אחת בלבד. משכך אין להטיל עליו את העונש החמור שפורט לעיל. בית המשפט לתעבורה נימק את החלטתו בכך שתכלית העונש הקבוע באותה הוראת חוק מחמירה היא להחמיר עם מי ש"עמד בפני בית המשפט לפחות פעמיים", נתן את הדין על מעשיו, ואף על פי כן שב לסורו. לעומת זאת הנהג, אף שהורשע בביצוע מספר עבירות, עמד לדין בגינן פעם אחת בלבד קודם להרשעה הנוכחית, ומשכך אינו נכנס בגדרי הסעיף.

המדינה לא השלימה עם החלטת בית המשפט לתעבורה וערערה לבית המשפט המחוזי, שדחה את ערעורה. גם עם פסק דין זה לא השלימה המדינה ופנתה לבית המשפט העליון בבקשת ערעור. בית המשפט העליון דחה את הערעור ברוב דעות. דעת החוק קובעת, כי הן לשון החוק הן תכליתו תומכות בפרשנות שלפיה העונש הקבוע באותו סעיף מחמיר חל רק כאשר בעשר השנים שקדמו לביצוע העבירה השלישית ניתנו בעניינו של הנאשם שני גזרי דין נפרדים בגין עבירות קודמות שבהן הורשע, המנויות בסעיף המחמיר.

  פקודת התעבורה קובעת, כי אם הורשע אדם בעבירות חוזרות מרשימת עבירות חמורות, בהן נהיגה בשכרות, המתה בקלות דעת וגרימת מוות ברשלנות, וזאת בתוך עשר שנים, דינו פסילה מקבל או מהחזק רישיון נהיגה לתקופה של עשר שנים, נוסף על כל עונש אחר  

עוד נקבע בדעת הרוב, כי יש לנקוט פרשנות מצמצמת כאשר מדובר בהוראת חוק הקובעת עונשי מינימום, וממילא אין זה ראוי לאמץ את פרשנותה המרחיבה של המדינה, המטילה ככלל את העונש הקבוע בסעיף על כל מי שהעבירות שבגינן הורשע בוצעו בשני אירועים.

המחוקק קבע אפוא הסדר שיש בו כדי לצמצם את שיקול הדעת של בית המשפט בבואו לגזור עונש בגין עבירות תעבורה חמורות, כאשר הרשעותיו הקודמות של הנאשם מלמדות על מועדוּתו לעבור עבירות דומות נוספות תוך סיכון חיי אדם. זאת כדי להפסיק את התופעה שאחרי תאונה חמורה מגלים שלנהג היו עשרות הרשעות, בהן עבירות תנועה חמורות.

המחוקק קשר בין מועדוּתו של נאשם לבין מספר ההרשעות שנצברו לחובתו - להבדיל ממספר העבירות שבגינן הורשע. מכאן אפשר להסיק כי העונש הקבוע בסעיף המחמיר נועד לשקף את העמדה שלפיה קיים פסול בכך שאותו אדם לא נרתע מלהמשיך ולבצע עבירות תעבורה חמורות אף לאחר שנגזר דינו.


הכותב הינו מומחה למשפט תעבורה sgilad-law.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן