מגהמה - ציי רכב
ניוזלטר מגהמה
מגהמה גיליון 534
לעמוד קודם

בקשה לתביעה ייצוגית: כשל בתיבת ההילוכים

18/07/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד נגד יצרנית כלי הרכב פולקסווגן (VOLKSWAGEN AG) וחברת צ'מפיון מוטורס, יבואנית מורשית ובלעדית בישראל של כלי הרכב המיוצרים על ידי הקבוצה. נטען לכשל במכלול תיבת ההילוכים האוטומטית רובוטית כפולת המצמדים בכלי הרכב המיוצרים על ידי קבוצת פולקסווגן, ובאופן ספציפי במנגנון בורר תיבת ההילוכים שלו השלכות בטיחותיות חמורות על משתמשי הרכב וסביבתו.

בבקשה מצוין, כי תיבת ההילוכים מורכבת משילוב של תיבת הילוכים ידנית בעלת שני מצמדים שההילוכים בה מוחלפים על ידי מערכת מבוקרת מחשב באופן אוטומטי (או אז תפעולה מבחינת הנהג הוא כשל תיבת הילוכים אוטומטית "רגילה") או בשיטה ידנית שבה הנהג משתמש בידיות או בכפתורים כדי להחליף הילוכים.

בבקשה נטען, כי קיימת תקלה רוחבית וסדרתית בדגמי כלי הרכב מתוצרת פולקסווגן, שמקורה בליקוי במיקרוסוויץ' (מתג חשמלי) המצוי במכלול תיבת ההילוכים, שתפקידו לתת חיווי כאשר ידית ההילוכים מצויה במצב P. הליקוי האמור גורם למיקרוסוויץ' לתת אינדיקציה שגויה למיקומה של ידית ההילוכים, ומסמן בלוח המחוונים כי זו נמצאת כביכול במצב P למרות שבפועל ידית ההילוכים והרכב כולו מצויים במצב נסיעה של הילוך משולב (לפנים או לאחור) או בהילוך סרק.

בכך מתבטל מנגנון הבטיחות הקיים ברכב, שתפקידו למנוע את האפשרות להוציא את המפתח ממתג ההצתה כאשר הרכב איננו בעצירה. הדבר עלול לגרום להידרדרות הרכב ולסיכון של נוסעיו ומשתמשי הדרך. לפיכך הכשל במכלול בורר ההילוכים אינו מסתכם בהופעת הודעת שגיאה על גבי מסך הרכב אלא יש לו השפעה בטיחותית מעשית חמורה על משתמשי הרכב וסביבתו.

לדברי המבקשים, תומר ברונשטיין תושב אור יהודה ויונה ברקוביץ תושבת ת"א, אין מדובר בכשל נקודתי בכלי רכב יחיד אלא בכשל סדרתי הקיים במגוון רחב של רכבים מתוצרת קבוצת פולקסווגן המשתמשים במנגנון דומה או זהה של בורר תיבת ההילוכים.

המבקשים מדגישים, כי הכשל בבורר ההילוכים אינו נגרם ואינו יכול להיגרם משימוש או מטיפול לקוי ברכב, שכן בורר ההילוכים הוא חלק שאינו מצריך תחזוקה או טיפולים שוטפים במהלך חיי הרכב ואינו מושפע מהם.

בבקשה נטען, כי המשיבות מודעות היטב לקיומו של הכשל במשך שנים רבות ולכל הפחות משנת 2016, שאז הוצאו קריאות שירות לתיקון אותה התקלה בדיוק ברכבי פולקסווגן מהדגמים גולף וגולף GTI בארה"ב. בשנת 2018 אף הוצאה קריאת ריקול בארה"ב בגין התקלה.

עוד נאמר בבקשה, כי המשיבות אף פיתחו ערכת תיקון ייעודית לתקלה ופרסמו במדינות, ובכללן ישראל, קריאות שירות טכניות המסבירות כיצד לתקן את התקלה, באופן המלמד היטב כי מדובר בתקלה סדרתית.

לדברי המבקשים, למרות מודעותן, המשיבות לא טרחו ליידע את הרשויות ואת הצרכנים בישראל לגבי קיומו של הכשל הסדרתי והשלכותיו הבטיחותיות, ואף לא הוציאו קריאת ריקול לתיקון התקלה על חשבונן. אדרבא, מאחר שהופעת הכשל מצריכה החלפה של המיקרוסוויץ' שבמכלול תיבת ההילוכים, המשיבות אף נהנות מהרווח של מכירת חלקי חילוף המיוצרים והמיובאים על ידן.

לסיכום, נאמר בבקשה, הסתרת קיומו של הכשל הסדרתי והשלכותיו הבטיחותיות מהצרכנים בישראל וגלגול הוצאות התיקון על שכם הצרכנים המשתמשים ברכבים, היא התנהלות פסולה ומקוממת של המשיבות, המקימה לחברי הקבוצה המיוצגת עילות מבוססות המזכות אותם בסעדים על פי דין.

בבקשה מצוין, כי בגין שבעה דגמים אחרים של כלי רכב מתוצרת פולקסווגן שאינם נמנים עם דגמי כלי הרכב נשוא הבקשה הנדונה, אישר בית המשפט ניהולה של תביעה ייצוגית בגין הכשל בבורר תיבת ההילוכים שהותקן בהם, ובקשת רשות ערעור על ההחלטה האמורה נדחתה לאחרונה בבית המשפט העליון.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן