מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגהמה פלוס
לעמוד קודם

חיישני רכב

חיישני רכב נעשו חלק בלתי נפרד מכלי רכב מודרניים וממלאים תפקיד מכריע במגוון רחב של פונקציות

21/05/2023
זמן קריאה: 8 דק'

חיישני רכב עשו דרך ארוכה מאז הקמתם בתחילת המאה ה-20. בתחילה שימשו לפונקציות בסיסיות כגון מדידת מהירות ורמות דלק, אלא שלא מכבר הם נעשו חלק בלתי נפרד מכלי רכב מודרניים, וממלאים תפקיד מכריע במגוון רחב של פונקציות, כולל בטיחות, ביצועים ונוחות.

שיפור הבטיחות

אחת ההתפתחויות העיקריות בחיישני רכב היא השימוש הגובר בחיישנים לבטיחות. חיישני רכב חוללו מהפכה בדרך שבה אנו חושבים על בטיחות בכלי רכב. לחיישנים תפקיד מכריע בסיוע לנהגים לנווט בבטיחות בכבישים. חיישנים כגון מכ"ם, חיישני אולטרסאונד וחיישני מצלמה, משמשים לפונקציות כגון מניעת התנגשות, התרעה על סטייה מנתיב ובקרת שיוט אדפטיבית. חיישנים אלו עוזרים לשפר את הבטיחות הכוללת של כלי רכב על ידי מתן מידע נוסף והתראות לנהגים על סביבתם.

אחד מסוגי החיישנים העיקריים המשמשים לבטיחות בכלי רכב הוא חיישני רדאר. חיישנים אלה משתמשים בגלי רדיו כדי לזהות עצמים ולמדוד את המרחק והמהירות שלהם. הם משמשים לעיתים קרובות בשילוב עם חיישני מצלמה כדי לספק תמונה מלאה יותר של סביבת הרכב. חיישני רדאר משמשים במגוון מאפייני בטיחות, כגון בקרת שיוט אדפטיבית, המתאימה את מהירות הרכב למהירות המכונית שלפניו, ומערכות למניעת התנגשות, המתריעות לנהג על התנגשויות פוטנציאליות ואף יכולות להפעיל את הבלמים בשעת הצורך.

חיישנים אולטרסוניים הם סוג נוסף של חיישן נפוץ לבטיחות ברכבים. חיישנים אלה משתמשים בגלי קול כדי לזהות עצמים ולמדוד את המרחק מהם. הם משמשים לעיתים קרובות במערכות עזר לחניה המסייעות לנהגים לנווט לתוך מקומות חניה צרים, ובמערכות ניטור של הנקודה המתה המתריעות לנהג על הימצאות כלי רכב בנקודה זו.

חיישני מצלמה משמשים לעיתים קרובות גם לבטיחות ברכבים. הם לוכדים תמונות של סביבת הרכב, ואפשר להשתמש בהם במגוון מאפייני בטיחות כגון התרעה על סטייה מנתיב וזיהוי הולכי רגל.

בסך הכול, השימוש בחיישנים לבטיחות ברכבים שיפר מאוד את הבטיחות הכללית בנהיגה. על ידי מתן מידע נוסף לנהגים על סביבתם והתראה על סכנות פוטנציאליות, חיישנים סייעו להפחית את מספר התאונות בכבישים. ככל שטכנולוגיית החיישנים ממשיכה להתקדם, סביר להניח שנראה תכונות בטיחות חדשניות יותר.

 

שיפור הביצועים

חיישני רכב משמשים גם למגוון פונקציות הקשורות לביצועים. חיישנים כגון חיישני חמצן וחיישני נקישה, עוזרים לייעל את ביצועי המנוע על ידי מתן נתונים בזמן אמת על ביצועי המנוע. אפשר להשתמש בנתונים אלה כדי לכוונן את המנוע לביצועים אופטימליים וליעילות של ניצול הדלק. אם כן, לחיישני רכב תפקיד מכריע באופטימיזציה של הביצועים של כלי רכב: הם מספקים נתונים בזמן אמת שעוזרים לכוונן את ביצועי הרכב.

אחד הסוגים הנפוצים ביותר של חיישנים הקשורים לביצועים הוא חיישן חמצן. החיישן מודד את כמות החמצן הקיימת בגזי הפליטה. הדבר עוזר לייעל את היחס אוויר-דלק במנוע ועוזר לשפר את יעילות הדלק ולהפחית פליטות.

גם חיישני נקישה משמשים לפונקציות הקשורות לביצועים. הם מזהים קולות דפיקה וצלילים במנוע, שעלולים להיגרם מפיצוץ או מהצתה מוקדמת. על ידי זיהוי צלילים אלה, חיישן הדפיקה יכול לעזור לייעל את תזמון ההצתה ולמנוע נזק למנוע.

חיישני מיקום מצערת הם סוג נוסף של חיישן המשמש לפונקציות הקשורות לביצועים. הם מודדים את המיקום של שסתום המצערת ומספקים את המידע ליחידת בקרת המנוע (ECU). ה-ECU משתמש בנתונים אלה כדי להתאים את יחס הדלק לאוויר במנוע. הדבר עוזר לייעל את הביצועים ואת תצרוכת הדלק.

חיישנים אחרים מודדים היבטים אחרים של ביצועי הרכב, כגון מהירות, מומנט וכוחות סוס. הם מספקים בזמן אמת נתונים שאפשר להשתמש בהם כדי לכוונן את ביצועי הרכב ולמטב את היעילות הכוללת שלו.

השימוש בחיישני רכב לפונקציות הקשורות לביצועים שיפר מאוד את היעילות והביצועים של כלי רכב. על ידי אספקת נתונים בזמן אמת על מגוון היבטים של ביצועי הרכב, חיישנים מאפשרים לבצע התאמות מדויקות יותר, ועקב כך יעילות הדלק וביצועי המנוע משתפרים. ככל שטכנולוגיית החיישנים ממשיכה להתקדם, סביר להניח שנראה שימושים חדשניים יותר בחיישנים באופטימיזציה של ביצועי הרכבים.

שיפור תנוחת הנהיגה

חיישני רכב שיפרו מאוד את נוחות הנהיגה על ידי אוטומציה של פונקציות שבעבר הצריכו התערבות ידנית. מהפעלה אוטומטית של המגבים בזמן גשם ועד לפתיחה וסגירה של החלונות בלחיצת כפתור, חיישנים הפכו את הנהיגה לחוויה נוחה ומהנה יותר.

אחד הסוגים הנפוצים ביותר של חיישנים הקשורים לנוחות הוא חיישן גשם. החיישן משתמש בטכנולוגיית אינפרה אדום או מיקרוגל כדי לזהות נוכחות של מים על השמשה הקדמית, ומפעיל אוטומטית את המגבים לפי הצורך. הדבר מבטל את הצורך של הנהג להפעיל ידנית את המגבים ומקל את הראייה בזמן ממטרים.

חיישני תאורה הם סוג נוסף של חיישנים התורמים לנוחות בכלי רכב. הם מזהים את רמת האור הסביבתי ומפעילים אוטומטית את הפנסים או הפנסים האחוריים. הדבר עוזר לשפר את הראות והבטיחות, ומבטל את הצורך של הנהג להדליק ולכבות את האורות ידנית.

ישנם חיישנים שיכולים לפתוח ולסגור חלונות וגגות שמש. זה יכול להיות נוח במיוחד במזג אוויר חם, מכיוון שהנהג יכול לקרר במהירות את הרכב בלי להנמיך את החלונות באופן ידני.

 

חסרונות מול יתרונות

לשימוש בחיישנים יתרונות רבים, אך חשוב לשקול היטב את היתרונות והחסרונות לפני הטמעתם במערכת. שקלול העלויות והתועלת מאפשר לקבוע אם השימוש בחיישנים הוא בחירה נכונה ליישום מסוים.

השימוש בחיישנים חולל מהפכה במגוון תעשיות, ותעשיית הרכב היא אחת מהן. חיישנים מספקים נתונים בזמן אמת ויכולים להפוך פונקציות לאוטומטיות, לכן הם אפשרות אטרקטיבית למגוון יישומים רחב. עם זאת, כמו כל טכנולוגיה, ולמרות שלחיישנים לרכב יש יתרונות רבים, לשימוש בחיישנים יש גם חסרונות.

חסרון אחד הוא עלות הרכישה והתחזוקה של חיישנים. חיישנים עלולים להיות יקרים, והחלפתם אם הם נכשלים או זקוקים לשדרוג עלולה להיות יקרה. נוסף על כך חיישנים עלולים להיות מועדים לתקלות, ולא תמיד יפעלו באופן מדויק. הדבר עלול לפגוע בבטיחות או ביעילות.

אחד היתרונות העיקריים של שימוש בחיישנים הוא היכולת שלהם לספק נתונים בזמן אמת. חיישנים יכולים לאסוף נתונים על היבטים שונים של מערכת, כגון טמפרטורה, לחץ ומהירות, ולספק נתונים בזמן אמת. הדבר עשוי להיות שימושי במיוחד בתעשיות כגון ייצור ותחבורה, שבהן נתונים בזמן אמת עשויים לייעל תהליכים.

יתרון נוסף של השימוש בחיישנים הוא היכולת שלהם לבצע אוטומציה של מגוון פונקציות. על ידי זיהוי שינויים בסביבתם, חיישנים יכולים להפעיל תגובה או לנקוט פעולה ללא צורך בהתערבות אנושית. הדבר עשוי לעזור לשפר את הבטיחות ולהפחית את עומס העבודה של בני אדם, ולאפשר להם להתמקד במשימות אחרות.

חיישנים ורכב אוטונומי

ישנן מספר חברות מובילות בתעשיית חיישני הרכב, בהן בוש, קונטיננטל ודנסו. חברות אלו נמצאות בחזית טכנולוגיית החיישנים, מחדשות כל הזמן ומפתחות חיישנים חדשים ומשופרים לשימוש בכלי רכב.

דוגמה אחת היא שימוש בחיישנים ברכבים אוטונומיים. תחום זה התקדם מאוד בשנים האחרונות, ומאפשר לרכבים לנווט בכבישים ולקבל החלטות נהיגה ללא צורך בהתערבות אנושית. חיישנים ממלאים תפקיד מכריע באספקת הנתונים הדרושים לכלי הרכב האוטונומיים כדי לנווט בסביבה ולקבל החלטות נהיגה.

מגוון חיישנים משמשים בכלי רכב אוטונומיים. אחד מהם שלא הוזכר עד כה הוא חיישן LiDAR. חיישנים אלה משתמשים בלייזרים כדי ליצור מפה תלת-ממדית של הסביבה, המספקת מידע מפורט על המיקום והצורה של עצמים.

הנתונים הנאספים על ידי החיישנים מעובדים על ידי מערכת המחשוב של הרכב, המשתמשת באלגוריתמים כדי לפרש את הנתונים ולקבל החלטות נהיגה. לדוגמה, אם החיישנים מזהים מכשול בכביש, מערכת המחשוב יכולה לנתח את הנתונים ולקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר, כגון האטה או החלפת נתיב.

אחד היתרונות העיקריים של שימוש בחיישנים ברכבים אוטונומיים הוא הפוטנציאל לשפר את הבטיחות בכבישים. על ידי אספקת נתונים בזמן אמת לכלי הרכב על סביבתם, חיישנים יכולים לעזור להפחית את מספר התאונות הנגרמות מטעויות אנוש. כלי רכב אוטונומיים יכולים גם להפחית עומסי תנועה ולשפר את תצרוכת הדלק, מכיוון שאפשר לתכנת אותם לייעל את המסלולים ואת הרגלי הנהיגה.

בשורה התחתונה, לשימוש בחיישנים ברכבים אוטונומיים יש פוטנציאל לשפר מאוד את הבטיחות והיעילות בכבישים. ככל שטכנולוגיית החיישנים מתקדמת, סביר להניח שנראה שימושים חדשניים יותר לחיישנים ברכבים אוטונומיים.

 

חיישנים וישראל

ומה איתנו? ישראל נהפכה לשחקן מרכזי בתעשיית חיישני הרכב, עם מספר חברות מובילות שבסיסן בארץ. חברות אלו עוסקות בייצור ופיתוח של מגוון רחב של חיישנים לשימוש בכלי רכב, בכלל זה חיישני מכ"ם, אולטרסאונד וחיישני מצלמה.

אחת החברות המובילות בתעשיית חיישני הרכב בישראל היא מובילאיי (Mobileye), שנוסדה בשנת 1999. חברת Mobileye היא ספקית מובילה של מערכות מתקדמות לסיוע לנהג (ADAS) וטכנולוגיות נהיגה אוטונומית. חיישני החברה משמשים במגוון יישומים, בכלל זה מניעת התנגשות, התרעה על סטייה מנתיב ובקרת שיוט אדפטיבית. החיישנים של Mobileye משתמשים בשילוב של מכ"ם, מצלמה וטכנולוגיות עיבוד תמונה כדי לספק נתונים בזמן אמת על סביבת הרכב ולקבל החלטות נהיגה.

חברה מובילה אחרת בתעשיית חיישני הרכב בישראל היא אוטוטוקס (Autotalks), שנוסדה ב-2008. חברת Autotalks מתמחה בפיתוח טכנולוגיות תקשורת V2X (תקשורת בין כל המכוניות לכל האלמנטים בסביבה). חיישני החברה משמשים במגוון יישומים, בכללם מניעת התנגשות, בלימת חירום וניהול תנועה. החיישנים של Autotalks משתמשים בשילוב של מכ"ם וטכנולוגיות תקשורת סלולרית כדי לספק נתונים בזמן אמת על סביבת הרכב ולהקל את התקשורת בין כלי רכב לתשתיות.

בישראל קיימות מספר חברות קטנות יותר בתעשיית חיישני הרכב. הן עוסקות בייצור ופיתוח של מגוון רחב של חיישנים לשימוש בכלי רכב, בכלל זה חיישנים לבטיחות, לביצועים ולנוחות.

הייצור של חיישני רכב בישראל והשימוש בהם הם תעשייה משגשגת, עם מספר חברות מובילות בחזית טכנולוגיית החיישנים. עם התמקדות חזקה בחדשנות ובמחקר ופיתוח, סביר להניח שנמשיך לראות התקדמות ממשית בשימוש בחיישנים כחול-לבן בכלי רכב.

לסיכום, חיישני רכב עשו כברת דרך במאה השנים האחרונות, והם כיום חלק בלתי נפרד מכלי רכב מודרניים. הם ממלאים תפקיד מכריע בבטיחות, בביצועים ובנוחות, והם מתפתחים כל הזמן כדי לענות על הצרכים של תעשיית הרכב.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן