סקר: קרינה ברכב חשמלי
בסקר של החברות מדגם וסייפפילדס נבדק אם ישראלים מכירים את נושא הקרינה ברכבים היברידיים וחשמליים, אם הם נמנעים מרכישתם בשל כך ואיך מתייחס לקרינה המגזר הנשי
סקר חדש של חברת מדגם, אשר נעשה כסקר אומניבוס ביוזמת חברת הסטארט אפ סייפפילדס (Safefields) הישראלית בקרב מדגם מייצג של החברה הישראלית, בדק את הדעות של הציבור הישראלי בכל הנוגע לרכישה ולנסיעה ברכב היברידי וחשמלי בחברה הישראלית.
אחד הממצאים העיקריים הוא ש-33% מהמשיבים בסקר אומרים שהם נמנעים מרכישת רכב היברידי או חשמלי חדש או משומש בגלל הקרינה המופקת ברכבים אלו. 52% אומרים שהקרינה אינה מעלה את החשש, ו-14% אינם יודעים. ההימנעות מרכישת רכב חשמלי או היברידי בשל החשש מקרינה גבוהה יותר בקרב נשים מאשר גברים. 37% מן הנשים אמרו שהן נמנעות מרכישת רכב חשמלי או היברידי לעומת כ-29% מן הגברים.
שלושת רבעי (74.4%) מבין אלו שנמנעים מרכישת רכב חשמלי או היברידי בשל החשש מקרינה היו משנים את דעתם לגבי רכישת רכב חשמלי/היברידי במידה רבה או במידה רבה מאוד אם הייתה מערכת המפחיתה את הקרינה הנפלטת מהרכב. 22% אמרו שהסיכוי שישנו את דעתם נמוך, ו-3% אמרו שלא ישנו את דעתם.
לשאלה אם יוצע פתרון שיפחית במידה ניכרת את רמות הקרינה ברכב חשמלי או היברידי ויעלה 2,900 ש"ח, ענו 60% שירכשו מוצר כזה. בקרב הנשים הנכונות לרכוש אותו גבוהה יותר: כ-73% אמרו שיהיו מוכנות לרכוש את המוצר בהשוואה ל-47% בקרב הגברים. נתון מעניין במיוחד הוא פילוח הגילים בנכונות לרכוש פתרון להפחתת קרינה: כ-87% מהצעירים עד גיל 24 השיבו בחיוב והיו מתקינים את המערכת, ו-70% מהנהגים בגילים 44-35 היו מתקינים את המערכת ברכבם בעבור הפחתת קרינה.
קרינה בלתי מייננת
ברכבים חשמליים והיברידיים נפלטת קרינה בלתי מייננת (שדות מגנטיים בתדרים נמוכים, בדומה לקרינה מרשת החשמל) בהיקף שמגיע לעיתים לעשרות מיליגאוס. ארגון הבריאות העולמי ומשרדי הממשלה בישראל ממליצים לקיים את "עקרון הזהירות" ולהפחית את החשיפה. בישראל הומלץ על ערך יעד ממוצע ביממה להגבלת החשיפה של עד 4 מיליגאוס (בעבור ילדים ההמלצה היא להימנע משהות ממושכת כלשהי מתחת לרף זה ללא מיצוע).
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן IARC סיווגה את השדות המגנטיים בתדרים נמוכים כ"גורם מסרטן אפשרי בבני אדם". ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ להפחית את החשיפה לשדות מגנטיים בתדרים נמוכים.
לדברי מייסדי חברת סייפפילדס, "יבואני רכב, חברות ליסינג, מגרשים למכירת רכבים ועסקים נוספים 'מפספסים' לקוחות בשל החשש מהקרינה המופקת ברכב חשמלי. האזרחים והמדינה מפסידים את האפשרות להשיג חיסכון ולהפחית את זיהום הסביבה בשל חשש זה. נהגים מקצועיים כגון מורים ללימוד נהיגה, נהגי מוניות והסעות ונהגי משלוחים היו משנים את דעתם וככל הנראה רוכשים רכב חשמלי, שנחשב חסכוני וירוק יותר, אם היה קיים פתרון להפחתת הקרינה הנפלטת מהרכב שבו הם שוהים שעות רבות ביום."
על פי הסקר, יותר מחצי מהנהגים בישראל (59%) אינם מכירים את הקרינה הבלתי מייננת שמופקת ברכבים אלו והסכנות שעלולות להיגרם מחשיפה ארוכה לקרינה, או אינם יודעים עליה לא שמעו עליה. כ-23% מהמשיבים הכירו את נושא הקרינה וידעו שמדובר במשהו מסוכן או שהוכח כמסוכן לבריאות, וכ-18% מן המשיבים קראו או שמעו שהקרינה לא הוכחה כמסוכנת לבריאות.
בחלוקה בין המינים נראה, כי גברים מתעניינים יותר בנושא. כ-28% מן הגברים העידו שקראו או שמעו שהקרינה מסוכנת לבריאות לעומת כ-17% מן הנשים. 21% מן הגברים אמרו שקראו או שמעו שהקרינה אינה מסוכנת לבריאות לעומת 14% מן הנשים. כ-68% מן הנשים אמרו שלא קראו או שמעו על הקרינה לעומת כ-50% מן הגברים.
סוג הרכב
מבין נשאלי הסקר, כמעט 64% מהנשאלים אמרו שהם נוהגים ברכב בנזין או סולר רגיל, 18% מחזיקים ברכב היברידי ורק 8% מחזיקים ברכב חשמלי. כלומר על אף החדירה המסיבית של רכבים חשמליים בשנים האחרונות וכיכובם במצעדי המכירות, עדיין המהפכה לא הושלמה ורוב הנהגים נוהגים ברכב רגיל.
פילוח גילים ומגזרים מלמד, כי אחוז החדירה של רכב חשמלי בגיל מבוגר (מעל 65) נמוך במיוחד. רק 5.4% מהמשיבים שעברו את גיל 65 מחזיקים ברכב חשמלי. מהצד השני של סקלת הגיל, רק צעירים מעטים מאוד בגילים 34-24 מחזיקים רכב חשמלי (4.6%). הרכבים החשמליים פופולריים יותר בגילים 35 עד 64. כמעט כל נהג עשירי בטווח הגיל הזה מחזיק רכב חשמלי (9.6%).
המספרים עולים לגבי רכב היברידי. נראה שסוג הרכבים הזה הרבה יותר פופולרי בקרב כל הגילים, כנראה הודות לוותק של רכבים אלו בשוק. הרכבים ההיברידיים פופולריים במיוחד בשכבת הגיל 64-55. בקרב נהגים בגילים 64-55 הנתון הוא 27.3%, כלומר כל נהג רביעי סביב גיל 60 נוהג ברכב היברידי.
הערה: המחקר שנעשה על ידי מדגם במודל אומניבוס הוזמן על ידי חברת הסטארט-אפ סייפפילדס טכנולוגיות (SafeFields Technologies Ltd), שהכריזה לאחרונה על פתרון ייחודי ופורץ דרך, המפחית באופן אקטיבי את הקרינה הנוצרת ברכבים חשמליים והיברידיים בשיעור של 80%-90%. הסקר נעשה בקרב 504 נשאלים ישראלים מעל גיל 18 מהמגזר היהודי בסוף חודש אוקטובר 2024.
צילום: יח"צ Safefields