ישראל מעצמת אוטוטק
לפני מספר שבועות ביקרה בישראל הילדרגד מולר, נשיאת לשכת המסחר והתעשייה ישראל-גרמניה. הביקור נועד לחזק את הקשרים עם השותפים העיקריים ולייצר קשרים חדשים בתחום הטכנולוגי. במסגרת זו היא ביקרה בכמה חברות ישראליות שכבר נמצאות בקשרים עסקיים עם חברות בגרמניה, וכן בכמה חברות היי-טק שמנסות לקדם את עסקיהן עם גרמניה.
בין החברות שאותן ביקרה הגברת מולר היו הפעם כמה חברות אוטוטק (היי-טק בתחום הרכב). לביקור בחברות אלה יש חשיבות נוספת, שכן מולר, מלבד היותה נשיאת לשכת המסחר ישראל גרמניה, היא נשיאת ה-VDA, ארגון הגג של תעשיית הרכב בגרמניה, שמאגד את כל החברות בתעשיית הרכב בגרמניה, כולל יצרניות רכב ויצרניות חלקים לתעשיית הרכב.
במסגרת זו ניצלה מולר את הביקור לפגישות עם נציגים של תעשיית הרכב הגרמנית בישראל. זו נציגות נכבדת, שכוללת חברות ענק כגון יצרניות הרכב מרצדס, ב.מ.וו, פולקסווגן, פורשה, תאגיד הענק בוש שמייצר בין השאר מערכות וחלקים לתעשיית הרכב, ויצרנית הצמיגים קונטיננטל.
הסיבה שחברות אלה, וחברות רכב רבות אחרות כגון GM, מחזיקות נציגויות בארץ, היא שישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום האוטוטק. בישראל פועלות כיום כ-700 חברות בתחום זה, חלקן נמצאות בשלבים מוקדמים של הפיתוח וחלקן כבר השתלבו בתעשיית הרכב העולמית.
הדוגמה הבולטת והמוכרת ביותר היא חברת מובילאיי שמתמחה בטכנולוגיות ראייה ממוחשבת ובמערכות סיוע מתקדמות לנהג (ADAS), כולל פתרונות נהיגה אוטונומית. הטכנולוגיות שלה משולבות ביותר מ-100 מיליון כלי רכב בעולם, בדגמים של יצרניות הרכב ב.מ.וו, אודי, פולקסווגן, ניסאן, פורד, הונדה, ג'נרל מוטורס ורבות אחרות. כזכור, החברה נרכשה לפני מספר שנים על ידי אינטל העולמית במחיר של 15 מיליארד דולר.
דוגמה אחרת היא חברת ווייז, שתוכנת הניווט שלה, המבוססת על חוכמת ההמונים, משמשת בכל רכבי העולם. גם היא עשתה אקזיט גדול כשנרכשה לפני כעשר שנים על ידי גוגל ביותר ממיליארד דולר. לפי ההערכות, יש לווייז כיום 140 מיליון משתמשים ברחבי העולם.
מוכרות פחות
אבל מלבד חברות אלה קיימות בישראל חברות רבות, מוכרות פחות לציבור הרחב, שהמוצרים שלהן כבר משולבים בתעשיית הרכב העולמית או עומדים להיות משולבים בדגמים עתידיים. להלן רשימה חלקית שלהן.
REE Automotiv היא חברה שפיתחה כלי רכב חשמליים המבוססים על מודולים עצמאיים שנמצאים בארבע פינות הרכב. כל אחד מהם מכיל את מערכות ההנעה, הבלימה, ההיגוי והמתלים. החברה חתמה על הסכמי שיתוף פעולה עם חברות השכרת רכב מסחרי כגון Penske Truck Leasing ו-U-Haul, שיציעו את הרכב ללקוחות שלהם המעוניינים לחשמל את צי המשאיות שלהם.
חברה אחרת שמייצרת מערכות הנעה לכלי רכב חשמליים היא EVR Motors, שמשתפת פעולה עם חברת EKA Mobility ההודית, ומתכננת מנועים חשמליים קלי משקל לאוטובוסים החשמליים ולמסחריות החשמליות של החברה ההודית.
חברת אינווויז (INNOVIZ) פיתחה ומייצרת חיישני LiDAR מתקדמים, והיא יצרנית ה-LiDAR הראשונה שנבחרה על ידי ב.מ.וו לאספקת חיישני LiDAR לייצור המוני של כלי רכב אוטונומיים ברמות 5-3. כמו כן לחברה יש שותפויות עם כמה ספקי Tier 1 מובילים של תעשיית הרכב בעולם כגון Harman, HiRain, Magna ו-Aptiv.
חברה אחרת בתחום החיישנים למערכות נהיגה אוטונומיות, היא ארבה (Arbe), שמייצרת חיישני רדאר. שלא כמו אינווויז, שמייצרת את החיישנים שלה בעצמה ומוכרת אותם לחברות הרכב, ארבה מוכרת את החיישנים שלה לספקיות OEM כגון Veoneer, Valeo, HiRain ו-Weifu הסינית, שמייצרות את המוצר ומוכרות אותו לחברות הרכב.
פורטליקס (Foretelix) היא ספקית של פתרונות בדיקה ואימות של מערכות סיוע מתקדמות לנהג (ADAS). בין המשקיעים בפורטליקס: NVIDIA, וולוו ואיסוזו. מוצריה משמשים את החברות האלה, וכן חברות כגון טויוטה וג'ילי הסינית.
חברות רבות עוסקות בתחום אבטחת הסייבר ברכב. אחת הבולטות שבהן היא ארגוס (Argus Cyber Security). החברה, שנמצאת כיום בבעלות חברת קונטיננטל הגרמנית ומשמשת כמרכז הפיתוח שלה בתחום אבטחת הסייבר, מציעה שכבת אבטחה למערכות התקשורת של המכונית, שמונעת מהאקרים מלשלוט במערכות קריטיות כגון בלמים, מנוע והיגוי. לאחרונה שונה שמה של החברה ל-PlaxidityX.
חברה אחרת שנמצאת בשלבי פיתוח אחרונים היא חברת DYM שמפתחת את מנעול אלכולוק (Alcolock) שפועל באמצעות מגע אצבע בלבד. לחברה יש כבר הסכם עם חברת VODAFONE, חברת הטלמטיקה הגדולה ביותר בעולם, והיא פועלת כיום עם קבוצת וולוו להכניס את המוצר לפס הייצור של כל דגמי הקבוצה.
אחרונה חביבה בסקירה זו היא חברת אלקטריון (Electreon), המפתחת כביש חשמלי שמאפשר טעינה אלחוטית של כלי רכב חשמליים בנסיעה או בחניה. המערכות של אלקטריאון נמצאות כיום בניסוי בין היתר בגרמניה, במסגרת פרויקט eCharge הממשלתי, וכן בעיר טרונדהיים שבנורבגיה.
זו הייתה כאמור רק רשימה חלקית. אפשר לשער שעם כל כך הרבה חברות העוסקות בתחום, נראה בשנים הבאות פיתוחים נוספים כחול-לבן שמניעים את ענף הרכב ברחבי העולם.