מגהמה - ציי רכב
ניוזלטר מגהמה
מגהמה גיליון 538
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה: קידום התחרות בענף הרכב

18/08/2024
זמן קריאה: 3דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, דנה בקידום התחרות בשוק הרכב. במהלכה דווח, כי רשות התחרות החלה לפני כחודשיים לבחון את הנעשה בענף וצפויה להגיש דוח ביניים בעוד כחודש.

היו"ר ביטן התייחס לדברים במהלך הישיבה, וקרא להתייחס בבחינה גם לצעדים שיגרמו לירידת הרווחיות, אבל שהתוצאה תגיע גם לציבור ותוריד את המחיר לצרכן. הוא שב והזכיר כי בדרך כלל הצרכן אינו מרגיש הורדה במחיר.

ח"כ משה פסל, שיזם את הדיון, אמר כי ביקש לקיים את הישיבה על רקע תחקיר ששודר בכאן 11, והוסיף כי המדינה מצד אחד נותנת ליבואנים הישירים שוק חופשי, ואת היבואנים הזעירים והעקיפים מגבילה באופן מוגזם. הוא ביקש את הדיון כדי לרדת לשורש הבעיה, ולשמוע מרשות התחרות אם אכן קיימת בעיה בענף.

ח"כ אריאל קלנר ציין, כי הכשל הוא ריכוזיות, והפתרון הוא לאפשר ליותר מתחרים להיאבק על ליבו של הצרכן באופן שיוריד את יוקר המחיה וישפר את הבטיחות בדרכים.

ח"כ ינון אזולאי ציין, כי כשאין תשתית מספקת לתחבורה ציבורית, אי אפשר למנוע מהציבור לרכוש מכוניות, ולא יכול להיות שיבואנים ישירים ישתלטו גם על היבוא הסיני.

ח"כ רון כץ הוסיף: קבוצות ריכוז שולטות במחיר הרכב, מרוויחות מהורדת המיסים ואינן מגלגלות את זה לאזרח.

ח"כ ששון גואטה טען, כי רשות התחרות והאוצר עסוקים בדברים הקטנים, כגון החקלאים, במקום להתעסק בדברים הגדולים.

מנהל תחום תכנון ומדיניות ברשות התחרות, איל שפירא אמר, כי הרשות נמצאת באמצע בדיקה, בתהליך שנמשך כחודשיים, בשיתוף משרדי האוצר, התחבורה והכלכלה. בעוד כחודש תוכל להביא הצעות למהלכים שצריך לבצע בשוק הזה.

מנהלת אגף הרכב במשרד התחבורה, עינת סגל הזכירה, כי ב-2016 נחקק חוק רישוי שירותי רכב, ואמרה כי הוא עדיין מתגבש. לדבריה, חלק מהחסמים תוקנו, וצריך לראות איך זה ישפיע על השוק. חלקם בגיבוש. היא הוסיפה כי צריך לבחון מחדש את עניין המיסוי, ואמרה: "ככל שיהיה יותר יבוא מקביל, עקיף וזעיר, תהיה תחרות. אנחנו רואים שזה מתרומם רק איפה שיש מרווח רווח גדול, כגון במוניות, וזה בגלל המיסוי."

רכזת תחבורה באגף התקציבים באוצר, ספיר איפרגן אמרה, כי אם המחיר גבוה בגלל מיסים, יש לזה תכלית, שכן המדינה צריכה להתממן. לדבריה, "אנחנו לא נמצאים במצב שבו אפשר להוריד את נטל המס, בטח לא עם עלויות המלחמה הגבוהות. אם מחיר הרכבים נגרם לא רק ממיסים, אלא מכשל תחרותי, ממבנים מונופוליסטיים ומתחרות שאינה משוכללת ומעלה מחירים, בוודאי שיש מקום להתערב."

במהלך הדיון עלו טענות כי תיקון שאישרה הוועדה לפני מספר חודשים, שנועד לאפשר ליבואנים מקבילים לקבל פטור ממכס באופן זהה למה שזכאים לו היבואנים הישירים, אינו מיושם.

עמיל המכס אלעד ברשן אמר, כי בעקבות אי התאמות לקוחות רבים אינם מעוניינים בפתרון הזה.

עו"ד רועי ארפי, יועץ לפורום יבואני הרכב הזעירים אמר, כי היבוא המקביל הוא רק 6,000 כלי רכב בשנה לעומת 300 אלף שמגיעים ביבוא ישיר. מה שהם מבקשים זה השוואת תנאים ופטור ממכס שמקבלים היבואנים הישירים. "היה הסכם סחר עם דרום קוריאה. איפה ירידת המחיר של הרכבים הקוריאנים? למה הכסף הזה לא התגלגל לצרכן?", שאל.

נציגת רשות המסים, נטליה מירנצ'וב אמרה, כי לא חייב להיות יבוא מקביל מסיבי מאוד כדי לייצר תחרות, ומספיק שיש איום של יבוא. היא הוסיפה, כי היבואנים המקבילים מביאים לפעמים דגם אחר.

נציגת אגף הרכב במשרד התחבורה, עינת סגל ציינה, כי היא שומעת בדיון לראשונה על הבעיה שהעלו היבואנים המקבילים, ותבחן זאת. היא ציינה כי נעשים צעדים לבחינת התחרות ולהגברתה.

יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, אמר בתגובה כי הצעדים שנעשים פוגעים בתחרות: "נעשים יום יום צעדים כגון אישור מיזוגים ואישור זיכיונות ליבואנים ישירים. מאיזה דלת נכנסו הסינים? אם תגיד להם להפסיק לאשר מיזוגים ולחלק זיכיונות חדשים עד תום הבדיקה, אני מבין, אבל מחר יאפשרו ליבואן ישיר נוסף להביא עוד מותג."

היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר, כי יכנס את הוועדה שוב לאחר מסקנות הביניים של רשות התחרות. הוא קרא לפתור את הבעיה שהעלו היבואנים המקבילים עד אז.

 

צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
קבצים
תיאור וניתוח של התחרותיות והריכוזיות בשוק כלי הרכב החדשים
כותרת
תוכן