מה נשתנה בינואר?
חודש ינואר מחולל זעזוע והלם בשוק הרכב בישראל בכל הקשור למחירי מכוניות חדשות בשל רפורמות ומדיניות מיסוי שנכנסו לתוקף החודש. אלו משפיעים הפעם באופן מורגש יותר מהעבר על עליית מחירי המכוניות החדשות ותעריפי הליסינג. חלק גדול מתקציב המדינה בישראל מבוסס על הכנסות ממיסים המוטלים על כלי רכב וממיסים על מוצרי תעבורה, בהם דלק וחלקי חילוף לרכב. הם נאמדים ב-54 מיליארד ש"ח בשנה.
אלה השינויים:
מע"מ: ב-1 בינואר עלה שיעור המע"מ באחוז, ל-18%. המחירים לצרכן של המכוניות הנפוצות, כולל מע"מ, עלו ב-1,500 ש"ח בממוצע.
רפורמת המיסוי הירוק: בינואר עודכנה נוסחת המיסוי הירוק, הכוללת 15 קבוצות זיהום, בהתאם לתמהיל של גזים הנפלטים מאגזוזי הרכב. קבוצה 15 היא המזהמת ביותר. עדכון הנוסחה הקפיץ את המחירים של מרבית הדגמים הנפוצים וקיזז את ההטבה.
במסגרת צמצום ההטבות לדרגות הזיהום של כלי הרכב (15 דרגות), ההטבה המרבית הניתנת לרכב בדרגת זיהום 1 היא 14,427 ש"ח בלבד לעומת 18,400 ש"ח קודם לכן. מדובר בירידה של 21%. עם זאת רכבים חשמליים ממשיכים להרוויח מהתעריף.
דרגת זיהום 13 אינה מקבלת מינואר כל הטבה, ועל דרגת זיהום 14 מוטל קנס של 1,535 ש"ח. קבוצה 15 שמסווגת ל-3 רמות זיהום שלכל אחת מהן תעריף קנס אחר. 15א' - 2,455 ש"ח, 15ב' - 5,000 ש"ח ו-15ג' - 7,500 ש"ח. השינוי ייקר מאוד את מרבית רכבי ה-SUV שמדורגים כיום בקבוצות 13 ומעלה - אלה דגמי הליסינג הנפוצים כיום בקטגוריית רכבי המנהלים.
אגרות רישוי לרכב חשמלי: ההטבה הניתנת בתעריף אגרות הרישוי לרכב חשמלי, שהייתה 567 ש"ח, התבטלה. תעריפי האגרות מתבססים על קבוצת מחיר לכל דגם רכב. התוספת היא כ- 2,000 ש"ח לשנה בממוצע למכוניות החשמליות הנפוצות בשוק.
עליית מחירים: בזכות הצטיידות של יבואני הרכב ביותר מ-60 אלף כלי רכב, רובם חשמליים, עליית המחירים ברבעון א' של 2025 צפויה להיות מתונה. לאחר שישתחרר כל המלאי המוזל, צפויה עליית מחירים ממשית.
בתוך שלוש שנים עלו המחירים של המכוניות ההיברידיות הנפוצות בשוק ב-25%. המציאות החדשה הקשתה על ציי רכב המתבססים על קבוצות מחירי הרכב להציע לעובדים מגוון רחב של דגמים, וחלקם אף חדלו להזמין חלק מהם ובחרו דגמים זולים ומזהמים. מנגד, צפוי כי כמות דגמי המותגים תעלה השנה ל-50 מותגים, תגביר את התחרות ועשויה להכניס לענף שחקנים נוספים.
היצרנים הסינים, שכניסתם לשוק האירופי ולשוק האמריקני נחסמה, רואים בישראל יעד מרכזי ליצוא כלי רכב. אם בשנת 2024 כ-23% מכלי הרכב יובאו מסין, 75% מהם חשמליים, ב-2025 המגמה תתרחב עם כניסתם של דגמים היברידים והיברידים נטענים PHEV, שסנוניות ראשונות שלהם כבר שווקו מחודש דצמבר במחירים אטרקטיביים. לדוגמה, גאקו 7, צ'רי אריזו 8, MG - ZS וסיל U של BYD.
שווי שימוש לרכב צמוד: עליית מחירי המכוניות ושכירות הליסינג מעלה מאוד את תעריף שווי השימוש, בעיקר במכוניות מדרגת זיהום גבוהה ומכוניות חשמליות. מאחר שעובדים שמקבלים את רכביהם ממקום העבודה משלמים גם את עלות הרכב למעסיק, רק למי שנוסע 20 אלף ק"מ ומעלה בשנה יהיה כדאי לקבל רכב צמוד מהעבודה. מגוון מסלולים חלופיים, בהם ליסינג פרטי, 0 ק"מ או רכישת רכב משומש מליסינג, יהיו חלופה כלכלית טובה יותר.
שנת 2025 תאתגר ותחולל מציאות חדשה בשוק הרכב בישראל. המגמות המסתמנות הן רכבים היברידיים, נטענים וחשמליים מלאים. נתח הרכבים מסין יגדל, וכך גם הערוצים ליסינג פרטי ו-0 ק"מ.