בית לטכנולוגיה ובטיחות
ריאיון עם אבי זינו, מנכ"ל ובעלים של אדי מערכות
חברת אדי מערכות קיימת כבר קרוב ל-40 שנה, והשם שלה מוכר ללא ספק לכל מי שקשור לתחום הרכב בתור מתקינת אבזור בהתקנה מקומית בעבור יבואני רכב רבים. אבל לחברה יש פן נוסף, מפתיע מאוד, שרמז לגביו אפשר למצוא בשם שמתנוסס על כרטיס הביקור של עובדיה - בית לטכנולוגיה ובטיחות. בכתבה זו נתמקד בתחומים אלה, אבל לפני כן, קצת היסטוריה.
אדי. מערכות נוסדה בשנת 1985 על ידי האחים אבי ויצחק זינו כחנות לאביזרי רכב ברחוב המלאכה בתל-אביב. עם השנים גדלה החברה והתחילה לעסוק גם בהתקנות ברכב, ובשנת 1991 החלה לייבא מערכת בשם קליפורד ולעבוד עם חברת UMI. "היה אז גל של גניבות רכב והזמנו כמויות גדולות מאוד", אומר אבי זינו, מנכ"ל ובעלים של אדי מערכות. "האמריקנים לא הבינו איך מדינה קטנה כל כך צורכת כמות כזו גדולה של מערכות אזעקה."
בהמשך הרחיבה החברה את פעילותה ליבואנים אחרים, והחלה לעבוד עם יצרנים נוספים בחו"ל. נכון להיום היא מחזיקה בנתח שוק של כשליש מיבואני הרכב הוותיקים, בהם קבוצת קרסו (כיום פריסבי) על מגוון מותגיה, פורד, קיה, וולוו והונדה.
אדי מעסיקה כיום 150 עובדים, מרביתם עובדים במיתקנים של יבואני הרכב. "צוות ההנהלה שלנו ותיק מאוד. יש פה עובדים שעובדים כבר עשרות שנים בחברה. זה חומר אנושי מעולה שיכול להחזיק ארגון גם בשעות משבר", אומר אבי, ומוסיף בחיוך: "אני היחיד שמיותר פה."
החברה עובדת כיום בעיקר עם יבואני רכב ועם גופים גדולים כגון הצבא והמשטרה. כאשר החלו להיכנס לארץ מוצרי הבטיחות האקטיבית כגון מובילאיי, ייבאה אדי מוצר דומה בשם MOVON המיוצר בקוריאה. מערכת זו מספקת את ההתראות המוכרות מפני סטייה מנתיב ואי שמירת מרחק מהרכב שמלפנים, וכוללת גם מצלמת דרך מובנית המקליטה את מהלך הנסיעה, מספקת התרעה קולית על השארת ילדים ברכב והתרעה כאשר הרכב שמלפנים מתחיל לנוע. אדי פיתחה את המוצר עם היצרן הקוריאני כדי להתאים לדרישות הישראליות, והדבר הכניס אותה לתחום הטכנולוגיות.
חברת היי-טק
אחד האגפים בבניינה של החברה בראשל"צ הוא חממה טכנולוגית שמכילה חברות שמפתחות מוצרים פורצי דרך בתחום הרכב. אדי מערכות משלבת את הידע שלה בענף עם הידע המקצועי של היזמים. אחד המיזמים הראשונים היה סיטי טרנספורמר, אותה מכונית חשמלית עירונית זעירה שמסוגלת לצמצם ולהרחיב את רוחק הסרנים שלה כדי להתאים לאופי השימוש (כתבה עליה התפרסמה כאן לפני חודשים ספורים). אדי מערכות שותפה עדיין בחברה, שעומדת לחשוף ממש בקרוב את הדגם שייכנס לייצור בשנה הבאה ואת הדגם המסחרי.
חברה נוספת שנמצאת בשלבי פיתוח אחרונים היא חברת DYM שמפתחת מנעול אלכוהול (Alcolock). התקינה האירופית כיום מחייבת משאיות חדשות להיות מצויד במכשיר כזה, המונע את התנעת הרכב אם רמת האלכוהול של הנהג גבוהה מהמותר. המכשירים הקיימים כיום מבוססים על בדיקה באמצעות נשיפה, בדומה ל"ינשוף" המשטרתי, אולם המכשיר של DYM מבוסס על שיטה למדידת ריכוז האלכוהול בדם באמצעות טביעת אצבע - שיטה שפיתחה המדענית שייסדה את החברה. הרעיון הוא שהחיישן יותקו בכפתור ההתנעה של הרכב, ואם הוא מזהה רמת אלכוהול גבוהה מדי, הרכב לא יתניע.
לחברה יש כבר הסכם עם חברת VODAFONE, חברת הטלמטיקה הכי גדולה בעולם, והיא פועלת כיום עם קבוצת וולוו להכנסת המוצר לפס הייצור של כל דגמי הקבוצה.
סטרט-אפ אחר הוא מצלמת דרך חכמה שמסוגלת לזהות בני אדם ולהפעיל את עצמה באופן אוטומטי, להקליט את האירוע ולהעלות אותו לאינסטגרם.
לפני מספר שנים רכשה אדי מערכות את חברת SERVision, המפתחת והמייצרת פתרונות מבוססי וידאו ניידים לשוק הבטיחות בדרכים. מוצרי החברה משווקים ביותר ממאה מדינות ברחבי העולם, ומציעים פתרונות ADAS (מערכות סיוע מתקדמות לנהג) לרכב פרטי, לרכב דו-גלגלי ולרכב כבד. "רכב כבד מעורב במרבית התאונות", מסביר אבי, "כי הוא כל הזמן נמצא על הכביש." מוצרי החברה מבוססים על וידאו ומסוגלים להשתלב במערכות טלמטיקה של חברות אחרות, וכך לאפשר שליטה מרחוק בציי הרכב.
תחום הטעינה
לפני 5 שנים נמכרו 50% מהחברה לקרן סקיי שהיא הבעלים של חברת שנפ, יצרנית המצברים. אבי זינו נשאל אם בעקבות זאת החברה נכנסה לתחום הסוללות - התחום המתפתח ביותר כיום בענף הרכב.
זינו: "לא נכנסנו ישירות לתחום הסוללות, אבל אנחנו נמצאים בתחום הטעינה של רכב חשמלי והקמנו סטראט-אפ שמפתח כרטיס טעינה חשמלי, מעין 'דלקן' לרכב חשמלי. כיום, בגלל ריבוי שיטות הטעינה, עמדות הטעינה וכו', קשה לחברות לפקח על הרכב החשמלי שהן מעמידות לרשות העובדים שלהן. הכרטיס הזה עובד כיום עם כ-30% מעמדות הטעינה בארץ, ואנחנו מנסים ליצור שיתופי פעולה עם ספקיות טעינה נוספות, אבל זה הולך קשה, כי אצלנו בארץ לא אוהבים כל כך לשתף פעולה. כזכור, גם שיתוף הפעולה בתחום הדלקנים התחיל רק בעקבות התערבות ממשלתית."
האם גם כאן תידרש התערבות ממשלתית?
אבי: "ברור, אבל זה עדיין לא קורה. בכלל, משרד התחבורה הוא כישלון אחד גדול בתחום החשמל לרכב. אין מספיק תשתיות, למרות שאנחנו המדינה היחידה בעולם המערבי (להוציא את נורווגיה) שבה פלח השוק של מכוניות חשמליות מגיע ל-25%. הממוצע באירופה הוא 4%. אצלנו נראה כרגע שמגמת הגידול בתחום הרכב החשמלי ממשיכה, אבל באירופה ובארה"ב הגידול נעצר, וכנראה זה יקרה גם בישראל. הישראלים לא יפסיקו לקנות מכוניות כל עוד העלות החודשית הרבה יותר נמוכה מדגמי בעירה פנימית."
מה אתה אומר על ריבוי המותגים הסינים?
אבי: "זה לא יאומן. יש כיום 24 מותגים סינים שמשווקים בארץ. אפילו אני לא זוכר את השמות של כל היבואנים. בינתיים הישראלים קונים כמעט כל מותג שמגיע, אבל אני מאמין שהמצב לא יימשך כך לנצח, והמותגים שישרדו הם אלה שמיובאים על ידי יבואנים מבוססים."
מן הסתם, אדי מערכות תעבוד עם רבים מהם.