ממוצע פליטות הפחמן הדו-חמצני מרכב פרטי חדש
כלי רכב פרטיים פולטים כ-48% מפליטות מזהמי האוויר מתחבורה כבישית ו-65% מפליטות גזי החממה מכלי רכב בישראל. העלות החיצונית של מזהמי אוויר וגזי חממה מכלי רכב פרטיים מוערכת בשלושה מיליארד שקל בשנה.
מדינת ישראל קבעה בהחלטת ממשלה "מעבר לכלכלה דלת פחמן" (מספר 171), כי "הגבלת כמות פליטות גזי החממה מרכב חדש, שמשקלו הכולל עד 3.5 טונות, הנרשם משנת 2030, לכמות השווה לעד 5% מכמות פליטות גזי החממה הממוצעת לרכב חדש". לפיכך בשנת 2030 כל כלי הרכב הפרטיים החדשים יהיו ללא פליטות ישירות של מזהמי אוויר.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "איכות האוויר בערים תלויה במידה רבה באופן שבו נבחר לנוע בהן. הצבנו יעד לאיפוס פליטות מכלי רכב חדשים משנת 2030, ופרסום זה נועד להציג היכן אנחנו נמצאים היום ולאן עלינו להגיע. הנגשת המידע לציבור כדי שיוכל להבין את המשמעויות של קניית רכב נקי חשובה. כדי להצליח לעמוד ביעדים להפחתת פליטות גזי חממה ולצמצום זיהום אוויר אנחנו צריכים לקדם מעבר לתחבורה נקייה."
דוח שפרסם המשרד מנגיש מידע סביבתי לציבור ומייצר תמונת מצב ברורה של התפלגות דרגות זיהום האוויר של כלי הרכב החדשים לכל יבואן, וכן את ממוצע הפליטות של גזי חממה מכלי רכב אלה. המידע מסייע לצרכנים - גדולים וקטנים - לבצע בחירה מתאימה לפי הפרמטר הסביבתי של כלי הרכב המיובאים. המידע גם מאפשר לכל בעלי העניין להבין את תמונת המצב כבסיס לקבלת החלטות כדי לעמוד ביעדים הלאומיים.
הפרסום כולל מידע שמשקף את פוטנציאל הפליטות של גזי החממה מכלי רכב פרטיים חדשים - "ממוצע פליטת פחמן דו-חמצני". "ממוצע הפליטה" מאפשר לבחון את קצב הפחתת הפליטות של גזי חממה מכלי רכב חדשים. בהשוואת הפליטה הממוצעת בישראל אל מול האיחוד האירופי אפשר לראות שבשנת 2022 ממוצע הפליטה בישראל היה 128.3 (גרם לק"מ נסיעה) לעומת באירופה שבה הממוצע היה 108.1, הבדל של כ-20%. זאת למרות שקצב החדירה של כלי הרכב החשמליים היה דומה: 10% בישראל ו-12% באירופה.
בשנת 2023 הפער בין הממוצעים הצטמצם, אך ממוצע הפליטה בישראל עדיין היה גבוה יותר מאשר באירופה - 115.5 (גרם לק"מ נסיעה) בישראל ו-106.6 באירופה. זאת למרות שקצב החדירה של כלי הרכב החשמליים המלאים היה גבוה יותר בישראל - 18% לעומת 14% באירופה.
באירופה "ממוצע הפליטות" מוסדר ומוגדר בחקיקה, ומאפשר להבטיח כי השוק נע בכיוון הנכון. המשרד להגנת הסביבה סבור, כי יש לפעול להקמת מנגנון יעדי פליטות לכלי רכב חדשים בישראל, אשר יבטיח עמידה ביעדים. המשרד מקדם הקמת מנגנון זה עם המשרדים השותפים - האוצר, התחבורה והאנרגיה.
באשר להתפלגות דרגות זיהום האוויר, בשנים 2023-2022 כ-27% מכלי הרכב הם מדרגות זיהום אוויר 2-1 (כלי רכב מופחתי זיהום). עם זאת בשנת 2023 עלה אחוז כלי הרכב בדרגות זיהום אוויר 15-14 (כלי הרכב המזהמים ביותר) ב-26% יחסית לשנת 2022 והיה 17%.