בקשה לתביעה ייצוגית: העברת מידע אישי לאחר קניית רכב
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה נגד חברת קאר איסט יבוא רכב מראשל"צ שבשליטת קבוצת לובינסקי, היבואנית הרשמית והמשווקת של רכבים חשמליים בעיקר ממותג MG הסיני. נטען לפרקטיקה פסולה של העברת מידע אישי-פרטי של לקוחות הרוכשים רכבים מהחברות היבואניות בקבוצת לובינסקי לחברות אחרות שאינן צד להסכם ההתקשרות ולגורמים שאינם קשורים בעסקת רכישת הרכב, כל זאת לצורך משלוח הצעות שיווקיות.
לטענת המבקשים, עו"ד אייל סברו ורעייתו חנית, תושבי ת"א, הם התקשרו עם חברת קאר איסט בהסכם להזמנת רכב חשמלי חדש מסוג MG, ובשום מקום במסמכי ההסכם לא נכתב כי הפרטים האישיים הנמסרים לצורך ביצוע הזמנת הרכב נשמרים במאגר כלשהו, לא כל שכן מאגר מידע למטרות שיווק ודיוור ישיר. בשום שלב בתהליך ההזמנה לא ניתנה הסכמתם של בני הזוג סברו להעברת פרטיהם האישיים לצד שלישי או לשימוש בהם שלא למטרה שלשמה נמסרו.
בפרט מציינים בני הזוג סברו, כי לא נתנו הסכמתם להעברת המידע הפרטי עליהם או גילויו לצדדים שלישיים, בכלל זה סוכני ביטוח, לצורך שימוש בו למטרות דיוור ישיר. אף על פי כן סמוך לאחר רכישת רכבם החדש התקשרה אל הטלפון הנייד של עו"ד סברו נציגה של לוביט סוכנות לביטוח (1997) מראשל"צ אשר ביקשה לוודא את פרטי המייל שלו כדי לשלוח אליו במייל הצעה לביטוח הרכב.
בהמשך לשיחה זו ולנוכח התנגדותו לאשר את כתובת המייל שלו התקשרה אליו נציגה נוספת של סוכנות הביטוח האמורה, אשר ציינה בפניו כי לוביט מקבלת מאולמות התצוגה את נתוני הרכב שנרכש במקום, את הכתובת וכתובת המייל של הרוכש (ומן הסתם גם את מספר הטלפון שלו), ומעוניינת לשלוח לו במייל הצעה לביטוח הרכב החדש שרכש.
עו"ד סברו מציין, כי לוביט סוכנות לביטוח היא אישיות משפטית נפרדת מחברת קאר איסט, שלגביה לא ניתנה כל הסכמה לשיתוף המידע האישי. לדבריו, מהמשך דבריה של נציגת סוכנות הביטוח לוביט באותה שיחה עלה, כי הפרטים האישיים של לקוחות החברות שבקבוצת לובינסקי מוחזקים בתוך מאגר בתוך הקבוצה, וכל החברות בקבוצה חולקות מידע זה באמצעות אותו מאגר מידע.
לדברי עו"ד סברו, חיפוש בפנקס מאגרי המידע מעלה, כי על שמה של לובינסקי רשומים מספר מאגרי מידע שבהם מחזיקות מלבד לובינסקי חברות נוספות, בהן קאר איסט וסוכנות לוביט. מאגרי המידע כוללים בין השאר פרטים אישיים ומידע רגיש על הלקוחות, בכלל זה הרגלי הצריכה שלהם, הנמסרים לאחרים שלא למטרה שלשמה נמסרו, בלי לקבל את הסכמת הלקוחות ולצורך הפקת רווח על ידי שיווק מוצרי ביטוח.
הדבר גורם ללקוחות עוגמת נפש, אי נחות ותחושות שליליות של כעס, תסכול, אכזבה וחרדה לנוכח זליגת פרטיהם האישיים והפגיעה בפרטיותם ובאוטונומיה שלהם, שלילת זכות הבחירה החופשית והיכולת לשלוט בגורל המידע הפרטי שנאסף עליהם, וכן תחושות של מרמה ובגידה.
לטענת המבקשים, קאר איסט ושאר החברות בקבוצת לובינסקי מסרו לרשם מאגרי המידע הצהרה כוזבת, והטעו אותו לחשוב כי המידע האמור שנאסף על ידן ונשמר במאגר שבו הן משתמשות, נמסר בהסכמה מלאה ובכתב של הלקוחות כביכול, בעוד שאין הדבר כך.