המלחמה באוקראינה - משבר מזון עולמי
רוסיה ואוקראינה הן שתיים מהמדינות החקלאיות המובילות בעולם. יחד הן אחראיות לייצוא של כשליש חיטה ושעורה בכל העולם. הן גם מספקות כמויות גדולות של שמן חמניות ותירס. מחירי המזון כבר עלו מאוד בעקבות המצב במזרח אירופה, ועכשיו משלוחי מזון בהיקף של 20 מיליוני טונות לא יכולים לצאת מנמלים אוקראינים. מי שבעיקר נפגע מהמצב הם המזרח התיכון, מדינות צפון אפריקה וחלקים מסוימים באסיה.
הצדדים הנלחמים נמצאים בתהליך מתמיד של משא ומתן, בעיקר בנושא פתיחת מסדרונות בטוחים להעברת מזון. המשא ומתן לא מתקדם לעבר הסכמות ופתרונות, וסכנת המשבר החקלאי והכלכלי רק עולה בהתחשב בכך שתקופת קציר הקיץ מתקרבת. יותר מ-400 מיליון איש בעולם תלויים כרגע בהספקת אוכל מאוקראינה. לפי הערכת ארגון האוכל והחקלאות של האו"ם, עד 181 מיליון איש עלולים למצוא את עצמם במשבר מזון חמור.
בדרך כלל 90% מהובלות החיטה והתבואה מאוקראינה עוברים ליעדים אחרים דרך הים השחור. כרגע הגדות שלו חסומים על ידי הצבא הרוסי, ובחלק מהמקומות אף הותקנו מוקשים רבים. כמויות הייצוא שאוקראינה מעבירה דרך היבשה (באמצעות כבישים או מסילות רכבת) פחותות בהרבה מההובלות הימיות ולא מהוות פקטור משמעותי.
כחלק מהפתרון ביקש מרקיאן דמיטרסביץ' (Markian Dmytrasevych), סגן שר החקלאות של אוקראינה, אישור להעביר את הסחורות דרך הנמלים של רומניה בים השחור. אבל אופציה כזאת רק מרחיקה את המזון מאלה שזקוקים לו ומעלה את מחירי ההובלה וזמני ההובלה. בגלל המצב, הספינות נאלצות לשנות את המסלול ולהגיע לים התיכון אחרי שהן עוקפות את כל היבשה.
הייצוא הרוסי נפגע גם הוא מהמצב, רק מסיבה אחרת. סנקציות רבות מוטלות על המדינה. חברות הובלה מסרבות לשאת באחריות ולהוביל פרודוקטים תוצרת רוסיה. כל זה למרות שהאיחוד האירופי טוען שהסנקציות לא קשורות להובלת אוכל ומזון.
אוקראינה מאשימה את רוסיה בהשחתה ובהפגזה מכוונת של תשתיות חקלאיות. זה כולל שריפת שדות, גניבת תבואה וניסיונות למכור אותה למדינות מזרח התיכון, בעיקר סוריה. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי (Volodymyr Zelensky) טוען, שרוסיה מובילה למשבר כלכלי וחקלאי באופן מכוון.
בתגובה רשמית של רוסיה נאמר שהובלות של מזון דרך נמלים אוקראיניים יתאפשרו לאחר שכל המוקשים יוסרו, ובתנאי שכל הספינות הנכנסות ייבדקו, מחשש שיובילו נשק. האוקראינים ושאר אירופה לא מאמינים להבטחות האלו של רוסיה. שר החוץ של טורקיה, מבלוט צ'בושוגלו (Mevlut Cavusoglu), הציע להגדיר מסלולים חדשים של הוצאת הובלות מהים השחור, שכן מיקום המוקשים ידוע, לכן אפשר לחשב מסלולים בלי להסתכן.
מי שהולך להיפגע מהמשבר המסתמן הן המדינות המתפתחות בעולם. מדינות אפריקניות תלויות בייבוא מאוקראינה יותר מאחרות. סומליה, מצרים, לוב וגם לבנון צורכות כמויות גדולות של חמניות, חיטה ותירס מאוקראינה. מחסור במזון ועליית מחירים עלולים להביא למשבר חברתי ופוליטי במדינות האלו.
אירופה וארצות הברית מחפשות דרכים נוספות להוציא חיטה מאוקראינה, כולל פתרונות זמניים כגון בניית ממגורות זמניות. מהממגורות אפשר להעביר חיטה לרכבים ולהובילה לים התיכון. אך לדברי הנשיא ג'ו ביידן שהציע את הפתרון הזה, הדבר עשוי לארוך לא מעט זמן.
מקור: www.ien.com