בקשה לתביעה ייצוגית: שיבושי GPS
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה לבית המשפט המחוזי בת"א נגד חברת איתוראן איתור ושליטה מאזור, המתמחה בשירותים איתור ומיגון לרכב ולנהג, סיכול גניבות, איתור כלי רכב ורכוש, מתן שירותי מידע, ניווט ועזרה בדרך. נטען שהחברה ממשיכה לשווק ולגבות דמי מנוי חודשיים מלאים לכל שירותיה מבוססי המיקום, בהם שירותי מניעת גניבות, מערכות מיגון ובטיחות, ניהול ציי הרכב ואפליקציית איתוראן APP, אף שזה חודשים ארוכים היא אינה מסוגלת לספק את שירותיה לתושבי צפון המדינה, ככל הנראה עקב שיבושי מערכות ה-GPS שיזם צה"ל מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל.
המבקש, עו"ד שלמה עובדיה תושב חיפה מציין, כי בדוחות שהנפיקה לו איתוראן מופיע רכבו בלבנון או בכתובת לא ידועה במשך חודשים, ואולם לאיתוראן הדבר לא הפריע, והיא לא טענה כאילו מדובר בתקלה נקודתית.
המבקש מדגיש, כי בקשת האישור אינה מטילה את האחריות לשיבושי ה-GPS על איתוראן, אלא שאחריותה נעוצה בהימנעותה מלעשות דבר כדי למנוע משיבושים אלה להזיק למנויה, ולמרות השיבושים שאינם מאפשרים לספק את השירותים שרכש המנוי, היא ממשיכה לגבות ממנו סכום מלא.
בבקשה נאמר, כי הטלת האחריות לאי אספקת השירותים על גורם שלישי, ככל הנראה צה"ל, הייתה יכולה לשמש להגנתה של איתוראן לו היה מדובר בתקלה נקודתית שאירעה זמן קצר, אך לא שעה שמדובר בחודשים ארוכים של שיבושים רצופים וידועים.
בבקשה נאמר, כי גם חודשים לאחר שהחלו שיבושי ה-GPS היזומים, איתוראן לא הזהירה ולא סייגה את יכולתה לספק את שירותיה באזור הצפון, ולא הפחיתה את דמי המנוי בהתאם לרמת השירותים שיכלה לספק.
המבקש סבור, כי לנוכח השיבושים המתמשכים היה על איתוראן לשנות את התנהלותה אל מול לקוחותיה המתגוררים או עובדים או שוהים חלק ניכר מזמנם באזור שבו משובשות מערכות ה-GPS - אזור צפון, ולהתאים את דמי המנוי לרמת השירותים שהיא מסוגלת לספק. לדברי המבקש, בקשת האישור נועדה גם להשיב למנויה של איתוראן חלק יחסי מדמי המנוי שגבתה בעבור שירותים מבוססי מיקום ממגוון סוגים בתקופת השיבושים האמורה, שבה לא יכלה לספקם באופן מלא. כמו כן עליה לפצות את לקוחותיה בגין הנזק הבלתי ממוני המתבטא בעוגמת נפש, אי נוחות, חשש ודאגה.
המבקש מציין, כי הבקשה מוגשת מאחר שאיתוראן אינה מסוגלת זה חודשים לספק את השירות שהבטיחה, מעלימה עין, ממשיכה להפעילו באופן לקוי, ובד בבד מחייבת בגינו כאילו היה תקין.
כמו בית המשפט מתבקש להורות לאיתוראן לשנות את התנהלותה המזיקה ולחדול משיווק שירותים מבוססי מיקום באזורי הארץ שבהם אין קליטת GPS.
לצורך הגשת הבקשה מעריך המבקש את הנזק המצרפי של חברי הקבוצה המיוצגת בסכום של 162.5 מיליון ש"ח. זאת בגין הרכבים שבבעלות תושבי הצפון, אשר לפי הערכה הם כ-25% מהרכבים שמבטחת איתוראן (375,000 רכבים) ולא קיבלו שירותים במשך כשמונה חודשים עד כה. הפסד השירותים עבור שאר הרכבים במדינה (1,125,000 במספר) מחושב לפי 5% בלבד, ולכל אלה יש להוסיף את מנויי איתוראן לכל שאר השירותים מבוססי המיקום שנגבה בעבורם תשלום נוסף לפי אותה דרך חישוב.