מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

חשד לתיאום מחירים במכוני התערובת בישראל

19/05/2022
זמן קריאה: 1.5 דק'

לאחרונה חלה עלייה חדה במחירי המספוא (תערובות המשמשות להזנת בעלי החיים), שהם רכיב עיקרי במחיר המזון שמקורו מן החי, כגון בשר בקר, בשר עוף וביצים. עליית מחיר זו גוררת עלייה ביוקר המחיה.

על רקע זה התבקשה הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, לבחון את מחירי התערובות להזנת בעלי חיים בישראל, ולבדוק אם ריכוזיות במקטע מכוני התערובת מביאה למחירי מספוא גבוהים. משרד החקלאות מבקש לבדוק אם ענף זה מתנהל על פי כללי התחרות כחוק, אם יש חשש לתיאומי מחירים או חוזים ואם הענף סובל מריכוזיות יתר.

מספוא הוא תשומה בעלת משמעות בחקלאות בכלל (22%) ובענפים בקר ועוף בפרט (מעל 50%). בישראל ישנם כעשרה מכוני תערובת, ששלושה מהם מחזיקים יותר מ-60% מהשוק ורק כמחציתם מוכרים ללקוחות בפריסה ארצית.

הבעלות על שלושת המכונים הגדולים מתחלקת בין מספר קיבוצים ומושבים שיתופיים: אמבר - משקי גרנות, יהודה, הנגב והדרום (145 קיבוצים ומושבים), מילובר - משקי המפרץ, עמק יזרעאל והגליל העליון (95 קיבוצים ומושבים), צמח - משקי עמק הירדן ובית שאן (47 משקים שיתופיים). כ-90% מחומרי הגלם מיובאים מחו"ל, בעיקר תירס וחיטה.

בבדיקה שערכה המועצה הלאומית לכלכלה עלה, כי מחירי התערובות בישראל גבוהים בהשוואה למדינות אחרות, וקיימים פערים במגמות המחירים של התערובות לסוגי בעלי חיים שונים. עוד מצאה הבדיקה, כי מקטע מכוני התערובת ריכוזי, כך שירידות במחיר חומר הגלם העולמי כמעט ואינן מתגלגלות למגדלים. לא נמצא מתאם בין מחירי התערובות למגדלים למחיר הסופי לצרכן.

שר החקלאות עודד פורר: "כשמחירי התערובות בישראל גבוהים בהשוואה למדינות אחרות, וכאשר ירידות במחיר חומר הגלם העולמי כמעט אינן מתגלגלות למגדלים, אזרחי ישראל משלמים את המחיר."

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן