אסיף עגבניות בעמק החולה
חברת ג"ג (גליל גולן) של החברה לפיתוח הגליל, המתמחה בגידול ועיבוד של תוצרת חקלאית ומתפעלת כלי חקלאות כבדים בשטחי החקלאות של הקיבוצים והיישובים החקלאיים, מצויה באסיף עגבניות בשדות עמק החולה, המשתרעים על 6,000 דונם וצפויים להניב השנה יותר מ-60 אלף טונות יבול לתעשייה. עבודות האסיף הממוכן באמצעות קומביין עגבניות מתקדם וממחושב, נמשכות עד אמצע חודש אוגוסט.
ענף העגבניות לתעשייה בארץ מעבד מדי שנה 220-200 אלף טונות עגבניות בשטחים של כ-20 אלף דונם באזורי הגליל ועמק החולה, עמק בית שאן, עמק יזרעאל וחוף הכרמל. מעגבניות לתעשייה מייצרים אבקות למרקים ותבשילים, רכזים, תערובות, מיץ ורסק עגבניות, וכן תוספי מזון וצבעי מאכל לצריכה מקומית וליצוא.
בחברה לפיתוח הגליל מציינים, כי העגבניות המגודלות בעמק החולה והמיועדות לתעשייה הן עגבניות תמר מזן H-4107, הנחשב מתאים במיוחד לבישול, והנבדל מזני העגבניות העגולים המגודלים בחממות והמשווקים למאכל. צורת הזן מוארכת, ולזן רמות גבוהות של מוצקות ומתיקות.
התוצרת החקלאית הנאספת בשדות עמק החולה, מובלת על ידי חברת התובלה תבור גליל באמצעות צי של 160 גונדולות (מבנה המשא במשאיות) ששודרגו השנה בעלות של יותר מחצי מיליון שקלים, למניעת נזילה של נוזלי העגבניות מחוץ למשא. זאת במסגרת שיתוף פעולה שקיימה החברה עם משרד החקלאות, רלב"ד (הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים), אגף התנועה במשטרה ומפעל רכיבי המזון צ'אם במירון, כדי לסייע במיגור תאונות.
במרוצת השנים קיימת בעיה של הצטברות רכז המטפטף ממשאיות המובילות עגבניות לתעשייה. הרכז נעשה חלקלק, שמנוני ומסוכן למשתמשי הדרך, ומאלץ את חברת נת"י (נתיבי ישראל) להשקיע משאבים בניקוי הכבישים המובילים מהשדות אל מפעלי תעשיית המזון כדי למנוע תאונות דרכים.
שיתוף הפעולה בין כל הגופים הביא לפתרון - מודל למען הבטיחות של כל משתמשי הדרך וסיוע בהגנה על הסביבה באמצעות שדרוג הגונדולות. המודל כולל עבודות פרזול וריבוד המשאיות ביריעות אטומות הניתנות לניקוי. כעת מקווים, כי גם חברות תובלה נוספות יאמצו את המודל.
אסיף עגבניות לתעשייה בעמק החולה. צילום: נמרוד נוב, ג"ג, החברה לפיתוח הגליל