מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה משפט
רישיונות נהיגה
לעמוד קודם

תן רישיון קח שלילה

מועד ההפקדה של הרישיון קובע מתי מתחילה תקופת הפסילה

​עו"ד שי גלעד |  
14/06/2021
זמן קריאה: 3 דק'

פקודת התעבורה מחייבת נהג שרישיונו נפסל להמציא את הרישיון לרשות שפסלה אותו. לרוב מדובר בפסילה של בית המשפט ושופט קובע את משך תקופת הפסילה ואת מועד הפקדת הרישיון. תקנות התעבורה קובעות, כי במידה שבעל הרישיון לא מחזיק בו בעת היוודע לו דבר הפסילה, עליו להמציא את הרישיון בתקופה שקבע בית המשפט ולספק ערבויות להמצאת הרישיון לפי התנאים שקבע בית המשפט. עוד קובע החוק, כי תקופת פסילה שנקבעה על ידי בית המשפט תצטבר לתקופה אחרת שהוטלה על הנאשם, וכי אם הוטל עליו גם עונש מאסר בגין אותו אירוע, יחל מניין ימי הפסילה מיום שסיים הנאשם לרצות את עונש המאסר. מי שרישיונו אבד יוכל להציג תצהיר על כך במקום רישיון נהיגה, ומניין ימי הפסילה יחל מיום הפקדת התצהיר בפני הרשות הפוסלת. הוראות תקנה זו חלות גם על מי שרישיונו נגנב או שתוקף רישיונו פג וכן על מי שלא הוציא מעולם רישיון נהיגה.

הפסילה טרם התחילה

לכאורה נראים הדברים פשוטים, אך במשך השנים קרה לא אחת שנהגים שסברו, שמניין תקופת הפסילה כבר חלף ושהם אמורים לקבל את רישיונם חזרה, גילו כי מבחינה משפטית, למרות שחלפו חודשים ואף שנים מאז שחדלו לנהוג, טרם החלה תקופת הפסילה.

כך קרה שנאשם נפסל מנהלית על ידי קצין משטרה, ולאחר מכן הוארכה פסילתו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו בגין אותו אירוע. בסופו של דבר גזר עליו בית המשפט עונש פסילה ארוכת שנים שהחלה מיום שנפסל מנהלית על ידי אותו קצין. מספר שנים לאחר שניתן גזר הדין ביקש הנאשם לבדוק את מניין תקופת הפסילה, ומזכירות בית המשפט הודיעה לו שמכיוון שלא הפקיד את רישיונו או תצהיר במקומו במזכירות בית המשפט, טרם החל מניין שנות הפסילה.

  לנהגים שסברו כי פעלו על פי החוק, שמניין תקופת הפסילה שלהם כבר חלף ושהם אמורים לקבל את רישיונם חזרה, התברר שמבחינה משפטית, למרות שחלפו חודשים ואף שנים מאז שחדלו לנהוג, טרם החלה תקופת הפסילה  

בית המשפט המחוזי קבע בסופו של דבר שהפקדת רישיון הנהיגה בידי הקצין מהווה הפקדה כדין אם נפסל הנאשם לאחר מכן באותו תיק. לעומת זאת, בפסק דין אחר נקבע, כי במידה שרישיונו של נאשם נפסל בתיק אחד וגם בתיק אחר, עליו להפקיד את הרישיון או תצהיר במקום הרישיון בכל תיק אשר בו נפסל, אחרת לא יחל מניין ימי הפסילה בתיקים האחרים, גם אם לא נהג הנאשם בפועל ולא החזיק ברישיון נהיגה.

בתי המשפט החמירו בנושא זה ואף קבעו, כי גם אם נפסל קטין על ידי בית המשפט כאשר אותו קטין מעולם לא החזיק ברישיון נהיגה, עדיין עליו להפקיד במזכירות בית המשפט תצהיר במקום רישיון הנהיגה ומניין ימי הפסילה יחל מרגע הפקדת התצהיר.

בתי המשפט נימקו את העמידה על קוצו של יוד בעניין הפקדת רישיון או תצהיר בכך שחובת ההפקדה ממחישה לבעל הרישיון את כניסתה לתוקף של הפסילה ואת משמעותה המלאה של פסילה זו: שוב אין בידו של הנאשם תעודת רישיון ואין ברשותו מסמך המתיר לו לנהוג. לכך יש משמעות חינוכית ופסיכולוגית, העשויה לתרום להפנמת איסור הנהיגה עד לריצוי מלוא תקופת הפסילה. רציונל זה ישים הן לגבי רישיון תקף והן לגבי רישיון שפג תוקפו. הפקדת רישיון כאמור מפחיתה את החשש לניצול לרעה של תעודת הרישיון בעת פסילה. כאשר הרישיון תקף, היא מפחיתה את החשש שהנהג יציג אותו בפני גורם מוסמך בלא שזה יידע על דבר הפסילה. כאשר הרישיון אינו תקף, היא מפחיתה את החשש לזיוף ולמצג שווא.

לרוב דורשים בתי המשפט שמעבר להפקדת תצהיר יועבר למזכירות בית המשפט אישור מרשות הרישוי על תוקפו של רישיון הנהיגה, לרבות הודעה מרשות הרישוי מתי הוצא הרישיון, אם התקבל רישיון נוסף ומהו תוקפו.

לסיכום, חשוב לדקדק ולהקפיד בהפקדת רישיון נהיגה שנפסל על ידי בית המשפט מייד לאחר מתן גזר הדין, או על פי המועד שקבע בית המשפט, ולהקפיד לקבל אישור ממזכירות בית המשפט על הפקדת הרישיון כדי לא לגלות שתקופת הפסילה, שלעתים תימשך חודשים ושנים, טרם החלה.


הכותב הינו מומחה למשפט תעבורה sgilad-law.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן