מגהמה - ציי רכב
ניוזלטר מגהמה
מגהמה גיליון 474
לעמוד קודם

התחבורה בישראל תנוע על חשמל

24/11/2021
זמן קריאה: 2 דק'

הוועדה המיוחדת בראשות ח"כ מוסי רז (מרצ) דנה בתכניות לשימוש בגז מחצבים בטווח הבינוני והארוך. בישיבה השתתפה השרה לאיכות הסביבה, ח"כ תמר זנדברג.

יו"ר הוועדה אמר, "היינו רוצים שישראל לא תשתמש בגז שאחראי לפליטת גזי חממה. מחובתנו לעבור כמה שיותר מהר לאנרגיות מתחדשות. אנחנו מעדיפים את הקטנת השימוש בגז, גם במחיר של ירידה בהכנסות לקרן העושר."

השרה להגנת הסביבה, ח"כ תמר זנדברג אמרה בין השאר, כי "בארבעת החודשים האחרונים המדינה עברה לדיון באפס פליטות. יש תחושת דחיפות להגיע לעולם מאופס פליטות. המשק של מדינת ישראל פולט 60% יותר מחלקו היחסי באוכלוסייה. עלינו להוציא בהדרגה את הדלק הפוסילי משימוש ולעבור לאנרגיות מתחדשות. הנפט, הפחם והגז הם דלק פוסילי שצריך להפסיק את השימוש בו. זה ייקח זמן, אבל צריך להתחיל את המעבר." עוד אמרה, כי מדינת ישראל אחראית ל-0.2% מהפליטות העולמיות. "אנחנו רואים בגז ובדלק פוסילי אנרגיית מעבר, ולכן מתנגדים לפיתוח שדות גז חדשים."

לדברי השרה, הממשלה קיבלה שתי החלטות להתייעלות אנרגטית והחלטה לעבור לחשמול התחבורה הציבורית. הנושא תוקצב בתשעה מיליארד שקלים לפיתוח נתיבי תחבורה ציבורית ושבילי אופניים. משנת 2026 כל אוטובוס חדש יהיה חשמלי, ומשנת 2030 כל רכב פרטי יהיה חשמלי. מס הפחמן צפוי להתחיל משנת 2023.

 

צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת.

 

ראש תחום אקלים במשרד להגנת הסביבה, ד"ר גיל פרואקטור אמר, שמדינת ישראל תעבור לכלכלה מחושמלת בכלכלה, בתעשייה, בתחבורה ובבית. בין הצעדים שגובשו לשם כך: חקיקת חוק אקלים לקביעת יעדים ותמחור הפחמן. עוד אמר: "משנת 2023 עד 2028 בתוך מס הבלו נתחיל להפנים חלק מהנזק שאנחנו משלמים על הזיהום. עד שנת 2028, הבלו לחשמל ולתעשייה צפוי להתייקר עד 5%. כל השקעה בדלק פוסילי תישאר איתנו עשרות שנים קדימה ותעכב את היעדים שקבענו."

מנהל מינהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה, גיא סמט אמר בין השאר, כי "כמות הגז שיש לנו היום, בכלל זה היצוא הנוכחי, תספיק למדינת ישראל ל-70 שנה לפחות. אין מדינות ששומרות כמויות כאלו גדולות של גז. אנחנו המדינה היחידה שמגבילה את יצוא הגז."

חן הרצוג מחברת BDO אמר בין השאר, כי השימוש בפחם ברחבי העולם גדל. "סין מגדילה כל שנה את הייצור שלה מפחם. התרומה שלנו, כמדינה קטנה, היא לייצא את הגז ולאפשר להם להפחית את השימוש בפחם. אין היגיון בהשארת גז באדמה, בזמן ששכנים שלנו ימשיכו להשתמש בפחם. השימוש בגז לעומת פחם שווה ערך למחצית פליטות מאנרגיות מתחדשות."

יו"ר הוועדה ח"כ מוסי רז סיכם את הדיון ואמר בין השאר, כי יש הסכמה מלאה להפסיק את השימוש בפחם סביב שנת 2025, להפסיק את השימוש בבנזין לתחבורה ולעבור לשימוש באנרגיית השמש.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן