מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ניתוח של שוק בשר הבקר בישראל

27/04/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ניתחה את שוק בשר הבקר בישראל. מהניתוח עולה, כי בשנת 2021 הייתה צריכת הבשר לנפש בישראל 19.6 ק"ג לשנה, גידול של 50% בתוך כ-6 שנים, יחסית לשנת 2015. בשנה זו הגיעה צריכת הבשר בישראל ל-182 אלף טונות, עלייה של 65% לעומת שנת 2015.

בשנת 2021, צריכת הבשר לנפש במדינות ה-OECD הייתה 14.4 ק"ג בשנה, כחמישה ק"ג פחות מהממוצע לנפש בארץ. ישראל נמצאת במקום הרביעי בעולם, רק מקום אחד אחרי ברזיל, ענקית תעשיית ייצוא הבקר. במקום הראשון ארגנטינה, עם צריכת בשר לנפש של 36.9 ק"ג לשנה. אחריה ארצות הברית עם צריכה של 26.1 ק"ג בשר לנפש.

את הבשר הטרי שנצרך בישראל אפשר לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (40%), בשר מצונן מייבוא (14%) ובשר קפוא מייבוא (46%). שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל.

לבשר הטרי שנשחט בישראל שלושה מקורות עיקריים: עגלים שיובאו לישראל ומגיעים מאירופה ומאוסטרליה (71%), עגלים ופרות מרפת החלב (17%) ובקר ממרעה (12%). יותר ממחצית מהבשר המצונן מגיעה ממדינות דרום אמריקה, בהן ארגנטינה (31%) וברזיל (28%). היתר מפולין (23%) ומצרפת (13%).

בדומה לבשר המצונן, מרבית הבשר הקפוא מיובא ממדינות דרום אמריקה: ארגנטינה (30%), פרגוואי (24%), ברזיל (22%) ואורוגוואי (16%). השאר מגיע מפולין (8%).

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משפחה בישראל מוציאה בממוצע 2,838 ₪ על מזון בחודש, כ-17% מסך הוצאות הצריכה. צריכת בשר בקר היא כ-6% מסך ההוצאות על מזון (161 ₪ לחודש) ו-1% מסך ההוצאה החודשית הכללית של משק בית. ההוצאה על צריכת בשר כבש ועופות היא 10%, וצריכת חלב וביצים היא 12% מתוך סל קניות המזון.

לפי נתוני חברת סטורנקסט, שנותחו על ידי החטיבה למחקר כלכלה ואסטרטגיה, בשנת 2021 ירד המכר הכמותי של הבשר הטרי (2%) והבשר הקפוא (12%). הירידה באה לאחר עליות בהיקף הצריכה, 18% ו-10% בשנת 2020 (בהתאמה). זאת ככל הנראה בעקבות משבר הקורונה שגרם לעלייה בסך הקניות ברשתות השיווק בשנה זו.

בשל הקושי בהובלת מקנה והרצון לצמצם את הפגיעה בבעלי החיים, המשרד מעודד ייבוא בשר מצונן בוואקום לאחר שחיטה. בזכות שינוי שיזם משרד החקלאות, שהוריד את שיעור המכס, לצד הארכת תוקף חיי המדף של בשר מצונן לעד 85 ימים מרגע השחיטה ועד מועד השיווק המותר, מתאפשר כיום ייבוא של בשר טרי ממדינות רבות ורחוקות יותר מבעבר.

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בביקוש לבשר בקר. בשל הביקוש אנו פועלים במגוון צעדים להגדלת ההיצע בשוק, תוך מזעור ככל האפשר של סבל בעלי החיים. הפעולות שנוקט המשרד, בהן הורדת המכס בגין ייבוא והארכת תוקף חיי המדף לבשר מצונן, נועדו להגדיל את הייבוא של בשר מצונן ולהפחית את הובלות המקנה מחו"ל. עלינו לנהל את שוק הבשר בישראל תוך איזון בין שיקולי בריאות הציבור, בריאות בעלי החיים ורווחתם, ביטחון המזון, סביבה, חקלאות, התיישבות וצרכנות."

 

אספקת בשר בישראל 182 - אלפי טונות במונחי בשר אכיל. מקור: משרד החקלאות ופיתוח הכפר - החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן