ועידת ישראל לחקלאות 2025
בשלושה ימים צפופים של דיונים, הרצאות ומפגשים עמדה השנה במוקד ועידת ישראל לחקלאות 2025 השאלה "למה יקר לחיות בישראל? איך מורידים את מחירי התוצרת החקלאית - פירות, ירקות, בשר, דגים, דבש ועוד?"
מהוועידה עלתה מסקנה ברורה: משרד האוצר צריך לחשב מסלול מחדש בכל הקשור למכסות, ליבוא ולהורדת מחירי התוצרת החקלאית.
התפיסה שהוצגה בוועידת ישראל לחקלאות 2025 הדהדה כמעט בכל מושב ופנל אפשרי. במשך עשור טען משרד האוצר שהדרך להוזיל מחירים היא לפתוח את השוק ליבוא ולהוריד מכסים. בפועל, הנתונים שהוצגו כל הוועידה מראים מגמה הפוכה: יותר יבוא, הורדת מכסות, פחות תוצרת מקומית של חקלאים, פחות תחרות ומחירים שעולים.
במקום ירידה במחירים, מחירי התוצרת החקלאית בישראל עלו, עד כדי כך שישראל מדורגת בין המדינות היקרות בעולם; מספר החקלאים נמצא בירידה מתמשכת, מה שמקטין את התחרות הפנימית; התלות ביבוא ממדינות זרות (כגון טורקיה) יצרה פגיעות במערכת.
כשנשיא טורקיה ארדואן אסר יצוא לישראל, החקלאים המקומיים נאלצו להגדיל את הייצור המקומי ב־40%. התוצאה הייתה צניחה של כ־30% במחיר העגבניות. הדבר ממחיש שכאשר מגדילים את הייצור המקומי ולא מסתמכים רק על יבוא, המחירים לצרכן יורדים.
המסקנה שהוצגה בוועידה היא שהדרך להוריד מחירים באמת היא לחזק את החקלאים המקומיים - לעודד גידול בארץ; לפתוח את מערך השיווק - מעבר לשווקים פתוחים, למכירה ישירה בין החקלאי לצרכן ופחות תיווך; להפחית את התלות ביבוא - לבנות עצמאות מזון אמיתית.
כלומר החשבו הוא לא כמה יבוא נכנס אלא כמה מגדלים כאן. זה המפתח למחירים נמוכים יותר.
ועידת ישראל לחקלאות מפגישה מקבלי החלטות ומובילי דעה מהשורה הראשונה: ראשי מערכת החקלאות, מנהיגי ההתיישבות העובדת, נציגי הארגונים החקלאיים, אנשי ממשל, בכירים במשק ובכלכלה, יצואנים, רשתות שיווק, יצרנים ומשווקים של תשומות חקלאיות, חוקרים, אנשי אקדמיה ותקשורת, חקלאים מובילים ועוד.
הוועידה מתקיימת בשיתוף פעולה עם משרד החקלאות, מרכז השלטון האזורי, קק"ל, תנועת המושבים, התנועה הקיבוצית, קרן קנט ומועצה אזורית רמת נגב.
שר החקלאות בוועידת ישראל לחקלאות 2025 | חיים אלוש. צילום: איקי מיימון
אילוסטרציה